Thursday, June 12, 2025
32.9 C
Athens

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Εντός των επόμενων ωρών η δημοσιοποίηση της πρότασης για Προανακριτική – Πού στρέφονται μετά το «ναυάγιο» με τη Νέα Αριστερά

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Εντός των επόμενων ωρών η δημοσιοποίηση της πρότασης για Προανακριτική – Πού στρέφονται μετά το «ναυάγιο» με τη Νέα Αριστερά

ΣΥΡΙΖΑ, συνέδριο, Γκάζι

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κεντρικό θέμα τη στάση του κόμματος σε σχέση με την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΟ ενέκρινε την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και την εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου.

Του Γρηγόρη Αναγνώστου

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι επιλογές που απομένουν στην Κουμουνδούρου μετά την άρνηση της Νέας Αριστεράς να συνυπογράψει την πρόταση, η οποία περιλαμβάνει και το αίτημα διερεύνησης πιθανών ποινικών ευθυνών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος δείχνει να πιέζει καθώς η Κουμουνδούρου επιδιώκει να καταθέσει την πρόταση άμεσα, με στόχο η υπόθεση των Τεμπών να παραμείνει στην πολιτική ατζέντα και να εξεταστεί σε βάθος από τη Βουλή.

Η απόφαση της Νέας Αριστεράς χαρακτηρίζεται ως αρνητική εξέλιξη από στελέχη της Κουμουνδούρου, καθώς αφήνει το κόμμα με 26 υπογραφές, τέσσερις λιγότερες από το όριο των 30 που απαιτεί το Σύνταγμα για την υποβολή πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας εξέφρασαν την έκπληξή τους για το σκεπτικό της Νέας Αριστεράς, το οποίο βασίστηκε στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να ευδοκιμήσει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά την τυπική αποτυχία της συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά, προσανατολισμός της Κουμουνδούρου είναι η άμεση δημοσιοποίηση του κειμένου της πρότασης. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η απόφαση αυτή έχει ήδη εγκριθεί κατά πλειοψηφία από την Πολιτική Γραμματεία και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί είτε το βράδυ της Παρασκευής είτε το πρωί του Σαββάτου.

Το επόμενο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δημόσια πρόσκληση προς ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς και προς βουλευτές μικρότερων κομμάτων του προοδευτικού χώρου, με τους οποίους υπήρξε συνεργασία το προηγούμενο διάστημα, όπως στην πρόταση δυσπιστίας, στο κείμενο για την Γάζα κ.α.. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το κόμμα παραμένει προσηλωμένο στον στόχο η πρόταση να τεθεί σε κοινοβουλευτική συζήτηση και «να μην πάει στο ψυγείο».

Παράλληλα, εξετάζεται χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναζητηθούν υπογραφές και από πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πλέον ανήκουν στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.

«Θα τη δημοσιοποιήσουμε (σ.σ. την πρόταση) και όσοι θέλουν να έρθουν να υπογράψουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Κουμουνδούρου.

Παρά την ένταση που προκάλεσε η διάσπαση του κόμματος και τη συνεχιζόμενη εσωκομματική δυσκολία, ορισμένα στελέχη του κόμματος θεωρούν πως σε τέτοιες πρωτοβουλίες και για τέτοιου είδους σοβαρά ζητήματα μπορεί να υπάρξει πεδίο σύγκλισης. Ωστόσο, επιφυλάξεις εκφράστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία από μερίδα στελεχών, που διατηρούν αποστάσεις από οποιαδήποτε συνεργασία με βουλευτές του συγκεκριμένου χώρου.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE