22.8 C
Athens
September 28, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στην Wall Street με…ρεκόρ για τον Dow

Μεικτά πρόσημα στην Wall Street με...ρεκόρ για τον Dow

Ο δείκτης Dow Jones «ανέβηκε» σε νέο ρεκόρ την Παρασκευή (27/9), καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωσαν νέα δεδομένα που έδειξαν επιπλέον πρόοδο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, με την Wall Street να κλείνει την εβδομάδα με θετικά αποτελέσματα.

 

Στο ταμπλό, ο Dow Jones ήταν ο πρωταγωνιστής της ημέρας με άνοδο 0,33% στις 42.313 μονάδες, ο S&P 500 υπέκυψε στις πιέσεις υποχωρώντας ελαφρά κατά 0,13% στις 5.738 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε σε ποσοστό 0,39% και τις 18.119 μονάδες

Στις αγορές ομολόγων συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει στο 3,749% και του 2ετούς στο 3,563%.

Να σημειωθεί ότι και οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν άνοδο για την εβδομάδα, με τον S&P 500 να έχει αυξηθεί σχεδόν 1% και τον Dow να έχει άνοδο 0,7%. Ταυτόχρονα, και ο Nasdaq βρέθηκε σε τροχιά για μια εβδομαδιαία άνοδο περίπου 1%.

Οι έμποροι έλαβαν ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να δώσουν στην κεντρική τράπεζα περισσότερους λόγους για να μειώσει με αυτοπεποίθηση τα επιτόκια περαιτέρω. Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Αυγούστου – το αγαπημένο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – αυξήθηκε κατά 0,1%, συμφωνώντας με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ο PCE αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, κάτω από την πρόβλεψη του 2,3%.

Τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και οι επενδυτές ελπίζουν σε συνεχή υποχώρηση των μηνιαίων στοιχείων του πληθωρισμού, επιτρέποντας τη συνεχή χαλάρωση του κόστους δανεισμού που θα διευκολύνει την πίεση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

«Στο βαθμό που ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο – και συνεχίζουμε να έχουμε τάσεις προς αυτή την κατεύθυνση – η Fed μπορεί να επικεντρωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αγορά εργασίας, πράγμα που σημαίνει μια τάση μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance. «Καθώς η Fed μειώνει τα επιτόκια -ιδιαίτερα ελλείψει υφεσιακής ανάπτυξης- είναι μια μεγάλη ώθηση τόσο για τις αγορές μετοχών όσο και για τις αγορές ομολόγων και θα πρέπει τελικά να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές που είναι πιο ευαίσθητοι στα επιτόκια».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Wall Street προέρχεται από μια νικηφόρα συνεδρίαση, αφού μια…δέσμη στοιχείων διαβεβαίωσε τους επενδυτές για τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την τελευταία εβδομάδα, υποδεικνύοντας μια ισχυρή αγορά εργασίας, ενώ η τελική μέτρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του δευτέρου τριμήνου διαμορφώθηκε σε ισχυρό 3%.

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 4% στην εβδομάδα για το WTI

Με κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου ωστόσο κατέγραψαν σημαντικές απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, εν μέσω προσδοκιών ότι για αύξησης των προμηθειών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες επισκίασαν τις προσπάθειες της Κίνας να τονώσει την οικονομία της.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε σήμερα 51 cents ή σχεδόν 0,8% στα 69,18 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ωστόσο πτώση 4% σε επίπεδο εβδομάδας, ύστερα από δύο εβδομαδιαίες ανόδους.

Παράλληλα, το Brent παράδοσης Νοεμβρίου πρόσθεσε 38 cents ή 0,5% στα 71,98 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ωστόσο πτώση 3,4% σε επίπεδο εβδομάδας. Το πλέον ενεργό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 45 cents ή 0,6% στα 71,54 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο κατέγραψε μεγάλες απώλειες την Πέμπτη μετά το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία φέρεται να ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή αργότερα φέτος, ακόμη και αν αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ο OPEC+ ανέβαλε πρόσφατα τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο, αλλά οι αναλυτές εικάζουν ότι η ομάδα μπορεί να καθυστερήσει και πάλι τις αυξήσεις, επειδή οι τιμές του πετρελαίου είναι τόσο χαμηλές.

Το χθεσινό sell-off του πετρελαίου διέγραψε τα κέρδη που είχαν σημειωθεί στις αρχές της εβδομάδας, αφού η Κίνα παρουσίασε ένα νέο γύρο μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Η χαμηλή ζήτηση στην Κίνα επιβαρύνει την αγορά πετρελαίου εδώ και μήνες.

#Wall_Street #Dow #επιτόκια #πληθωρισμός

Related posts

Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

banks

Ευρωαγορές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο γερμανικός δείκτης DAX

banks

Κύμα πωλήσεων στις μετοχές των ευρωτραπεζών

banks

Wall Street: 6η εβδομάδα κερδών με ρεκόρ για S&P500, Nasdaq

banks

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές εν μέσω γεωπολιτικών τριγμών

banks

Σημαντικά κέρδη στα χρηματιστήρια της Ασίας

banks