Saturday, May 3, 2025
21.2 C
Athens

Μεταποίηση: Συνεχής αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών

Περαιτέρω σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών επέδειξαν οι εταιρείες του ελληνικού τομέα μεταποίησης στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI® από την S&P Global.

Αν και ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε κατά τη διάρκεια του μήνα, η συνολική άνοδος προήλθε από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι σχετικά ασθενέστερες συνθήκες ζήτησης οδήγησαν σε λιγότερο έντονες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς οι εταιρείες μετρίασαν επίσης τον ρυθμό αύξησης του αριθμού των εργαζομένων τους και των αγορών εισροών.

Νέα συσσώρευση αδιεκπεραίωτων εργασιών – Οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν

Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν περαιτέρω, καθώς οι ελλείψεις περιόρισαν την παραγωγική ικανότητα των εταιρειών και ώθησαν προς τα πάνω τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος.

Οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν, καθώς η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του κόστους εισροών ήταν συνέπεια της λιγότερο έντονης αύξησης των χρεώσεων εκροών.

Κλείνοντας στις 53.2 μονάδες τον Απρίλιο, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI) κατέγραψε τιμή χαμηλότερη από τις 55.0 μονάδες του Μαρτίου, υπέδειξε ωστόσο σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του τομέα παραγωγής αγαθών. Παρότι η τιμή του κύριου δείκτη υποχώρησε σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας, υπέδειξε μία από τις ισχυρότερες αυξήσεις του τομέα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δέκα μήνες και ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της έρευνας.

Στη συνολική ανάπτυξη συνέβαλε η περαιτέρω αύξηση της εισροής νέων παραγγελιών στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου. Οι νέες πωλήσεις αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα, λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης από την πλευρά των πελατών και των αναφορών ότι όλο και περισσότεροι πελάτες επιλέγουν αγαθά εγχώριας παραγωγής. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε από το υψηλό δέκα μηνών που καταγράφηκε τον Μάρτιο, αλλά ήταν, ωστόσο, σταθερός.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών εξασθένησε επίσης και ήταν σε γενικές γραμμές οριακός.

Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να καταγράφουν υψηλότερα επίπεδα παραγωγής, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό τον Απρίλιο. Παρά την επιβράδυνση στον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, ο ρυθμός αύξησης ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο της έρευνας.

Εν τω μεταξύ, η διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολούθησε να προκαλεί δυσκολίες στους κατασκευαστές, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκαν περαιτέρω καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης εισροών. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι οι ελλείψεις υλικών και η μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών οδήγησαν σε νέα αύξηση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών, μολονότι οριακή.

Οι περισσότερες νέες παραγγελίες προκάλεσαν ακόμα έναν γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, καθώς τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων ήταν η πέμπτη σε ισάριθμους μήνες, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητα μετά τις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των εργαζομένων υποχώρησε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, το κόστος εισροών που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκε με αισθητά βραδύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2024 και ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο της έρευνας. Παρά τις αναφορές για υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και εισαγόμενων αγαθών, οι εταιρείες ανέφεραν ότι το κόστος ορισμένων βασικών εισροών μετριάστηκε.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του Απριλίου υπέδειξαν ασθενέστερο ρυθμό αύξησης των χρεώσεων εκροών. Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών περιόρισαν τον ρυθμό αύξησης των τιμών πώλησης, λόγω της βραδύτερης αύξησης του κόστους εισροών και των προσπαθειών να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Παρά την εξασθένηση, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν ιστορικά υψηλός.

Παρότι κατέγραψαν την έκτη συνεχή μηνιαία αύξηση των αγορών εισροών, οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν, τον Απρίλιο, τη βραδύτερη άνοδο της αγοραστικής δραστηριότητας που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Μέλη του πάνελ ανέφεραν τη χρήση των αποθεμάτων για τη συμπλήρωση της παραγωγής, καθώς τα αποθέματα προμηθειών επανήλθαν σε πλαίσια συρρίκνωσης.

Αντίθετα, οι προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης εισροών οδήγησαν σε προσπάθειες δημιουργίας αποθεμάτων ασφαλείας ετοίμων προϊόντων. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων ήταν σε γενικές γραμμές οριακή.

Τέλος, τον Απρίλιο, οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν αισιόδοξοι σχετικά με την αύξηση της παραγωγής κατά το επόμενο έτος. Σύμφωνα με αναφορές, οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε νέα μηχανήματα και η ανάπτυξη νέων προϊόντων τόνωσαν την εμπιστοσύνη. Τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν πάνω από τον μέσο όρο της έρευνας, παρότι υποχώρησαν από το υψηλό 14 μηνών του Μαρτίου.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE