April 19, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

Διαφορετικές τάσεις και μάλιστα αισθητά ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (2/2), με τα μακροοικονομικά δεδομένα να είναι στο επίκεντρο.

Ο κινεζικός CSI 300 έφτασε σε νέο χαμηλό πέντε ετών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση, ελαφρώς λιγότερο από το 2,9% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή οικονομολόγων.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που υποχωρεί, έχοντας διαμορφωθεί στο 3,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δομικός πληθωρισμός του Ιανουαρίου, που αφαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 2,5%, με βραδύτερο ρυθμό από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κατέγραψε κέρδη σχεδόν 1,5%, αφού ο δείκτης τιμών παραγωγού του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό 4,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 3,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης ενισχύθηκε 1,91% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση σηματοδότησε επίσης το τέλος σε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα πτωτικής ανάπτυξης του ΔΤΚ. Σε τριμηνιαία βάση, ο ΔΤΚ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,9%, χαμηλότερα από τον ρυθμό αύξησης 1,8% του τρίτου τριμήνου.

Το στατιστικό γραφείο της Αυστραλίας ανέφερε ότι οι τιμές παραγωγού σημείωσαν «μέτρια άνοδο στους περισσότερους κλάδους», προσθέτοντας ότι «η διατηρούμενη ανάπτυξη της κατασκευαστικής παραγωγής οδηγεί την άνοδο».

Επιπλέον, οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου και της ενέργειας τα τελευταία τρίμηνα έχουν επηρεάσει τις τιμές σε άλλους κλάδους, πρόσθεσε το γραφείο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,30% κλείνοντας στις 36.158,02 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 0,31% στις 15.518 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 1,46% στις 2.730,15 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 2,24% στις 8.055,77 μονάδες.

Ο Kospi ενισχύθηκε 2,87% στις 2.615,31 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.699,40 μονάδες, κερδίζοντας 1,47%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Κίνα #Αυστραλία #ιαπωνία #Nikkei #Kospi

Related posts

Παραμένει αρνητικό το κλίμα στις ασιατικές αγορές- Βάρος στα μάκρο

banks

Άνοδος στις ευρωαγορές ενόψει ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

banks

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές- Κέρδη στο άνοιγμα

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στα «κόκκινα» το άνοιγμα

banks

Πάει για νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street

banks

Η Fitch κλυδωνίζει τις κινεζικές μετοχές – «Απογειώθηκε» η Alibaba

banks