Friday, February 27, 2026
9.4 C
Athens

Κουτσούμπας για τα θύματα των Τεμπών: Η καλύτερη τιμή στη μνήμη τους είναι να δυναμώσει ο αγώνας – Να φτάσει μέχρι τέλους

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή σήμερα Παρασκευή ανέφερε ότι «δεν βρισκόμαστε εδώ απλά για να θρηνήσουμε ξανά, για να προσευχηθούμε για μια ακόμη φορά. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους, με τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας, τους συγγενείς των θυμάτων, που διαδηλώνουν και πάλι αυτές τις μέρες με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το έγκλημα των Τεμπών, ζητώντας δικαίωση για τους 57 αδικοχαμένους συνανθρώπους μας».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η καλύτερη τιμή στη μνήμη τους είναι να δυναμώσει αυτός ο αγώνας ακόμα περισσότερο, να φτάσει μέχρι τέλους», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «αν σήμερα συζητάμε ακόμα για το έγκλημα στα Τέμπη, αυτό οφείλεται πάνω από όλα στο ότι σύσσωμος ο λαός, η νεολαία δεν το άφησαν να ξεχαστεί. Με την πάλη τους εξέθεσαν και σε μεγάλο βαθμό ακύρωσαν τις απόπειρες συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών, των υπευθύνων, σαν κι αυτές που είδαμε και εδώ μέσα, με τις μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή, όσο και στις Προανακριτικές – παρωδία».

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή μίλησε για “προδιαγεγραμμένο έγκλημα” και ανέδειξε τις αιτίες που οδήγησαν τον σιδηρόδρομο σε αυτήν την τραγική κατάσταση, που επέτρεψε μια σύγκρουση η οποία θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε αποφευχθεί. Αναδείξαμε ότι αυτό που δολοφονεί είναι η πολιτική του κέρδους, στον βωμό του οποίου θυσιάζεται η ανθρώπινη ασφάλεια, η ίδια η ζωή. Αναδείξαμε και συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε την πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της τραγικής υποστελέχωσης από το εχθρικό για τον λαό σημερινό κράτος, που λειτουργεί με κριτήρια της αγοράς, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες του λαού μας ως κόστος, το οποίο πρέπει να συμπιεστεί», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Επεσήμανε πως μόνο το ΚΚΕ μίλησε και μιλά «για την πολιτική της απελευθέρωσης του σιδηροδρόμου, της κατάτμησής του, της ιδιωτικοποίησής του, του πιο κερδοφόρου μάλιστα κομματιού του», συμπληρώνοντας ότι η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις πάντα βάσει των Οδηγιών της ΕΕ.

«Ίδια πολιτική, ίδιοι ένοχοι, ίδιος σκοπός παντού: Να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών αναγκών», υπογράμμισε.

“Να δυναμώσει ο αγώνας, ειδικά τώρα που ξεκινά η κύρια δίκη”

«Γι’ αυτό, λοιπόν, με σημαία αυτές τις ανάγκες, πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο αγώνας, ειδικά τώρα που ξεκινά η κύρια δίκη. Να βρεθούμε απέναντι στην προσπάθεια συγκάλυψης με τις παράλληλες δίκες που είναι σε εξέλιξη. Γιατί είναι προσπάθεια να τεμαχιστούν οι ευθύνες και να πέσουν στα μαλακά οι ένοχοι, που φτάνει μέχρι τον πρόσφατο απαράδεκτο εμπαιγμό των συγγενών για τις εκταφές. Για να μη “θαφτεί” η αλήθεια μέσα στις αίθουσες του δικαστηρίου. Αλλά να μεταφερθεί μέσα από χιλιάδες στόματα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, να γίνει δύναμη ανατροπής», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Όπως σημείωσε, τα «νέα Τέμπη» καραδοκούν στις σιδηροδρομικές μεταφορές, όπου η ακολουθούμενη πολιτική δεν έχει αλλάξει και αποτελούν πραγματική πρόκληση οι κομπασμοί της κυβέρνησης για ένα σύστημα εντοπισμού των τραίνων, που εγκαινίασε τρία χρόνια μετά το έγκλημα, την ώρα που όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό παραμένουν».

«Το αποδεικνύουν άλλωστε και τα πρόσφατα τραγικά δυστυχήματα σε σιδηροδρόμους σε Ισπανία, στη Ρουμανία αλλά και οι ομολογίες της ίδιας της Κομισιόν, ότι η εγκατάσταση των σύγχρονων συστημάτων ελέγχου, προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις και πόροι», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, τα «νέα Τέμπη» καραδοκούν «και στις αεροπορικές μεταφορές με τα συνεχή black out των απαρχαιωμένων συστημάτων, και μέσα στους χώρους δουλειάς όπου τα μέτρα ασφαλείας πάνε περίπατο για να μη μειώνεται η κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματιών, όπου οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, όπου η συνδικαλιστική δράση παρεμποδίζεται με βάση τους δικούς σας νόμους. Κι έτσι φτάσαμε σε ένα άλλο τραγικό έγκλημα, στη “Βιολάντα”, με αποτέλεσμα πέντε εργαζόμενες να μην ξαναγυρίσουν στα παιδιά τους».

«Για να πάψει επιτέλους να μεγαλώνει αυτή η μαύρη λίστα των εγκλημάτων. Για να ξεπληρωθούν όμως οι ανοιχτοί αυτοί λογαριασμοί, απαιτούν να κερδίσει έδαφος το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, που δόνησε όλη τη χώρα αυτά τα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας και κατέληξε: «Να γίνει οδηγός σκέψης, οδηγός δράσης και σύγκρουσης με το σύστημα του κέρδους που δολοφονεί. Με αυτό το σάπιο κράτος, που είναι το κράτος της αδικίας και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ “κράτος δικαίου”… Η αντιλαϊκή “νομιμότητά” σας υπάρχει μόνο για να θωρακίζει τους μηχανισμούς της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, της αδικίας για την πλειοψηφία των ανθρώπων του λαού μας. Με άσβεστη την οργή του πρώτου ακούσματος της είδησης εκείνης, για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, συνεχίζουμε, πιο μαζικά σήμερα, πιο αποφασιστικά, μέχρι την τελική δικαίωση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hot this week

Εθνική Τράπεζα: «Κόλπο» με έξτρα χρεώσεις από «μετατροπή» λογαριασμών

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με επιστολή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΤΕ), με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της – καταθέτες, ότι θα προβεί αυτόματα σε μετατροπή των τραπεζικών τους λογαριασμών από “απλού ταμιευτήριου/απλού τρεχούμενου” σε “λογαριασμό προνομίων” με μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ για την εξασφάλιση μειωμένου κόστους σε ορισμένες

Τραπεζικές μετοχές: Από την ανάκαμψη σε «κανονική ευρωπαϊκή αποτίμηση» — Τι περιμένουν οι αναλυτές

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μια νέα φάση....

Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Ο παγκόσμιος τομέας της κρουαζιέρας έχει αρχίζει να εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο διαρθρωτικής, μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει νέες επενδύσεις με νέες τεχνολογίες σε κρουαζιερόπλοια, μείωση εκπομπών καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών και ουσιαστικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες Στο επίκεντρο αυτής της δυναμικής βρίσκεται η στρατηγική επέκταση της MSC Cruises, η οποία ανακοίνωσε

JP Morgan: Το επόμενο στοίχημα των τραπεζών – Γιατι υποβαθμίζει την Εθνική

Με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου 2025 να βρίσκονται προ των πυλών, η JP Morgan διατηρεί καθολικά θετική στάση απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, επαναλαμβάνοντας σύσταση overweight για όλες τις συστημικές τράπεζες και επικαιροποιώντας τις τιμές στόχους με ορίζοντα τον Δεκέμβριο 2027. Ο οίκος εκτιμά ότι το τρίμηνο θα κινηθεί σε ισχυρά επίπεδα, με καλή

Ζαχάροβα: “Επιθετική πρόκληση” των ΗΠΑ το περιστατικό με το σκάφος κοντά στην Κούβα

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι ένα περιστατικό με ταχύπλοο , καταχωρημένο στη Φλόριντα, στα ανοικτά των ακτών της Κούβας ήταν μια "επιθετική πρόκληση από τις ΗΠΑ" με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης και την πυροδότηση μιας σύγκρουσης, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι κουβανικές δυνάμεις σκότωσαν

Ένας ύποπτος για τη δολοφονία φιλορώσου Ουκρανού πρώην βουλευτή συνελήφθη στη Γερμανία

Ο φερόμενος δολοφόνος ενός φιλορώσου Ουκρανού πρώην βουλευτή, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο του 2025 μέρα-μεσημέρι έξω από ένα σχολείο στα προάστια της Μαδρίτης, συνελήφθη στη Γερμανία, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ύποπτος συνελήφθη στην πόλη Χάινσμπεργκ της δυτικής Γερμανίας, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία. "Πράκτορες (…) της αστυνομίας της

Ευρωπαϊκές εταιρείες: Μπούμερανγκ αντί ανακούφισης η ακύρωση των δασμών Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο

Από τους Ευρωπαίους οινοπαραγωγούς μέχρι τις εταιρείες χημικών προϊόντων και ποτοποιούς στην Ευρώπη, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει μεγάλο μέρος των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έρχεται ως μια απρόσμενη, δυσάρεστη ανατροπή. Και μια ακόμη πιο αβέβαιη προοπτική στο εμπόριο. Σε μια απόφαση με επιρροές στην παγκόσμια οικονομία, το Ανώτατο Δικαστήριο

Δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πετρελαίου διαβεβαιώνει η Κομισιόν την Ουγγαρία και την Σλοβακία

Δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πετρελαίου στην Ουκρανία και την Σλοβακία, παρά την διακοπή της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Druzhba, ο οποίος μεταφέρει στην κεντρική Ευρώπη ρωσικό πετρέλαιο διασχίζοντας τον έδαφος της Ουκρανίας, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που επιτρέπουν την διατήρηση του εφοδιασμού των δύο χωρών, διεβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν

Τι αλλάζει στις συντάξεις ενστόλων και δημοσίων υπαλλήλων – Αφορολόγητο πετρέλαιο μέσω κινητού σε αγρότες από 1/11

Σειρά από σημαντικές φορολογικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, οι οποίες προωθούνται προς ψήφιση, παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς. Α. Με τις προτεινόμενες συνταξιοδοτικές διατάξεις αφενός μεν, τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις του Μέρους Β΄ του ν. 5045/2023 κατά το μέρος που αφορούν στην αναπροσαρμογή

Deutsche Telekom: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα τριμηνιαία αποτελέσματα

Ξεπέρασαν ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη δ' τριμήνου της Deutsche Telekom, ενώ και το guidance που έδωσε ο γερμανικός όμιλος αποδείχθηκε καλύτερο των προβλέψεων.  Ειδικότερα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα EBITDA AL (EBITDA μετά από μισθώσεις) ανήλθαν σε 10,8 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2025 από 10,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »