24.6 C
Athens
March 29, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Τα μάκρο στο επίκεντρο

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Τα μάκρο στο επίκεντρο

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (18/12), με τα μάκρο να είναι καταλυτικά.

Οι περισσότερες αγορές στην περιοχή σημείωσαν ράλι την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση της Federal Reserve των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά και τον οδικό της χάρτη για μειώσεις επιτοκίων το 2024 και το 2025.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεδριάσει για τελευταία φορά φέτος. Η ING ανέφερε ότι αναμένει από την BOJ να διατηρήσει όλες τις κύριες ρυθμίσεις πολιτικής της, «αν και ο γενικός τόνος για τη μελλοντική πολιτική στη συνέντευξη Τύπου θα μπορούσε να αρχίσει να αμβλύνεται».

Δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους αναμένει επίσης ότι η BOJ θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο -0,1%.

Η Κίνα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια την Τετάρτη, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ιαπωνία αναμένονται την Παρασκευή.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κατέγραψε απώλειες, σπάζοντας ένα θετικό σερί έξι ημερών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αμυντικές μετοχές της Νότιας Κορέας. Η μετοχή της Korea Aerospace Industries ενισχύθηκε 1,05%, η Hyundai Rotem σημείωσε άνοδο 0,95%, η Victek 1,23%, η Firstec 1,23%, η Speco 0,60% και η LIG Nex1 πάνω από 5%.

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς τη Δευτέρα,σ τη δεύτερη εκτόξευση πυραύλου σε λιγότερο από 12 ώρες, σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας. Η κίνηση έρχεται καθώς η Πιονγκγιάνγκ καταδίκασε μια επίδειξη δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του πυρηνικά οπλισμένου κράτους.

Από το 2018 έως το 2022, η Νότια Κορέα ήταν ο ένατος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων παγκοσμίως, μπροστά από το Ισραήλ, την Ολλανδία και την Τουρκία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Σε άλλα μάκρο, ο τομέας των υπηρεσιών της Νέας Ζηλανδίας κατέγραψε ανάπτυξη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα.

Ο Δείκτης Απόδοσης Υπηρεσιών της Τράπεζας Νέας Ζηλανδίας-BusinessNZ (PSI) ήταν στο 51,2 τον Νοέμβριο, αυξημένος κατά 2 μονάδες από τον Οκτώβριο, αλλά κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της έρευνας 53,5.

Ο ανώτερος οικονομολόγος του BNZ Νταγκ Στιλ δήλωσε ότι «παρά την άνοδο του Νοεμβρίου, το PSI παραμένει κάτω από το μακροπρόθεσμο κανονικό του 53,5. Και ο συνδυασμός συμβατικής δραστηριότητας/πωλήσεων και αυξανόμενων αποθεμάτων εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της αύξησης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,64% κλείνοντας στις 32.758,98 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 1,06% στις 16.611,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 2.930,80 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,13% στις 9.279,39 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε άνοδο 0,13% στις 2.566,86 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.426,40 μονάδες, χάνοντας 0,22%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Κίνα #Nikkei #Kospi #ιαπωνία

Related posts

Ανοδικά οι ευρωαγορές στον απόηχο των αποτελεσμάτων της UBS

banks

Νέος γύρος απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Wall Street: Επιφυλάξεις ενόψει της δεύτερης ημέρας κατάθεσης του Πάουελ

banks

Sell off στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

banks

Ασιατικές αγορές: Ισχυρές πιέσεις στο Χονγκ Κονγκ- Διαφοροποιήθηκε η Ιαπωνία

banks

«Κατακόκκινες» οι ασιατικές αγορές στο κλείσιμο της εβδομάδας

banks