30.8 C
Athens
June 27, 2024
Image default
WORLD

Μεξικό: Το επίσημο αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τον εκλογικό θρίαμβο της προέδρου Σέινμπαουμ

Τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές στο Μεξικό, η υποψήφια της κεντροαριστερής συμπολίτευσης Κλαούδια Σέινμπαουμ επιβεβαιώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη πως αναδείχθηκε νικήτρια και θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας στην ιστορία.

Κατήγαγε θρίαμβο, καθώς συγκέντρωσε το 59,75% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες η εφορευτική επιτροπή, το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE). Η βασική αντίπαλός της, η κεντροδεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, περιορίστηκε στο 27,45%. Ο κεντρώος Χόρχε Άλβαρες Μάινες, που εδώ καιρό ήταν σαφές πως δεν είχε ουσιαστικά ελπίδες, έμεινε πολύ πίσω.

Σχεδόν εκατό εκατομμύρια (98,3) πολίτες κλήθηκαν την Κυριακή να ανανεώσουν τη σύνθεση της Βουλής και της Γερουσίας, να εκλέξουν νέους κυβερνήτες στις 9 από τις 32 πολιτείες και να αναδείξουν τοπικούς αιρετούς και δημάρχους. Συνολικά, διακυβεύονταν κάπου 20.000 θέσεις.

Ενώ ακόμη μένουν να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, το κυβερνητικό κόμμα πιστεύεται πως εξασφάλισε ισχυρή πλειοψηφία.

Το MORENA ευελπιστεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία δυο τρίτων και στα δυο σώματα ώστε να μπορέσει να προωθήσει μόνο την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, θεσπίζοντας για παράδειγμα την απευθείας εκλογή δικαστών από τους ψηφοφόρους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε πτώση του χρηματιστηρίου και της ισοτιμίας του πέσο έναντι του δολαρίου (–5%).

Πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, πιστή στον κεντροαριστερό απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ήταν η υποψήφια του MORENA (“Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση”).

Η ασυνήθιστα υψηλή δημοτικότητα του κ. Λόπες Ομπραδόρ (66%), που ως εκ του Συντάγματος δεν μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος, θεωρείται πως συγκαταλέγεται στους βασικούς λόγους του θριάμβου της κλιματικής επιστήμονα, 61 ετών.

Η κυρία Σέινμπαουμ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές του, ιδίως τα κοινωνικά προγράμματα αρωγής στους νέους και στους ηλικιωμένους.

Μολονότι η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την καθαρή ήττα της, έκανε γνωστό πως εννοεί να καταθέσει προσφυγή στο εκλογοδικείο για παρατυπίες στη διαδικασία που υποστηρίζει πως υπήρξαν και καταγγέλλει την “ανάμιξη” του απερχόμενου προέδρου Λόπες Ομπραδόρ στις εκλογές καθώς, και τη χρήση κρατικών πόρων υπέρ της υποψήφιας της παράταξής του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Η Ιρλανδία αναγνώρισε και επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης – Θα διορίσει πρεσβευτή

banks

Πολωνία: Θα διατηρήσει το βέτο επί του συμφώνου μετανάστευσης του μπλοκ

banks

Πάνω από 6.000 μετανάστες χάθηκαν πέρυσι στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ισπανία

banks

Νιγηρία: Περίπου 50 τζιχαντιστές σκοτώνονται σε έκρηξη νάρκης

banks

Σερβία: Διαδηλωτές στο Βελιγράδι ζητούν την επανάληψη των εκλογών στην πρωτεύουσα

banks

Ρώσοι πολιτικοί κομπάζουν για τις εκλογικές ήττες Μακρόν και Σολτς στις ευρωεκλογές

banks