Η λήξη των αδειών εκμετάλλευσης στα τεμάχια 2, 3 και 9 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) χωρίς ανανέωση σηματοδοτεί μια νέα φάση στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου. Όπως επιβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, οι έρευνες δεν κατέδειξαν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, οδηγώντας στην ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει την αποχώρηση της κορεατικής κρατικής εταιρείας Kogas από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς κατείχε το 20% των δικαιωμάτων στα τρία τεμάχια. Η ιταλική Eni, που διατηρούσε ηγετικό ρόλο στην κοινοπραξία, συνεχίζει πλέον τη δραστηριότητά της στα τεμάχια 6, 7, 8 και 11 σε συνεργασία με τη γαλλική Total, έναντι επτά τεμαχίων που κατείχε προηγουμένως.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η μη ανανέωση των αδειών αποτελεί φυσική εξέλιξη, καθώς δεν ήταν δεδομένο ότι όλα τα τεμάχια θα απέδιδαν εμπορεύσιμους πόρους. Στα τεμάχια 2 και 9, οι σεισμικές και γεωλογικές μελέτες δεν εντόπισαν ικανοποιητικές ενδείξεις φυσικού αερίου, ενώ στο τεμάχιο 3 οι έρευνες ήταν περιορισμένες, εν μέρει λόγω της παρεμπόδισης από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό το 2018.
Οι άδειες για τα τρία τεμάχια είχαν εκδοθεί το 2013, με την παραχώρησή τους στην Eni Cyprus Limited και Kogas Cyprus Limited, ενώ αργότερα προστέθηκε και η Total E&P Cyprus BV. Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής φάσης, πραγματοποιήθηκαν σεισμικές μελέτες 2D και 3D, καθώς και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9. Ωστόσο, παρά τα μεγάλα βάθη που έφτασαν –5.800 μέτρα (Amathusa-1) και 5.485 μέτρα (Onasagoras-1)– δεν εντοπίστηκαν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.
Η εξέλιξη αυτή επαναδιαμορφώνει το ενεργειακό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου, με την Eni και Total να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους και την Κύπρο να επανεξετάζει το μοντέλο εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων της.
Πηγή: Philenews.com