Η Κύπρος μέχρι και την εκπνοή της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν συνέχιζε να ενισχύει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας το ρόλο που απέκτησε για την Ουάσιγκτον με την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Η Λευκωσία παρείχε το σύνολο των «διευκολύνσεων» που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ, παίζοντας το ρόλο μίας τεράστιας βάσης.
Η γεώτρηση στο οικόπεδο 5
Οι ανακοινώσεις Μπάιντεν, για την παροχή δυνατοτήτων στην Κύπρο να αγοράζει αμερικανικά όπλα, ενόχλησαν την Άγκυρα, ενώ η έναρξη της γεώτρησης στο «οικόπεδο 5» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έγινε αφορμή για νέα έντονη αντιπαράθεση στην τουρκική Βουλή.
Την περασμένη εβδομάδα το κυβερνόν ΑΚΡ διασταύρωσε τα ξίφη του με το CHP και Καλό Κόμμα, της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τεμάχιο 5 με πλοία υπό σημαία ΗΠΑ και Κατάρ.
Το ΑΚΡ επανέλαβε ότι το σημείο της γεώτρησης δεν ανήκει στη «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά «στην υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου». Για να δεχτεί επίθεση από την αντιπολίτευση με το Καλό Κόμμα να ισχυρίζεται ότι το τεμάχιο 5 ανήκει στην Τουρκία καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν στέλνει πλοία και γιατί «οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποιούν γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της ‘τδβκ’ και εμείς απλώς παρακολουθούμε».
Η ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με την Κύπρο
Την ίδια στιγμή η ανησυχία της Τουρκίας για το ρόλο που μπορεί να σταθεροποιήσει η Κύπρος για τις ΗΠΑ δείχνει να ενισχύεται διαρκώς. Τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται σε ρεπορτάζ και άρθρα των ΜΜΕ της χώρας.
Ιστοσελίδες όπως η Journal.Ist αναρωτιούνται αν η Κύπρος γίνεται το νέο Ιντζιρλίκ, στο πλαίσιο ενός επανασχεδιασμού της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε βίντεο της ιστοσελίδας επισημαίνεται δε πως η Κύπρος γίνεται σημείο αναφοράς για τις ΗΠΑ, αφού «αν θέλεις να ελέγχεις την πρόσβαση από και προς τη διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο Θάλασσα, πρέπει να έχεις στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο».
Τονίζεται παράλληλα πως οι ΗΠΑ «έχουν ανοίξει τη βάση της Αλεξανδρούπολης, γνωρίζουμε για τη βάση στο Κατάρ. Γνωρίζουμε για τη βάση στο Μπαχρέιν. Γνωρίζουμε αυτές στη Σαουδική Αραβία. Προσπαθούν επίσης να ανοίξουν μία στο βόρειο Ιράκ».
Σημειώνουν ότι ακόμα ότι το Μαρί στην Κύπρο είναι σε απόσταση αναπνοής από το Ιντζιρλίκ και αυτό δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να ελέγχουν τη Μέση Ανατολή. Δίνοντας στην Ουάσιγκτον εναλλακτική.
Όπως αναφέρει το Journal.Ist, «οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν παλαιότερα τις βρετανικές βάσεις στη νότια Κύπρο, το Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, ως δική τους βάση. Ωστόσο, μετά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, το Βόλο, το Λιτόχωρο και τη Λάρισα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει τώρα ένα διάδρομο βάσεων στη Μεσόγειο με την Κύπρο», σημειώνοντας ότι η βάση στο Μαρί αποτελεί το σύμβολο της μετατόπισης της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Τουρκίας.
Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη του στο Φιλελεύθερο τον προηγούμενο χρόνο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Έχουμε αποφασίσει μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσουμε εκείνα που θεωρούμε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα. Οι ξένοι εκείνο που βλέπουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η γεωγραφική μας θέση. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την αναβάθμιση της βάσης στο Μαρί και την αναβάθμιση της βάσης στην Πάφο».
Όπως τόνιζε τότε ο πρόεδρος της Κύπρου, «συζητήσαμε με τους Αμερικάνους οι οποίοι ενδιαφέρονται, και οι οποίοι αξιοποίησαν τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για ανθρωπιστικούς σκοπούς. […] Είτε μας βοηθήσουν οι Αμερικάνοι είτε όχι. η βάση «Α. Παπανδρέου» θα αναβαθμιστεί. Οι Αμερικάνοι έχουν δείξει ενδιαφέρον. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ με έχει ενημερώσει ότι εντός Ιανουαρίου θα έρθουν ειδικοί, τεχνοκράτες που ασχολούνται με αεροπορικές βάσεις. Θέλουμε να μας πουν κι εκείνοι την άποψη τους για τις υποδομές της βάσης».
Ο Χριστοδουλίδης υποστήριζε ότι η εμπλοκή των αμερικανών «θα είναι είτε με τεχνική βοήθεια, είτε με οικονομική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση η βάση θα συνεχίσει να είναι μια βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ανατολού: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για το Μαρί
Σε ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου Ανατολού το Νοέμβριο αναφερόταν ότι «έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες στη βάση ελικοπτέρων στο Μαρί, ένα παλιό τουρκικό χωριό που φέρεται να παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου (ΕΔΝΚ)».
Υποστήριζε δε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες «μετρούν μέρες», για την εγκατάσταση τους στη βάση ελικοπτέρων Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, η οποία περιλαμβάνει ενισχύσεις από σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε τη βάση αυτή στις ΗΠΑ, στοχεύοντας στη στρατιωτική θωράκιση του νησιού. Με τούρκους αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχία ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά λειτουργεί ως «αντιπρόσωπος» των ΗΠΑ, διευκολύνοντας την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Με τούρκους αξιωματούχους να σημειώνουν στο Ανατολού ότι «η Ουάσιγκτον έχει στρατιωτική επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, μέσω της βάσης στο Μαρί το Ισραήλ θα αποκτήσει την ευκαιρία να διασφαλίσει την ασφάλειά του και να φτάσει στη βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ».