31.4 C
Athens
June 26, 2024
Image default
POLITICS

Κυρικάκος Μητσοτάκης: Σκοπός μας να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας με την Τουρκία

Τα ελληνοτουρκικά απασχόλησαν μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Λοριάν της Γαλλίας, τρεις ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Με τη συζήτηση να λαμβάνει χώρα στη φρεγάτα «Κίμων», στις εγκαταστάσεις της Naval Group, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη στιγμή «σημαντική» αναφερόμενος στην αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού με τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belhara.

Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μπούμε με την Τουρκία στον πυρήνα της διαφοράς μας ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Αφού μίλησε εκτενώς για την Ευρώπη και εξέφρασε την πεποίθηση πως η γηραιά ήπειρος «αναγεννάται» και «προσαρμόζεται στις καινούργιες γεωπολιτικές συνθήκες» ρωτήθηκε (ΕΡΤ) για τα ελληνοτουρκικά και αν θα δοθεί εντολή σε υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν τον διάλογο για τα πιο high level ζητήματα, τα ζητήματα υψηλής πολιτικής, τα ζητήματα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.

«Έχουμε πει ότι ο σκοπός μας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε αρχικά.

«Δεν είμαστε αφελείς»

Με το ερώτημα να είναι αν τον Σεπτέμβριο, είναι η αρχή αυτού του διαλόγου θύμισε ότι αυτός ο διάλογος γινόταν εδώ και δεκαετίες. «Ουσιαστικά σταμάτησε πρακτικά τα χρόνια της μεγάλης έντασης και καλό είναι αυτός ο διάλογος να συνεχίζεται, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι μπορούμε ως δια μαγείας, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε κάτι το οποίο δεν λύσαμε 40 χρόνια τώρα».

Όμως, πρόσθεσε «η βελτίωση του κλίματος, το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, το γεγονός ότι η εμπρηστική ρητορική έχει περιοριστεί σημαντικά, όχι πλήρως, αλλά σημαντικά».

Μίλησε για τις συνεργασίες όπως στο στο μεταναστευτικό αλλά υπογράμμισε πως «δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε τις θέσεις της και ότι δεν υποκρύπτεται πάντα ένας, θα έλεγα αναθεωρητισμός, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως και κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Δεν είμαστε αφελείς, πρόσθεσε. «Αν ήμασταν αφελείς δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία. Το λέω διότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να προβάλει ισχύ αποτρεπτική, σημαντική. Αχρείαστα να είναι πάντα, αλλά πάρα ταύτα, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η δυνατότητά μας να προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο με καλή διάθεση, με φιλικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο το Διεθνές δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας, αυτές οι θέσεις δεν αλλάζουν».

Για τα θαλάσσια πάρκα είπε πως «προφανώς και θα προχωρήσουν» και στην είδηση πως έχει ξεκινήσει να κάνει και η απέναντι πλευρά απάντησε πως «έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει εντός των χωρικών της υδάτων, να κάνει ότι θέλει. Καλοδεχούμενο θα είναι γιατί όλες οι δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος στο Αιγαίο, στον βαθμό που γίνονται εντός ζώνης κυριαρχίας, μόνο καλό μπορούν να κάνουν».

Related posts

ΚΙΝΑΛ – Παραίτηση Καρανικόλα από τη θέση εκπροσώπου Κοινοβουλευτικού Έργου – Στηρίζει Λοβέρδο

banks

Σκέρτσος: Οι ιδιώτες να ρίξουν χρήματα σε επενδύσεις και κατανάλωση

banks

Φάμελλος: Μετά το νερό, την ενέργεια, την Υγεία, ο Μητσοτάκης έχει βάλει στο στόχαστρο και την Παιδεία

banks

Βούλτεψη για Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα: Η Ελλάδα σέβεται τις διεθνείς Συνθήκες

banks

Κλιματικές διαδρομές: Η καινοτόμος προσέγγιση της Cornellà για τις ευάλωτες κοινότητες

banks1

Ερντογάν – Μητσοτάκης: Τα θαλάσσια πάρκα στη σκληρή ατζέντα

banks