30.6 C
Athens
August 21, 2024
Image default
POLITICS

Κυπριακό: Τα επόμενα βήματα και η έκθεση της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναζητά η Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το γεγονός ότι η Κύπρος, 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74, παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Εν αναμονή των προτάσεων Γκουτέρες

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ, ο γγ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πνεύμα της έκθεσης Ολγκίν αλλά και τα επόμενα βήματα που σκέφτεται να κάνει ο κορυφαίος αξιωματούχος για να επανεκκινήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η ίδιες πηγές σημείωναν πως οι δύο πλευρές πρώτα πρέπει να δουν το πλαίσιο, τη βάση με την οποία θα κινήσουν οι διαπραγματεύσεις, και μετά θα αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει εισήγηση του γενικού γραμματέα για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση, το οποίο δεν δέχεται ούτε η Αθήνα.

Σύμφωνα επίσης με όσα έχουν γίνει γνωστά το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προτάσεις Γκουτέρες αφού πρώτα μελετήσει σχολαστικά την έκθεση που του παρέδωσε η προσωπική του απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών, ενώ την ίδια ημέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί στα Κατεχόμενα.

Related posts

Κινέζικο πανεπιστήμιο στην Καλαμάτα

banks

Μητσοτάκης: Προαναγγέλει ρύθμιση για τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη

banks1

Δώρα Αυγέρη: «Καθήκον μας να κοιτάξουμε μπροστά»

banks1

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για τις παραιτήσεις στην ΕΑΔ – «Θα υπάρξουν απαντήσεις;»

banks

Πλακιωτάκης – Στα στελέχη του λιμενικού στο Αιγαίο, ανήκει και αξίζει ένα διπλό ευχαριστώ

banks

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: «Πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική το μεταναστευτικό» – Όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του παρέμβαση

banks1