Wednesday, October 16, 2024
26.1 C
Athens

Μαρινάκης για μεταναστευτικό: Στις Βρυξέλλες θα είναι το κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα – «Δεν εφησυχάζουμε ως Ευρώπη συνολικά»

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την επανεκκίνηση έστω και σε άτυπο επίπεδο των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντηση στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 τόνισε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια σε αγαστή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

«Προφανώς υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμα που πρέπει να διανυθεί. Δεν έχουμε ακόμη κάποια ενημέρωση από τον γ.γ. του ΟΗΕ όμως είμαστε στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πάντοτε σε απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία για πιθανά επόμενα βήματα ή κινήσεις. Αυτή τη στιγμή όμως για να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για κάτι παραπάνω» προσέθεσε.

Τι αναμένεται από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών

Ερωτηθείς τι αναμένεται από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα έχει επιλέξει να επενδύσει στον διάλογο χωρίς καμία διάθεση και υποψία υποχωρητικότητας. Είναι δεδομένο ότι τονίζουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους την πάγια ελληνική θέση ότι εμείς με την Τουρκία αναγνωρίζουμε μόνο μία διαφορά, που θέλουμε να επιλυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν θα μπουν ποτέ ζητήματα κυριαρχίας στο τραπέζι. Ο διάλογος αυτός δεν είναι απλά μια επιλογή η οποία οδηγεί σε μία υποτυπώδη ηρεμία. Είναι μια επιλογή η οποία παράλληλα με την ισχυροποίηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, έχει δώσει μόνο θετικά. Δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα μας δεν έχει υποχωρήσει σε τίποτα, δεν έχει βάλει καν σε συζήτηση κανένα ζήτημα, ούτε πρόκειται να το κάνει αυτό, παρά την προσπάθεια συγκεκριμένων μέσων και συγκεκριμένων κομμάτων κυρίως στα άκρα, να χτίσουν ένα αφήγημα υποχωρητικότητας, μόνο και μόνο για να επιβιώσουν, να έχουν κάτι να λένε».

«Η Ελλάδα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει, να θυμίσουμε και έχει κάνει τις πιο σημαντικές αμυντικές συμφωνίες από τα τελευταία χρόνια της θωράκισής της, έχει ισχυροποιηθεί διπλωματικά, πρωταγωνιστεί σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις, έχει καταφέρει και έχει επεκταθεί στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έχει υπογράψει ΑΟΖ με δύο γειτονικές χώρες, την Ιταλία και την Αίγυπτο και παράλληλα με την Τουρκία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη διαδικασία διαλόγου η οποία έχει τρία μεγάλα οφέλη αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.

Το πρώτο, σημείωσε, είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα της απάντησης και της ξεκάθαρης διατύπωσης των ελληνικών θέσεων. «Αν δεν υπήρχε ο διάλογος, απλά η Τουρκία θα διατύπωνε τις θέσεις της, χωρίς κανέναν αντίλογο και καμία απάντηση, σε πάρα πολλές περιπτώσεις που ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει απαντήσει και έχει αποκαταστήσει την αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα”, είπε.

Το δεύτερο όφελος, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, είναι ότι αυτή η σχέση με την Τουρκία είναι ένας από τους λόγους, που η Ελλάδα είναι υπόδειγμα διαχείρισης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στο μεταναστευτικό. Άλλο ένα πεδίο που προσπαθεί η άκρα δεξιά, στην υπόλοιπη Ευρώπη τα έχει καταφέρει με μεγαλύτερη επιτυχία, να επιβιώσει πολιτικά. Προχθές μόνο, την τελευταία ημέρα που κατεγράφη, η Λαμπεντούζα στην Ιταλία υποδέχθηκε 800 αφίξεις μεταναστών, κάποιοι από αυτούς θα είναι πρόσφυγες, κάποιοι παράνομοι μετανάστες, γι’ αυτό προσέχω, δεν τους χαρακτηρίζω όλους με το ένα ή το άλλο καθεστώς. Στη χειρότερη δυνατή μέρα, λόγω των αποτροπών που κάνει η Ελλάδα αλλά και της συνεργασίας, εμείς υποδεχόμαστε 150 άτομα, μάλιστα με μια τιτάνια προσπάθεια που κάνουν οι γυναίκες και οι άνδρες του λιμενικού σώματος να σώσουν ανθρώπινες ζωές όπου αυτό καθίσταται εφικτό.

«Υπάρχουν δυστυχώς κάποιες ημέρες που οι πρακτικές των λαθροδιακινητών οδηγούν ακόμα και σε ανθρώπινες τραγωδίες, ανθρώπινα δράματα και απώλειες ανθρώπων όπως εχθές. Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό, υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, έχουμε έναν αριθμό που έχει φτάσει σε επίπεδα μηδενισμού των ροών στον Έβρο και μια συνεργασία στα θαλάσσια σύνορα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό ότι έχουμε μηδενισμό παραβιάσεων από τον αέρα; Πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί, όλοι αυτοί οι τσάμπα πατριώτες δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι όλη αυτή η ηρεμία, η οποία δεν είναι υποχωρητικότητα, το αντίθετο θα έλεγα, για τις ένοπλες δυνάμεις και ειδικά για τους άνδρες και γυναίκες της ελληνικής αεροπορίας, Και το τρίτο πολύ σημαντικό είναι ότι οι κάτοικοι στα νησιά μας υποδέχονται νόμιμους τουρίστες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για να κάνεις εξωτερική πολιτική. Υπάρχει το να παριστάνεις τον τσάμπα πατριώτη, να λες όχι σε όλα, στην πραγματικότητα να μην κερδίζει τίποτα η χώρα σου, ίσα ίσα να είναι στην απομόνωση, κάτι που δεν ισχύει αυτή την χρονική περίοδο και υπάρχει και ο δρόμος της υπευθυνότητας κα του υγιούς πατριωτισμού, που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν εκχωρούμε τίποτα, δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχίας, δυναμώνουμε τη χώρα μας, τη θωρακίζουμε, την εξοπλίζουμε, καταφέρνουμε και την Ελλάδα την μετατρέπουμε από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί και εννοείται συνομιλούμε με τους γείτονές μας γιατί αυτό το καθόρισε η γεωγραφία. Συνομιλούμε χωρίς να είμαστε αφελείς, χωρίς να περιμένουμε μαγικές λύσεις ή ότι θα αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη ο κ. Ερντογάν και συνομιλούμε χωρίς να υποχωρούμε.

Το ζήτημα του μεταναστευτικού και η άκρα δεξιά στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στο ζήτημα του μεταναστευτικού και την άκρα δεξιά στην Ευρώπη, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε τα εξής. «Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και για διάφορες χώρες στις οποίες ανήκουν τα κόμματα της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, ο κ. Όρμπαν στην Ουγγαρία, το μεγάλο δια ταύτα του μεταναστευτικού που έχει να κάνει και με την εξωτερική πολιτική της χώρας και το πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός στην Ευρώπη είναι αν η Ευρώπη θα καταλάβει ότι δεν γίνεται χώρες όπως η Ελλάδα να επωμίζονται βάρη τα οποία δεν τους αντιστοιχούν. Εδώ είναι η συμμαχία του Νότου. Ξέρετε ποιοι είναι οι βασικοί πολέμιοι αυτής της λογικής και αυτής της ελληνικής θέσης που νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει η Ευρώπη να επωμιστεί συνολικά τα βάρη και το δέχθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Άσυλο και την Μετανάστευση; Ο βασικός πολέμιος είναι ο κ. Όρμπαν και η Ουγγαρία στον οποίο υπάγονται κόμματα της ελληνικής άκρας δεξιάς.

Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα, εάν εννοεί την κ. Λατινοπούλου, ανέφερε «αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρόβλημά μας η όποια κ. Λατινοπούλου. Το πρόβλημά μας είναι να καταλάβει ο κόσμος, γιατί προσπαθούν να του πουν πράγματα ανεκδιήγητα, ότι αυτό που λέμε άκρα δεξιά, αυτοί που θέλουν υποτίθεται το καλό της Ελλάδας και θέλουν να λύσουν το μεταναστευτικό και αν ακούγαμε εμείς ως κυβέρνηση τις θέσεις τους, γιατί δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο, είναι μια λογική, κάντο όπως ο Όρμπαν. Η θέση του Όρμπαν στην Ευρώπη είναι καταστροφική για την Ελλάδα. Αν μέσα στην Ευρώπη υπερίσχυαν οι απόψεις των χωρών αυτών, η Ελλάδα θα ήταν μια αποθήκη ψυχών και αυτό αφού έχουμε καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια, τους 93.000 διαμένοντες, όχι αφίξεις, και τους έχουμε πάει 23.000, δεν θα είχαμε αυτή την επιτυχία, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Το Μεταναστευτικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό ζήτημα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μαρινάκης, καταρχήν τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα να υποδεχθεί ξαφνικά δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, όπως λέγεται και γράφεται τους τελευταίους μήνες.

«Σίγουρα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε ως Ευρώπη συνολικά. Σίγουρα η κατάσταση αυτή μας οδηγεί σε αυξημένη εγρήγορση, αυτονόητο είναι. Αν διαβάσει κανείς την επιστολή της φον ντερ Λάιεν, θα καταλάβει πόσο δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η Ελλάδα έχει πει συγκεκριμένα πράγματα για το μεταναστευτικό, έχει μιλήσει για την ανάγκη να μοιραστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι χώρες υποδοχής, έχει βάλει συγκεκριμένες διατυπώσεις στο τραπέζι οι οποίες υιοθετήθηκαν από το τελευταίο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο το οποίο είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη της Ε.Ε.

Άρα, αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι που έχει συμφωνηθεί, σίγουρα υπάρχει μια αυξημένη ανησυχία αλλά είναι δεδομένο ότι όσο περνάει ο καιρός όλα αυτά τα οποία έλεγαν οι χώρες του Νότου με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε αυτές τις διατυπώσεις και αυτή την ανησυχία, πλέον είναι κοινός τόπος για την Ευρώπη. Είναι δεδομένο ότι στις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες θα είναι το κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα. Αλλά για να μην ανακαλύψουμε τον τροχό σήμερα και απευθύνομαι σε κάποιους οι οποίοι έκπληκτοι θυμήθηκαν το μεταναστευτικό, αν κάνει κάποιος μια βόλτα στην Ευρώπη θα καταλάβει πόσο σημαντική είναι η επιτυχία της Ελλάδας στο ζήτημα της μετανάστευσης. Είναι μαζί με την ακρίβεια, που είναι ένα οριζόντιο πρόβλημα σε όλες τις χώρες και στη δικιά μας, το μεταναστευτικό είναι το πρώτο πρόβλημα που ανησυχεί κάθε ευρωπαίο πολίτη, είναι το βασικό αντικείμενο σε κάθε συνέντευξη, σε κάθε συζήτηση. Ναι, είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα έχει 80% σε βάθος 5ετίας μείωση των διαμενόντων στη χώρα, είναι πολύ σημαντικό ότι φυλάει τα σύνορά της, είναι πολύ σημαντικό ότι οι θέσεις της γίνονται θέσεις της Ευρώπης. Δεν είναι όμως να είμαστε ήσυχοι, είναι πολλές οι προκλήσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολη άσκηση για το λιμενικό κάθε μέρα, υπάρχει μεγάλη πίεση αλλά υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση και στο τέλος της ημέρας πολύ καλύτερο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Hot this week

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σε τεντωμένο σχοινί: Η ΠΓ στέλνει το εξώδικο Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εξώδικο Κασσελάκη να επιστρέφεται ως απαράδεκτο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε σήμερα, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Νίκου Σκορίνη και της πλευράς του τέως προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου για αναβολή της έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής την οποία συνόδευε και με την πρόταση να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη των πέντε υποψηφίων υπο την

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE