Κλείνει το ενδεχόμενο μιας τρίτης θητείας στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης οποίος με συνέντευξή του στο Φιλελεύθερο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει επανεκλογή στο προεδρικό αξίωμα σε καμία περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Με τον τρόπο αυτό ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βάζει τέλος στα σενάρια που διαρρέουν περί σκέψεων διεκδίκησης μίας ακόμη θητείας.

Οπως αναφέρει το philenews.com ο Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζει την επόμενη μέρα και απαντά αν θα δώσει δακτυλίδι, πως δεν είναι ούτε βασιλιάς ούτε πρίγκιπας για να χρήσει κάποιον διάδοχο και παραπέμπει στο παγκύπριο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις σχετικές αποφάσεις.

«Εάν οι βλέψεις μου ήταν η προεδρική καρέκλα, δεν θα υπέβαλλα εφτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018 γραπτές προτάσεις και επί των έξι σημείων του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, όταν η άλλη πλευρά είχε υποβάλει μία μόνο πρόταση και αφορούσε στη διατήρηση των εγγυήσεων και τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.

»Και όταν μιλούμε για μόνιμη παρουσία θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτό το οποίο ελέχθη μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του ΓΓ του ΟΗΕ εν τη ουσία ήταν δημιουργία στρατιωτικής βάσης, όχι με 650 Τούρκους στρατιώτες, όπως προβλέπουν οι συνθήκες του 1960 αλλά με 1.800. Και πέραν αυτού, το έχω δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσω επανεκλογή το 2023.

»Και συνεπώς δεν στέκονται οι ισχυρισμοί ότι τάχα θα επιθυμούσα να παραμείνει άλυτο το Κυπριακό για να κερδίσω την εύνοια του λαού για να επανεκλεγώ» επισημαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας στην κριτική όσων υποστηρίζουν ότι επιθυμία του ήταν μια τρίτη θητεία.

Υπογραμμίζει δε, ότι «ο ίδιος υπέβαλα τροποποίηση του Συντάγματος από το 2013 ώστε να περιοριστούν οι θητείες του Προέδρου στις δύο Αυτό έγινε κατορθωτό μετά το 2018. Η απόφαση μου είναι συνειδητή, τελική, οριστική και αμετάκλητη».

«Εάν ήμουν πρίγκιπας ή βασιλιάς, θα το έκανα. Υπάρχει κόμμα με συντεταγμένες και δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό αποφασίζει. Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να παρέμβω. Είναι θέμα του παγκυπρίου συνεδρίου του κόμματος η επιλογή προεδρικού υποψηφίου» απαντά ο Κύπριος πρόεδρος στο ερώτημα αν «θα δώσετε δακτυλίδι σε προεδρικό υποψήφιο;».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζει τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή έξω από το Προεδρικό και το συγκρότημα «ΔΙΑΣ» λέγοντας ότι ήταν μια «θλιβερή σελίδα για την ιστορία του κυπριακού κράτους» και δηλώνει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με έργα όποιες ενέργειες γίνονται ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αναφέρεται σε απόφαση του κράτους να στηρίξει την αποκατάσταση των ζημιών στο συγκρότημα «ΔΙΑΣ», τόσο σε σχέση με τις κτηριακές ζημιές όσο και σε σχέση με τις ζημιές των υπαλλήλων του συγκροτήματος. Μιλά ακόμη για την κυβερνητική πρόθεση εντατικοποίησης της ενημέρωσης του κοινού για τον εμβολιασμό.

Γράψτε το σχόλιό σας