Παρά τη γενικευμένη εικόνα σταθεροποίησης στην εγχώρια κατανάλωση, το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο 7,9% σε αξία το πρώτο εξάμηνο του 2025, φτάνοντας τα 7,799 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ.
Πρόκειται για ενίσχυση της αγοράς κατά σχεδόν 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, ένδειξη ισχυρής ανθεκτικότητας και αυξημένων ροών σε μια συγκυρία περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη δυναμική διαδραμάτισαν τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMCGs), τα οποία αντιπροσωπεύουν το 70% των συνολικών πωλήσεων και αναπτύσσονται με ρυθμό 6,5%. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η άνοδος αυτή δεν οφείλεται κυρίως στις τιμές, αλλά στη ζήτηση. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5,4%, ενώ η μέση τιμή ενισχύθηκε μόλις κατά 1,1%, μια ένδειξη ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν δυναμικά στα ράφια, όχι απλώς λόγω πληθωριστικής συμπίεσης τιμών.
Σε επίπεδο κατηγοριών, μόνο τα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά καταγράφουν αύξηση μέσης τιμής (+2,4%). Αντίθετα, στα μη τρόφιμα διαφαίνονται σαφείς αποπληθωριστικές τάσεις, με μείωση τιμών -3,2% στα προϊόντα φροντίδας σπιτιού και -2,6% στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς.
Οι εξελίξεις στις προωθητικές πολιτικές αποτελούν έναν επιπλέον δείκτη στρατηγικής προσαρμογής. Η ένταση των προωθητικών ενεργειών στα επώνυμα προϊόντα (branded) έχει περιοριστεί στο 51,3%, από 68,6% πέρυσι, υπό την επίδραση του επικαιροποιημένου κώδικα δεοντολογίας. Το εντυπωσιακό είναι πως, παρότι οι εκπτώσεις μειώνονται, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παραμένει στάσιμο στο 24,5% κάτι που δείχνει πως τα επώνυμα brands διατηρούν ισχυρή απήχηση.
Σύμφωνα με ανάλυση της NielsenIQ, η στρατηγική «Every Day Low Price» (EDLP) κερδίζει έδαφος. Οι επώνυμοι παίκτες ρολάρουν μικρότερες, αλλά σταθερές μειώσεις τιμής για να περιορίσουν το price gap έναντι των PLs. Σε κατηγορίες που συνθέτουν το 50% του τζίρου των FMCGs, όπως ελληνικός καφές, μπύρα, τυριά, μαλακτικά και πάνες, η μείωση της προωθητικής έντασης συνδυάζεται με μείωση της απόστασης μέσων τιμών από τα private labels.
Ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζουν και οι τουριστικές περιοχές. Τα νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου αντιπροσωπεύουν πλέον το 8,3% του συνολικού τζίρου και αναπτύσσονται με ρυθμό 11,7% σε αξία, ενισχύοντας τον εποχικό αλλά σταθερό ρόλο του τουρισμού στις λιανικές πωλήσεις τροφίμων.