Μαρία Δαμανάκη για τα θαλάσσια πάρκα: Σηµαντική επιτυχία για την Ελλάδα

Ανακοίνωση εξέδωσε η σύμβουλος για την Κλιματική Αλλαγή και πρώην Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της ΕΕ., Μαρία Δαμανάκη, αναφορικά με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα 2 θαλάσσια πάρκα.
Η ανακοίνωση της Μαρίας Δαμανάκη
Η επιβεβαίωση της δηµιουργίας των δύο µεγάλων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, συνιστά σηµαντική επιτυχία για την Ελλάδα. Τα πάρκα θα προστατεύσουν σπάνια και υπό εξαφάνιση θαλάσσια είδη και θα εξασφαλίσουν την αναπαραγωγή των ιχθυαποθεµάτων µας που δοκιµάζονται από την υπεραλίευση. Η δηµιουργία τους ωστόσο, δεν υπηρετεί µόνο περιβαλλοντικούς στόχους.
Έχει οικονοµικό περιεχόµενο διότι αυξάνει τις αλιευτικές δυνατότητες των χιλιάδων αλιέων µικρής δυναµικότητας στις γειτονικές µε τις προστατευόµενες περιοχές, ενισχύοντας το εισόδηµα των οικογενειών τους και δηµιουργεί θέσεις εργασίας καταδυτικού, θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισµού. Έχει και κοινωνικό περιεχόµενο, διότι συµβάλλει στην επιβίωση των παράκτιων κοινοτήτων και στη συγκράτηση νεανικού πληθυσµού στα ελληνικά νησιά. Επί πλέον, ο ενιαίος τους χαρακτήρας, κάνει ευκολότερη την επιτήρηση, έλεγχο και εφαρµογή των µέτρων προστασίας.
Ελπίζω ότι οι γνωστές σχετικές µέθοδοι θα συµπληρωθούν σύντοµα και µε τη δορυφορική κάλυψη και τη χρήση τεχνητής νοηµοσύνης όπως έχει η κυβέρνηση δεσµευθεί. Η ρητή απαγόρευση της αλιείας µε µηχανότρατα είναι επίσης σηµαντική διότι αυτή η µέθοδος οργώνει τον βυθό και είναι διπλά επιβαρυντική: Και για τη βιοποικιλότητα αλλά και για την κλιµατική κρίση, γιατί καταστρέφει την Ποσειδωνία και τα άλλα οικοσυστήµατα που απορροφούν το CO2 .
Συνεπώς είναι εντελώς ασύµβατη µε την έννοια της θαλάσσιας προστασίας και η χρήση της εντός των Ευρωπαϊκών προστατευόµενων περιοχών, συνιστά παγκόσµια πρωτοτυπία που πρέπει να εκλείψει. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη στην Ευρώπη που δεσµεύθηκε για την απαγόρευση της αλιείας µε µηχανότρατα εντός των περιοχών προστασίας, αποτελώντας το φωτεινό παράδειγµα και για τις υπόλοιπες. (Ήδη µας ακολούθησαν η Σουηδία και η Δανία). Τα πάρκα καταλαµβάνουν το 36% των χωρικών µας υδάτων, επιτρέπουν την κάλυψη του στόχου του ΟΗΕ για 30% µέχρι το 2030 πολύ ενωρίτερα από την προβλεπόµενη ηµεροµηνία. Η χώρα µας περνά στην πρωτοπορία της θαλάσσιας προστασίας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Ελπίζω ότι η δηµόσια διαβούλευση θα γίνει µε τρόπο παραγωγικό συµβάλλοντας στην ανάδειξη της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε στόχο εθνικής σηµασίας.
Φυσικά, η µεγαλύτερη πρόκληση είναι µπροστά µας. Είναι η εφαρµογή των υπεσχηµένων. Σε αυτόν τον τοµέα, η χώρα µας δεν µπορεί να είναι περήφανη. Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην εφαρµογή πολλών υποσχέσεων που δόθηκαν στο µεγάλο Συνέδριο για τους Ωκεανούς, που οργάνωσε η Ελλάδα πριν ένα χρόνο. Οι αρµόδιοι φορείς, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας και ο ΟΦΥΠΕΚΑ πρέπει να τρέξουν για να εφαρµοσθούν εγκαίρως οι σηµερινές ανακοινώσεις. Περιµένουµε.