21.4 C
Athens
October 10, 2024
Image default
ECONOMY

Κυκλώνας Μίλτον: Απειλεί το 2,8% του αμερικανικού ΑΕΠ και τις ασφαλιστικές με κόστος 60 δισ.

Ο τυφώνας Milton θα μπορούσε να προκαλέσει ασφαλιστικές ζημίες έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν πλήξει με την τρέχουσα ισχύ του τη Φλόριντα προειδοποιούν αναλυτές στους Financial Times.

Υπάρχουν δε και ακόμη πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις ως προς το οικονομικό μέγεθος των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει ο Μίλτον.

Για παράδειγμα, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS εκτιμά ότι πιθανή αλλαγή πορείας και ένα άμεσο χτύπημα στην Τάμπα ίσως προκαλέσει απώλειες έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες θα ήταν ισοδύναμες με αυτές του τυφώνα Κατρίνα και θα καθιστούσε τον Μίλτον μια από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μίλτον είναι ο δεύτερος μεγάλος τυφώνας που πλήττει τις ΗΠΑ μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Είχε προηγηθεί ο τυφώνας Helene που προκάλεσε καταστροφές σε αρκετές νοτιοανατολικές πολιτείες, σκοτώνοντας περισσότερους από 225 ανθρώπους στη δυτική Βόρεια Καρολίνα.

Υπολογίζεται επίσης ότι στην προβλεπόμενη τροχιά του Μίλτον βρίσκεται περίπου το 2,8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ σύμφωνα με υπολογισμό της Oxford Economics.

Εάν o Μίλτον φτάσει στην ξηρά με ισχύ κατηγορίας 5, δηλαδή την υψηλότερη, τότε η Oxford Economics υπολογίζει ότι η υφετική επίπτωσή του στο αμερικανικό ΑΕΠ του δ΄τριμήνου θα ήταν της τάξης του 0,14%.

Related posts

Στη Βουλή αύριο το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Όλες οι παρεμβάσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ

banks

ΕΛΣΤΑΤ: 26.897 ενάρξεις επιχειρήσεων το β΄ τρίμηνο – Οι κλάδοι που ξεχώρισαν

banks

IHS Markit: Βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Μάιο

banks

ΑΑΔΕ: Τα αποτελέσματα στην 50ή κλήρωση της φορολοταρίας

banks

Κ. Χατζηδάκης: Στην εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας ο ΥΠΟΙΚ – Με ποιους θα συναντηθεί

banks

Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας:Κομβικός ο ρόλος της στην οικονομία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

banks