Thursday, July 24, 2025
29.7 C
Athens

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία» – Τι είπε για τουρκολιβυκό μνημόνιο και ΟΠΕΚΕΠΕ

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας με την Τουρκία, έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη (23/7), σημειώνοντας την ανάγκη να αποφεύγονται ακραίες εντάσεις.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας προβλήθηκε με πιο έντονο τρόπο και «η Ελλάδα αντέδρασε».

«Προσδοκώ πάντα σε ήρεμα νερά με την Τουρκία, μπορούμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις», είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά υπογράμμισε ότι αν η Τουρκία δεν αποστεί από κεντρικούς άξονες της θεωρίας της Γαλάζιας Πατρίδας, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούμε σε οριστική λύση για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας.

Ερωτηθείς για τα θαλάσσια πάρκα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αμιγώς περιβαλλοντική πρωτοβουλία» και ξεκαθάρισε: «ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία». Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά, θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Τι είπε για την Λιβύη

Σχετικά με την Λιβύη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέκαθεν επιχειρούσε να έχει επαφές και με τις δύο πλευρές της χώρας και είπε: «προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ». Όπως είπε, υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία και σύντομα θα δούμε και τεχνικές επιτροπές που θα συζητήσουν αυτή την προοπτική.

Ερωτηθείς για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το χαρακτήρισε ως «παράνομο» και «παράλογο», σημειώνοντας ότι «δεν παράγει όμως δικαιώματα».

Το μεταναστευτικό

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και, όπως είπε, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, για να την αποτρέψουμε.

«Πήραμε μια δύσκολη απόφαση, όσοι πατάνε σε ευρωπαϊκό έδαφος, ουσιαστικά φυλακίζονται», τόνισε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους πελάτες τους, ότι το ελληνικό έδαφος δεν θα ισοδυναμεί με εύκολη είσοδο».

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την Λιβύη ως εργαλείο και υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει χειριστεί κι άλλες φορές μεταναστευτική κρίση. «Τον Μάρτιο του 2020 προστάτεψε τα σύνορά της και εμποδίσαμε οργανωμένη εισβολή μεταναστών. Σήμερα η πολιτική της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα έχει αλλάξει», είπε. Η προστασία των συνόρων στη θάλασσα είναι πιο δύσκολη απόφαση, τόνισε, και πρόσθεσε: « Υπάρχει κάποιος που μπορεί να προτείνει κάτι διαφορετικό; Να βουλιάξουμε τις βάρκες στη μέση του πελάγους; Ελπίζω όχι». «Η χώρα μας δεν μπορεί να ανεχθεί μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα δεν ωφελήθηκε από πολιτική μακάριας ακινησίας, και αυτό αφορά πολλές κυβερνήσεις».

Για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα ο Pρωθυπουργός δήλωσε πως θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί την κατάλληλη στιγμή και όταν κλείσουμε εκκρεμότητες με την Κύπρο σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους του έργου. «Είναι πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο απ’ ότι για την Ελλάδα. Χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους. Το καλώδιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνει. Η όδευση ενός καλωδίου δεν απαιτεί έγκριση κανενός παράκτιου κράτους. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία εγείρει ερωτήματα παντελώς αδικαιολόγητα. Το καλώδιο την κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσει. Ο επιμερισμός του κόστους της κατασκευής του καλωδίου θα πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο. Πιστεύω θα το λύσουμε και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ζητά προσέγγιση με την Ευρώπη και από την άλλη να μπλοκάρει έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα SAFE, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι για να μπει η Τουρκία «απαιτείται ομοφωνία» και πρόσθεσε: «Όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα». «Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης. «H Ελλάδα έχει ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητά της. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και αν πιστεύει ότι κάποιος μπορεί να μπλοκάρει εξοπλιστικά της προγράμματα είναι βαθιά νυχτωμένος. Μπορούμε όμως, να βάλουμε όρους» εξήγησε για τα Eurofighters.

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ασφάλειά μας είναι η αποτρεπτική μας δυνατότητα, η άμυνα, οι συμμαχίες, αλλά πρώτα α” όλα πρέπει να πατάμε μόνοι στα πόδια μας». Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αναπαράγει την θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, εμείς επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, αν χρειαζόταν να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε σε μία κρίση, θα μπορούσαμε να το κάνουμε.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ερωτηθείς πότε ο ίδιος το έμαθε, απάντησε ότι «το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό». Όπως είπε, «η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» και τόνισε ότι «το ζήτημα δεν αφορούσε μόνο αυτή την κυβέρνηση, παρόλο που εγώ θα αναλάβω στο ακέραιο τις ευθύνες που μου αναλογούν». Έκανε, δε λόγο, για ένα θέμα «διαχρονικό», «διακομματικό» και «κοινωνικό».

Τόνισε ότι επί 40 χρόνια, γενιές έμαθαν σε μία λογική να εξαρτούν αποκλειστικά το μέλλον τους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Δυστυχώς, όπως είπε, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ”μαγαζί” που έπρεπε να εξυγιανθεί εν κινήσει».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απόφαση για διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν από την απόφαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. «Όλοι γνωρίζουν ότι το πάρτι αυτό τελειώνει» είπε και συμπλήρωσε ότι «θα ξεκινήσουμε απ’ αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας, όχι από αυτούς που ήταν στην περιφέρεια». Διευκρίνισε ότι ήδη ελέγχεται ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά, και θα δούμε τι θα πάρουμε. «Η υποψία μου όμως είναι ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο εκτεταμένο από όσο κάποιοι νομίζουν. Πιστεύει κανείς ότι μόνο νεοδημοκράτες τα έκαναν αυτά;», πρόσθεσε.

«Η εξεταστική πρέπει να γίνει για να έρθουν κάποιοι να εξηγήσουν τι ήταν η τεχνική λύση, ποιος ήταν ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων. Θα μάθουμε πράγματα και θα επιληφθεί η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Να σχεδιάσουμε μια πολιτική που οι αγροτικές ενισχύσεις θα συνδυάζονται με αύξηση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα», συμπλήρωσε.

«Στο ζήτημα αυτό εγώ ανέλαβα τις ευθύνες μου. Είναι μια μάχη που δεν κερδίσαμε ακόμα. Το πόλεμο πρέπει να τον κερδίσουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή «δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες των υπουργών μας».

Είναι προφανής η απάντησή μου δεν χρειάζεται να σας την πω, ανέφερε ερωτηθείς αν θα τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κώστας Καραμανλής σε περίπτωση που βρεθεί ένοχος.

Ερωτηθείς για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενόψει και της ΔΕΘ, τόνισε ότι αρκετοί συμπολίτες μας δοκιμάζονται από την ακρίβεια και στόχος είναι «να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε την μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς» και διευκρίνισε ότι «εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας, έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο, όχι τεράστιο, όχι ευκαταφρόνητο». Επιστρέφουμε πίσω στην κοινωνία μέρος των πλεονασμάτων, δεν έχουμε καταλήξει στα τελικά μας μέτρα, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε, δε, στη συνέχεια ότι «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να δημιουργήσει κόμμα, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν έχω να πω κάτι. Ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει πια στη Νέα Δημοκρατία, λυπάμαι γι’ αυτό. Λυπάμαι γι’ αυτή την εξέλιξη. Δεν την προκάλεσα εγώ. Αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί με όποιον τρόπο νομίζει και όποιον τρόπο αισθάνεται. Εμείς αυτό το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε δεν είναι να αναμετριόμαστε και να μετράμε, θα έλεγα, τα «κουκιά» και την αριθμητική μιας ενδεχόμενης αυτοδυναμίας».

Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: « Είναι δύσκολο να επιλέξω αντίπαλο έναν πολιτικό ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ένας απλός βουλευτής, τέως Πρωθυπουργός που δεν έχει μιλήσει ούτε μια φορά στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια. Άρα για να του απαντήσω πρέπει καταρχάς να μιλήσει ή τουλάχιστον να μιλήσει με έναν τρόπο που να μπορώ και εγώ να απαντήσω».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα τον ήθελε ξανά για αντίπαλο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Δεν είναι θέμα τι θέλω εγώ και τι δεν θέλω. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός ο οποίος έχει παρελθόν, το αν έχει μέλλον θα το κρίνουν οι πολίτες. Παρελθόν έχει σίγουρα όμως, και πολύ συγκεκριμένο παρελθόν. Αυτό το οποίο, όμως, εγώ οφείλω να επισημάνω είναι ότι δεν μπορώ ως ένας ενεργός πολιτικός, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Τσίπρα, να επιτρέψω να παραχαραχθεί η ιστορία αυτού του τόπου.

Ούτε να ξεχάσουμε τι έγινε το 2015, ούτε ξαφνικά να εμφανιστούν ως οι σωτήρες κάποιοι οι οποίοι έπαιξαν την τύχη της χώρας στα ζάρια, ως οι πυροσβέστες οι οποίοι έσβησαν τη φωτιά την οποία έβαλαν οι ίδιοι. Αυτή την παραχάραξη της ιστορίας δεν θα την επιτρέψω.

Ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν το 2015, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Ήταν ένας κακός Πρωθυπουργός που προκάλεσε ένα τρίτο μνημόνιο, αχρείαστο παντελώς, και οδήγησε τη χώρα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι ήταν και ένας κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης από το 2019 και μετά, διότι αν ήταν καλύτερος προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πήγαινε από το 32% στο 17%».

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE