23.8 C
Athens
April 16, 2024
Image default
WORLD

Κύπρος: Συνάντηση Ν. Χριστοδουλίδη με τον Μπ. Νετανιάχου στη Λευκωσία

Την πολιτική βούληση των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ισραήλ για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνάντηση τους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε το απόγευμα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Μετά την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων, ο κ. Νετανιάχου κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ και ακολούθως οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Καλωσορίζοντας τον κ. Νετανιάχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι στρατηγικοί εταίροι και εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νετανιάχου για το θέμα της Ενέργειας.

Ευχαρίστησε, επίσης, θερμά τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια του Ισραήλ κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πρόσφατων πυρκαγιών στη Λεμεσό.

Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, και στην αυριανή 9η Σύνοδο Κορυφής στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής.

Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου είπε ότι οι διμερείς σχέσεις ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες, προσθέτοντας ότι μόνο οφέλη είχαν Κύπρος και Ισραήλ από την ενίσχυση των σχέσεων τους, όπως στους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων, της υψηλής τεχνολογίας, της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στον τριμερή σχηματισμό είπε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία και να υπάρξουν ακόμη περισσότερες προοπτικές.

Τέλος, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι ο ίδιος έχει κάποιες ιδέες ως προς τη συνεργασία στην αντιμετώπιση πυρκαγιών που θα ωφελήσουν τους δύο λαούς.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου – Ισραήλ, με επικεφαλής τους δύο ηγέτες.

Ακολούθησαν δηλώσεις των δύο ηγετών στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, επισημαίνοντας τη βαθιά φιλία που συνδέει τις δύο χώρες.

Ευχαρίστησε τον λαό και την Κυβέρνηση του Ισραήλ για τη βοήθεια προς την Κύπρο στις περιπτώσεις αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση σήμερα αποδεικνύει τη στρατηγική ουσία των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

“Ανασκοπήσαμε τη συνεργασία και το εύρος των κοινών στόχων μας, και συζητήσαμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον. Συμφωνήσαμε να έχουμε την πρώτη διακυβερνητική συνάντηση μας το πρώτο τετράμηνο του 2024”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά που θέλουμε να κάνουμε μαζί και έχουμε προδιαγράψει τα επόμενα βήματα σε τομείς όπως ο πολιτικός διάλογος, η Ενέργεια, η άμυνα, ο τουρισμός, οι επενδύσεις και άλλα.

Είπε ακόμα ότι “στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ στην καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας”, σημειώνοντας τη σημασία του συνεχούς συντονισμού προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στα θέματα Ενέργειας, ο Πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας, και συμφώνησαν για την προώθηση προοπτικών για ανάπτυξη ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή, διασυνδέοντας την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος είπε ότι συμφώνησαν, επίσης, την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας κάτι που θα συζητηθεί αύριο κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι προσπάθειες μας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου των ΗΕ και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για την ξεκάθαρη, συνεπή στήριξή του στις προσπάθειες αυτές.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τον συνδέει βαθιά φιλία όπως συνδέει εξάλλου και τους δύο λαούς.

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους και είναι προσηλωμένες στη δημοκρατία και η συνεργασία τους ενισχύεται συνεχώς.

“Αυτή η επίσκεψη τόσο διμερώς όσο και σε τριμερές επίπεδο αύριο, θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μας, κάτι που γίνεται κάθε φορά μετά από τις συναντήσεις μας”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό αποδεικνύεται και από τη συνεχή αύξηση τουριστών από το Ισραήλ, αλλά και από τις επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα.

Αναφερόμενος στην εξαίρετη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Ασφάλειας, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξαιρετικές υπηρεσίες ασφάλειας που παρείχαν οι κυπριακές Αρχές στην αποτροπή της απόπειρας τρομοκρατικής ενέργειας κατά Ισραηλινών στο έδαφος της Κύπρου.

Ο κ. Νετανιάχου επεσήμανε ακόμη τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Επιστήμης όπου οι δύο Κυβερνήσεις στοχεύουν να υπογράψουν σχετική Συμφωνία Συνεργασίας.

Για τον τομέα της Ενέργειας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι εξετάζεται συνεργασία σε ό,τι αφορά δύο πράγματα, το ένα αφορά ηλεκτρική διασύνδεση που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και την ηπειρωτική Ευρώπη και το δεύτερο από την Κύπρο στο Ισραήλ και πιθανόν σε χώρες που βρίσκονται ανατολικά από εμάς. Πρόσθεσε ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα να μην είμαστε απομονωμένοι αλλά συνδεδεμένοι με άλλες πηγές ενέργειας που μπορούν να σου προσφέρουν ενέργεια όταν υπάρχει πρόβλημα στη δική σου χώρα.

Πρόσθεσε ότι αυτά συζητούνται σοβαρά, ενώ εξετάζονται διάφορες επιλογές για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της καταπολέμησης πυρκαγιών, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι στηρίζει ένθερμα την ευρωπαϊκή απόφαση για δημιουργία περιφερειακού κέντρου στην Κύπρο με στόχο την καταπολέμηση πυρκαγιών σε χώρες της περιοχής, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτής της προσπάθειας.

Τέλος, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στη δυνατότητα υλοποίησης μιας ιδέας για τη δημιουργία ενός διαδρόμου διασύνδεσης της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, ιδιαίτερα με τη δημιουργία υποδομών, ως μέρος επέκτασης των Συμφωνιών του Αβραάμ και της πιθανής ομαλοποίησης των σχέσεων με άλλες χώρες της περιοχής, και έφερε ως παράδειγμα τις οπτικές ίνες, ώστε κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Τσέχος κεντρικός τραπεζίτης: Η αύξηση των επιτοκίων θα είχε ακόμα νόημα

banks

Telegraph: Ο Σούνακ σχεδιάζει συμφωνία με τη Ρώμη για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο

banks

Ιράκ: Στο στόχαστρο οπλισμένου ντρόουν η βάση Χαρίρ, που φιλοξενεί αμερικανικές και διεθνείς δυνάμεις

banks

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την αντίσταση απέναντι στη ρωσική εισβολή ένα χρόνο μετά την σφαγή στην Μπούτσα

banks

Ισραήλ: Οι αρχές ανακοινώνουν τον θάνατο ενός ομήρου

banks

Ισραήλ-Γάζα: Και μετά την “εξάλειψη της Χαμάς”, τι;

banks