20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
ECONOMY

Κτηματολόγιο: Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία δήλωσης των ακινήτων

Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία δήλωσης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο για όσους δεν το έχουν πράξει, επανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αφορμή τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο νέου νομοσχεδίου για την κτηματογράφηση.

Η προθεσμία αφορά όλα τα ακίνητα σε όποιο σημείο κι αν έχει φτάσει η κτηματογράφηση στην περιοχή όπου βρίσκονται, εκτός από αυτά σε περιοχές που τώρα κτηματογραφούνται. Τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο παρουσίασαν χθες κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Όπως ειπώθηκε, στόχος είναι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μέχρι το 2025, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων και η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης το 2025, το Κτηματολόγιο γίνεται ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές ακινήτων, με ενιαίους κανόνες, ψηφιακά εργαλεία για όλους και ψηφιοποιημένο αρχείο Υποθηκοφυλακείων. Τα Υποθηκοφυλακεία θα κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του 2024.

Για την επίτευξη του στόχου της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου το 2025 το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις σύμπτυξης των τελικών σταδίων στις μελέτες. Επίσης προωθείται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο των συμβολαίων. Όπως εκτιμάται, η υποστηρικτική χρήση εργαλείων Α.Ι. θα μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων κάτω από το μισό. Εισάγεται παράλληλα πλαίσιο για την ασφαλή χρήση της.

Κτηματολόγιο: Το νέο νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

Ακόμη, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της κτηματαγοράς. Θεσπίζεται η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συμβόλαιο. Πρόκειται για ρύθμιση που θα δώσει λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα λόγω μικρών διαφορών στα τετραγωνικά μέτρα.

Επιπλέον, προωθείται διαδικασία πιστοποίησης μηχανικών με δικαίωμα υπογραφής για τις χιλιάδες χωρικές μεταβολές που έρχονται και νέες διατάξεις για εύκολες και γρήγορες διορθώσεις στα λάθη παλιών μελετών κτηματογράφησης, ενώ καταργείται η έγχαρτη διαδικασία και αντικαθίσταται από μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα.

Related posts

Ελληνική οικονομία: Τα κρίσιμα ραντεβού του Σεπτεμβρίου

banks

Έρευνα: Το 63% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα χρειαστεί συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση

banks

Στουρνάρας: Ο σημαντικότερος δημοσιονομικός κίνδυνος είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για τις συντάξεις

banks

Πρόγραμμα «Απόλλων»: Πώς θα υλοποιηθεί- Οι ωφελούμενοι

banks

e-ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: Ο χάρτης των πληρωμών μέχρι τις 17/11

banks

Στις 4 Σεπτεμβρίου η νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

banks