
Με αρνητικά πρόσημα ανοίγουν οι ευρωαγορές το πρωί της Τρίτης (22/7), καθώς οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις αναφορικά με τους δασμούς που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στο μπλοκ.
Η ΕΕ δήλωσε ότι ελπίζει να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά παραμένει αβέβαιη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ εξετάζουν την εφαρμογή αντιποίνων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε τη Δευτέρα (21/7) ότι η επιβολή υψηλών δασμών σε χώρες από την 1η Αυγούστου «θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε αυτές τις χώρες να καταλήξουν σε καλύτερες συμφωνίες».
Σε αυτό το πλαίσιο, στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,35% και διαμορφώνεται στις 544,74 μονάδες.
Όσον αφορά στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,57% στις 24.158,27 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει ήπια πτώση 0,05% στις 9.008,30 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,43% στις 7.764,90 μονάδες.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός MIB έχει κέρδη 0,58% και διαμορφώνεται στις 40.257,00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX σημειώνει πτώση 0,07% στις 14.017,67 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,03% και διαμορφώνεται στις 7.669,19 μονάδες.
Σε εταιρικά νέα, η Norsk Hydro κατέγραψε αύξηση των κερδών της το δεύτερο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής του αλουμινίου. Η νορβηγική εταιρεία σημείωσε αύξηση 33% στα βασικά κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 7,8 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (766 εκατομμύρια δολάρια), υπερβαίνοντας τις προσδοκίες.
Αντιθέτως, η Julius Baer δεν ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις των αναλυτών για τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, τα οποία μειώθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση, στα 295 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (369,5 εκατομμύρια δολάρια).
Τέλος, η βρετανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Centrica ανακοίνωσε μια σταδιακή επένδυση 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών στην κατασκευή του Sizewell C, που αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό έργο της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες, καθώς η κυβέρνηση έδωσε την τελική έγκριση για το έργο.