27.1 C
Athens
October 9, 2024
Image default
RED LOANS

Μήπως έρχεται ξαφνική … σφαλιάρα;

Από τη μια έχουμε το δείκτη Fear & Greed Index να είναι κολλημένος στο Greed εδώ και μέρες και από την άλλη έχουμε τον Volatility S&P 500 Index (VIX) να περνάει με σχετική ευκολία τα 21 δολάρια πράγμα που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα προς τα 25 με 27 δολάρια.

Το παρελθόν πάντως δεν έχει καλή στατιστική για τους αγοραστές όταν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Έξι φορές στις δέκα ερχόταν ξαφνική “σφαλιάρα”. Λέμε τώρα. Μην αρχίσετε αύριο και ξεπουλάτε. Το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση.

Ο S&P 500 την ίδια ώρα δείχνει μια πολύ περίεργη ηρεμία μετά από 4 εβδομάδες ανόδου πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του των 5784 μονάδων. Λέτε να είναι η ηρεμία πριν τη καταιγίδα;
Το πρώτο σημείο που θα δώσει ένα πιθανό πρώτο alert είναι το κατέβασμα κάτω από τη ζώνη των προηγούμενων υψηλών ανάμεσα στις 5680 με 5650 μονάδες. Πέρασμα του δείκτη κάτω από εκεί θα μας θέσει σε εγρήγορση.

Για να χαλάσει όμως το μεσοπρόθεσμο ανοδικό trend θα πρέπει ο δείκτης να διαλύσει καθοδικά τις 5440 μονάδες ή ένα -5% από τα τωρινά επίπεδα τιμών κάτι φυσικά που δεν φαίνεται ότι μπορεί να προκληθεί από πουθενά.

Το άλλο που με ανησυχεί και ελπίζω τελικά να μη λάβει χώρα είναι ο παραμετροποιημένος σχηματισμός “Head and Shoulders” που φαίνεται να αναπτύσσεται από τις αρχές του έτους στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του S&P 500.

Εδώ λοιπόν δεν πρέπει με τίποτα ο τεχνικός ταλαντωτής ορμής να πάει να τμήσει καθοδικά τη neckline στις 60 μονάδες δείκτη γιατί θα μας πάρει και θα μας σηκώσει.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και ακολούθησε μετά μια πολύ ισχυρή πτώση της τάξης του -25% από το Γενάρη του 2022 έως τον Οκτώβρη του ίδιου έτους.

Related posts

Η επίθεση των ταύρων

banks

Γενικός Δείκτης: Ψάχνει τον ανοδικό σύμμαχο

banks

Εθνική Τράπεζα: Σημείο κρούσης μετά το ΤΧΣ τα 7,85 ευρώ

banks

Το ξέρετε ότι είστε προγραμματισμένοι να είστε φτωχοί;

banks

ΔΕΗ: Η επιθετική ανοδική εφεδρεία της αγοράς

banks

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Έρχεται νέο ανοδικό κύμα

banks