Monday, March 31, 2025
13.6 C
Athens

Κροατία: Δεν θα στείλουμε στρατιώτες στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα σταλούν Κροάτες στρατιώτες στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφού ξεκίνησε στο Παρίσι η σύνοδος των συμμάχων του Κιέβου με τη φιλοδοξία να “οριστικοποίησουν” τις “εγγυήσεις ασφαλείας”.

“Κανείς Κροάτης στρατιώτης δεν θα πάει στην Ουκρανία, υπό οποιουσδήποτε όρους, δεν τίθεται τέτοιο θέμα”, έγραψε ο Μιλάνοβιτς στο Facebook. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη κορυφής για το ουκρανικό, όπου συζητήθηκε η πιθανή ανάπτυξη ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

“Έκανα προεκλογική εκστρατεία με αυτήν την υπόσχεση και είναι καθήκον μου απέναντι σε εκείνους που με εμπιστεύτηκαν”, πρόσθεσε ο Κροάτης πρόεδρος, ο οποίος επανεξελέγη τον Ιανουάριο.

Ο Μιλάνοβιτς κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι υιοθετεί “φιλορωσικές” θέσεις. Ο ίδιος ωστόσο απαντά συστηματικά ότι στόχος του είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα της Κροατίας.

“Ο κροατικός στρατός δεν θα πάει (σ.σ. στην Ουκρανία) και ένας από τους λόγους είναι ότι αυτή η αποστολή δεν θα γίνει ποτέ, με ή χωρίς την Κροατία, επειδή δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις – μια ειρηνευτική συμφωνία και η συγκατάθεση της άλλης πλευράς που, δυστυχώς, είναι η Ρωσία”, πρόσθεσε ο Μιλάνοβιτς.

Ο Πλένκοβιτς είπε στους Κροάτες δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο Παρίσι ότι πολλές από τις χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία, “όπως θα το κάνει και η Κροατία, χωρίς να φιλοδοξεί να στείλει τον στρατό της στο ουκρανικό έδαφος”.

Ο Μιλάνοβιτς επικρίνει συχνά τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Κροατία στην Ουκρανία. Το Ζάγκρεμπ έχει παραχωρήσει εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως μαχητικά ελικόπτερα. Αν και ο ρόλος του είναι κυρίως εθιμοτυπικός, ο πρόεδρος θεωρείται αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hot this week

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί στους δρόμους στο Ισραήλ από τους οποίους θα περάσει η νεκρώσιμη πομπή με τις σορούς της Σίρι Μπίμπας και των δύο μικρών αγοριών της που έχασαν τη ζωή τους κατά την ομηρεία τους στη Γάζα και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας των ομήρων. Οι σοροί της Σίρι και των

Θέμα χρόνου είναι πλέον να αρχίσει η δημοκρατική αντιπολίτευση να συζητά και να συντονίζεται για την μομφή στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως όλα δείχνουν οι τηλεφωνικές γραμμές θα ανοίξουν από σήμερα ενόψει μιας καυτής εβδομάδας που έρχεται με τη σύσταση προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Αυτή τη φορά

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE