
Βραχύβια αποδείχτηκε η άνοδος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Τρίτη 8 Απριλίου, καθώς η ανησυχία των επενδυτών επέστρεψε εξαιτίας της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου για τιμωρητικούς δασμούς στην Κίνα ύψους 104%, και οι δείκτες βυθίστηκαν στα «κόκκινα».
Μία έντονα ευμετάβλητη συνεδρίαση, με πολλές διακυμάνσεις – κυρίως για τους S&P 500 και Nasdaq – έκλεισε, τελικά, με απώλειες και για τους τρεις βασικούς δείκτες.
Ο Dow Jones τερμάτισε με τη μικρότερη χασούρα στο -0,84% και τις 37.645,59 μονάδες. Ωστόσο, συμπληρώνοντας και τέταρτη ημέρα στα «κόκκινα», ανέβασε τις συνολικές του απώλειες σχεδόν στις 5.000 μονάδες, τη στιγμή που ενδοσυνεδριακά είχε καταφέρει να σημειώσει άνοδο έως και κατά 3,9%.
Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,47% στις 4.987,76 μονάδες. Παράλληλα, ο Nasdaq – που ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί να κερδίζει μέχρι και 4,5% – ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 2,15% στις 15.267,91 μονάδες.
Στο μέτωπο των εταιρειών, η Apple πρωταγωνίστησε στις απώλειες, αφού οι δασμοί εις βάρος της Κίνας την πλήττουν άμεσα. Έτσι, η μετοχή της βρέθηκε κατά 4,68% χαμηλότερα, χάνοντας σχεδόν 8,5 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει άνοδο μέχρι και κατά 4%. Η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone έχει χάσει περίπου 22% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις και βρίσκεται σε πορεία για το χειρότερο τετραήμερο από το 2008.
Υπό πίεση βρέθηκαν και οι υπόλοιπες Big Tech, όπως η Microsoft, η Nvidia και η Amazon. «Πρωταθλήτρια» στη χασούρα, ωστόσο, αναδείχθηκε η Tesla, με μία νέα ραγδαία πτώση που πλησίασε το 6,5%.
Στις λίγες κερδισμένες της ημέρας, οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου υγείας, όπως η UnitedHealth Group, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους συντελεστές αποζημίωσης για προγράμματα του Medicare, από το 2026.
Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν και οι εταιρείες άνθρακα, όπως η Peabody Energy Corporation και η Core Natural Resources, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει διάταγμα για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής.
Παράλληλα, μια αποτυχημένη έκδοση αμερικανικών τίτλων, που υποδηλώνει χλιαρή ζήτηση, προκάλεσε άνοδο των μακροπρόθεσμων αποδόσεων και σηματοδότησε την πιο ασταθή μέρα για την αγορά ομολόγων από την εποχή της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 10ετούς κέρδισε περίπου δέκα μονάδες ανεβαίνοντας στο 4,249%.
Σύμφωνα με τον Σκοτ Λάντνερ της Horizon Investments, το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η πολιτική αβεβαιότητα και δεν είναι δυνατόν η αγορά να «πιάσει» πάτο χωρίς κάποια μορφή επίλυσης ή τουλάχιστον κατεύθυνση. Η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό trading που επηρεάζεται από τις ειδήσεις επιδεινώνουν τη μεταβλητότητα.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, η απόσταση μεταξύ όγκου συναλλαγών και διαθέσιμης ρευστότητας στα συμβόλαια του S&P 500 είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των στοιχείων της τράπεζας.
Διεθνείς αναλυτές εικάζουν ότι η Fed ίσως χρειαστεί να επιταχύνει τις μειώσεις επιτοκίων για να αποφύγει ύφεση της οικονομίας, ακόμα κι αν αυξάνονται οι προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού. Όμως οι μέχρι τώρα ενδείξεις από αξιωματούχους της Τράπεζας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προς την κατεύθυνση αυτή.
Ακόμη, οι περισσότερες αναλύσεις συγκλίνουν ως προς το ότι η μεταβλητότητα και η αστάθεια θα συνεχίσουν να είναι έντονες στην χρηματιστηριακή αγορά, ενώ προειδοποιούν ότι η διόρθωση στις μετοχές δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε κυκλική bear market μεγάλης διάρκειας, όσο οι κίνδυνοι θα εντείνονται.
«Έπεσε» το πετρέλαιο – «Ανέβηκε» ο χρυσός
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 3,4% στα 62,02 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 3,2% στα 58,76 δολάρια.
Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 2.995 δολάρια ουγγιά.