Τόσο το ένοπλο κίνημα M23, που υποστηρίζεται από τη Ρουάντα, όσο και ο στρατός της ΛΔ Κονγκό έκαναν συστηματική χρήση πυρομαχικών με ισχυρή εκρηκτική γόμωση “σε κατοικημένες περιοχές” στο ανατολικό τμήμα της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2024, αποκαλύπτει έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή.
Το M23 (“Κίνημα της 23ης Μαρτίου”), το οποίο υποστηρίζεται από το Κιγκάλι, που ανέπτυξε 3.000 ως 4.000 στρατιώτες της Ρουάντας για να το υποστηρίξει, κυρίευσε αφότου επανεμφανίστηκε στα τέλη του 2021 αχανείς εκτάσεις της ΛΔ Κονγκό στο ανατολικό της τμήμα, περιοχές πλούσιες σε φυσικούς πόρους, που όμως σπαράσσονται από συρράξεις για τριάντα χρόνια.
Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό, που δηλώνει “αποφασισμένος” να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη, διεξάγει το τελευταίο διάστημα αντεπιθέσεις με την υποστήριξη των “ουαζαλέντο” (“πατριώτες” στη γλώσσα σουαχίλι), ονομασία που παραπέμπει σε νεφέλωμα παραστρατιωτικών ομάδων πιστών στην Κινσάσα.
Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου του 2024, όπλα μακράς εμβέλειας, “εγγενώς ανακριβή” αλλά με ισχυρή εκρηκτική γόμωση, ικανή να προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή, “χρησιμοποιήθηκαν σε πυκνοκατοικημένες ζώνες πάνω από 150 φορές”, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους “πάνω από 100 άμαχοι” και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι, υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), που ανακοίνωσε πως ξανάρχισε έρευνες για την κατάσταση στην ανατολική ΛΔ Κονγκό την περασμένη χρονιά, “θα έπρεπε να εξετάσει το να ερευνήσει τις επιθέσεις αυτές ως εγκλήματα πολέμου” και να προσαγάγει τους δράστες, όποιοι κι αν είναι, πρόσθεσε η ΜΚΟ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν κι εξαπλώθηκαν στη γειτονική επαρχία του Νότιου Κίβου, όπου το M23 κατέλαβε τον έλεγχο την πόλης Λουμπισί, με υπέδαφος πλούσιο σε μεταλλεύματα, στην περιοχή Καλέχε.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως ούτε οι αρχές της ΛΔ Κονγκό, ούτε το M23 απάντησαν όταν τους ζήτησε σχόλιο για τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνάς της, που τους κοινοποίησε τον Δεκέμβριο.