Ερώτηση, που χαρακτηρίζει «κατεπείγουσα», αλλά και αίτημα «οργανωμένης σύσκεψης με συγκεκριμένη ατζέντα και προετοιμασία των συμμετεχόντων» προς τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, υπέβαλε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, αναφορικά με τη λειψυδρία που πλήττει συνολικά τη χώρα, αλλά λαμβάνει ήδη τεράστιες διαστάσεις στη Θεσσαλία, και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σημειώνει στην ερώτησή της ότι «η λειψυδρία είναι η μεγάλη περιβαλλοντική απειλή που σήμερα απλώνεται σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η έντονη ξηρασία, ο παρατεταμένος καύσωνας και η αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων – φαινόμενα που βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με την κλιματική αλλαγή – σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, επηρεάζουν άμεσα τα υδάτινα αποθέματα που κινούνται πλέον σε οριακά χαμηλά επίπεδα».
«Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες σε περιοχές με μεγάλες ανάγκες για άρδευση, αλλά και με αυξημένη κατανάλωση λόγω του τουρισμού», τονίζει η Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας πως «ήδη 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με καθέναν από αυτούς να προσπαθεί να βρει έστω πρόσκαιρες λύσεις, για την κάλυψη των αναγκών σε νερό».
Τεράστιο το πρόβλημα για τη Θεσσαλία
Στη Θεσσαλία, ειδικότερα, υπογραμμίζει, «όπου οι πλημμύρες του 2023 κόστισαν 17 ανθρώπινες ζωές και κατέστρεψαν περιουσίες, καλλιέργειες και εγκαταστάσεις, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κανένα εθνικό σχέδιο ουσιαστικής αποκατάστασης των ζημιών και της καθημερινότητας των κατοίκων, η λειψυδρία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις». ‘
Οπως αναφέρει, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσα μέτρα, ώστε να εξασφαλισθεί όχι μόνο η άρδευση τώρα και τα επόμενα έτημ αλλά ακόμα και η υδροδότηση.
Η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας εκ μέρους της Πολιτείας, «έχει υπάρξει έως και σήμερα εντελώς σπασμωδική. Οι όποιες παρεμβάσεις στοχεύουν στην άμεση ενίσχυση των πληττόμενων περιοχών, χωρίς ωστόσο να έχει διαμορφωθεί συγκεκριμένη στρατηγική και σχεδιασμός για την καταπολέμηση του φαινομένου».
Και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «ακόμα και η χθεσινή ανακοίνωση (6/8/2024) για χρηματοδότηση των Δήμων εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών για γεωτρήσεις και υποδομές αφαλάτωσης ενώ μάλιστα βρισκόμαστε στην κορύφωση του φαινομένου, δεν θα αποδώσει καρπούς αν δεν ενταχθεί σε ένα γενικότερο σχεδιασμό εκ μέρους των συναρμόδιων υπουργείων για τη διαχείριση των υδάτων».
«Απαιτείται εθνικό σχέδιο δράσης»
Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καταλήγει ότι «η μοναδική περίπτωση για να αναχαιτισθεί το φαινόμενο της λειψυδρίας είναι να καταστρωθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της. Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής, δεν έχει κανένα νόημα, ενόσω το κράτος δεν κάνει τίποτα για την αναβάθμιση των υποδομών και την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων».
«Απαιτούνται έργα ορεινής υδρονομίας, διαχείρισης και συγκράτησης των διαθέσιμων υδάτων, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που η κυβέρνηση αρνείται να καταστρώσει. Ειδικά, δε, για τη Θεσσαλία, που έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα από τις πλημμύρες και οι επιστήμονες προειδοποιούν για κορύφωση της λειψυδρίας, αλλά και για κίνδυνο νέων πλημμυρών στο μέλλον λόγω των συνθηκών που διαμορφώνει ο παρατεταμένος καύσωνας και η ανομβρία, είναι αναγκαία η άμεση διενέργεια έκτακτης σύσκεψης με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών για ανάληψη δράσης», τονίζει.
«Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο κατά της λειψυδρίας;»
Κατόπιν αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. «Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από τα συναρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας που πλήττει τη χώρα; Αν ναι, ποιες ακριβώς δράσεις περιλαμβάνει και σε ποιο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να υλοποιηθούν;
2. Ποια είναι η στρατηγική διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας για τα επόμενα έτη; Υπάρχει σχεδιασμός για υλοποίηση υποδομών διαχείρισης και συγκράτησης των υδάτων προς αποφυγή της λειψυδρίας;
3. Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να συγκαλέσουν οργανωμένη σύσκεψη, με συγκεκριμένη ατζέντα και με προετοιμασία των συμμετεχόντων, για την καθορισμό στρατηγικής αντιμετώπισης της λειψυδρίας ειδικά στη Θεσσαλία;».