30.8 C
Athens
June 27, 2024
Image default
BUSINESS

Με «εθνική στρατηγική» η χωροθέτηση data centers

Άνοιξε ο διάλογος για τη δημιουργία ενός χάρτη ενέργειας και δικτύων για data centers με στόχο την χάραξη εθνικής στρατηγικής χωροθέτησης όλων αυτών των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα και αυτών που ήδη υλοποιούνται στην χώρα μας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε πρόσφατα συνάντηση με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ ώστε να γίνει χαρτογράφηση της χώρας και να εντοπιστούν όλες οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανώς πλεόνασμα ενέργειας και επάρκεια δικτύων που μπορούν να εξυπηρετήσουν  τις αυξημένες ανάγκες που έχει ένα data center.

«Στη συνάντηση που έγινε με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ συζητήσαμε το πώς θα γεφυρώσουμε το γεγονός ότι από τη μία πλευρά, κυρίως σε κάποιες περιοχές της Αττικής, τα έργα που απαιτούνται από τον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα γίνουν σε εύλογο χρόνο, σίγουρα δεν θα γίνουν στα χρονοδιαγράμματα που θέλουν οι ιδιοκτήτες/επενδυτές Data Centers και από την άλλη να δούμε σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει πιθανώς πλεόνασμα ενέργειας και επάρκεια δικτύων» αναφέρει σε δήλωσή του στο Eurο2day.gr ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου.

Επίσης επισημαίνει ότι «το δεύτερο πράγμα που πάμε  να γεφυρώσουμε με το πρώτο είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε ειδικά την περίοδο του Πάσχα, η ανάγκη να κλείσουμε ανανεώσιμες πηγές διότι δεν είχαμε καταναλώσεις. Αυτό λοιπόν το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε την κατανάλωση των Data Centers όσο πιο κοντά στην παραγωγή μπορούμε. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές όσο μπορούμε περισσότερο για τη λειτουργία των Data Centers και των υπολογιστών που τρέχουνε αλγορίθμους ΤΝ».

Μάλιστα συμπληρώνει ότι «επιπλέον, θα πρέπει να ξέρουμε σε ποια σημεία το δίκτυο είναι σήμερα επαρκές και να πούμε σε έναν επενδυτή για παράδειγμα να μην πάει στο Κορωπί (τυχαία αναφορά) γιατί πιθανώς εκεί τα έργα τα οποία θα απαιτηθούν να είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα, αλλά να πάει στην Κοζάνη για να βρίσκεται κοντά στο δίκτυο κορμού του ΑΔΜΗΕ, γιατί εκεί ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να τον «τροφοδοτήσει» με ισχύ γρήγορα και να πραγματοποιήσει την επένδυσή του».

« Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη μελέτη μαζί με αυτούς του φορείς άμεσα, για να μπορέσουμε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε μια πλήρως καταγεγραμμένη και χαρτογραφημένη εικόνα της χώρας σε σχέση με αυτό αλλά και σε σχέση με την παραγωγή ΑΠΕ» καταλήγει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Α. Μάνος δηλώνει: «Σε συνέχεια της πολύ χρήσιμης και εποικοδομητικής μας συνάντησης σχετικά με το φλέγον και επίκαιρο ζήτημα των Data Centers και του πρωτοποριακού και καταλυτικού ρόλου που διαδραματίζει και σε αυτόν τον τομέα ο ΔΕΔΔΗΕ, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ενεργά υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια, από το 2020, την ταχεία ανάπτυξη των data centers στην Ελλάδα. Είμαστε αρωγοί και καταλύτες, έχουμε αναγνωρίσει και προτείνει την ανάγκη ενός στιβαρού κεντρικού σχεδιασμού, ώστε να συνεχίσουμε να δίνουμε άμεσες λύσεις. Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της οποίας είμαστε θερμοί υποστηρικτές. Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς τα Data Centers αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητές μας και δηλώνουμε πανέτοιμοι να διερευνήσουμε τις τοποθεσίες στις οποίες υπάρχουν τα πιο ισχυρά και αξιόπιστα δίκτυα, ώστε να ανταπεξέλθουν σε τόσο απαιτητικές εγκαταστάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Παπαστεργίου είχε αναφέρει: «Θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να σταθμίσουμε τη δημιουργία των data centers, αφoύ η Ελλάδα γίνεται ευρωπαϊκό hub, και πού θα τα χωροθετήσουμε. Διότι ήδη στην περιοχή πέριξ της Αττικής, Κορωπί, Λαυρεωτική, Μεσόγεια, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πλέον σημαντικά προβλήματα στο να μπορέσουν τα δίκτυα του να υποστηρίξουν αυτά τα πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας».

«Θέλουμε να αντιστοιχήσουμε την παραγωγή ενέργειας και την υπεύθυνη κατανάλωση και ενεργειακής εξοικονόμησης», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επισήμανε ότι ανάμεσα στις προκλήσεις περιλαμβάνονται και οι ενεργειακές ανάγκες που έχει η κάθε περιοχή. «Η Κρήτη για παράδειγμα, όπου από εκεί πρόκειται να περάσουν πολλά υποθαλάσσια καλώδια, έχει πολύ συγκεκριμένες ενεργειακές δυνατότητες και αυτό θα πρέπει να το σεβαστούμε σε σχέση με τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες που έχει το νησί» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Η … «βροχή» επενδύσεων

Η συζήτηση για την εθνική στρατηγική χωροθέτησης των data centers ξεκίνησε καθώς συνεχίζεται ο επενδυτικός πυρετός σε data centers στην Ελλάδα με την μία εταιρεία μετά την άλλη να ανακοινώνουν νέες επενδύσεις και επεκτάσεις δείχνοντας την δυναμικότητα του κλάδου αλλά και την αυξημένη ζήτηση σε ενέργεια.

Η ΔΕΗ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπαίνουν στο «παιχνίδι» ενώ στις επενδύσεις έρχονται να προστεθούν και επεκτάσεις επενδύσεων που έχουν γίνει ήδη στην χώρα μας όπως αυτές της Sparkle και της Lancom που λόγω αυξημένης κίνησης θέλουν να ισχυροποιήσουν την θέση τους στην χώρα μας.

Η κινητικότητα που παρατηρείται συντηρεί την προσδοκία, σε 4 με 5 χρόνια, η χώρα μας να αποτελέσει το νούμερο 2 κόμβο στη Μεσόγειο, μετά τη Μασσαλία (σήμερα νούμερο 1) βάσει της διαθέσιμης χωρητικότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα data center μέχρι το 2030 θα αντιπροσωπεύουν το 3,2% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, με την κατανάλωση να ξεπερνά τις 100 τεραβατώρες. Αυτό είναι περίπου το διπλάσιο της ενέργειας που χρησιμοποίησε η Ελλάδα το 2019.

Related posts

Δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δήμο Μαλεβιζίου από την iStorm

banks

Prodea-MHV: Πουλά το 50% του Aphrodite Hills στην Κύπρο

banks

Παπαστράτος: Πράσινη επένδυση 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου

banks

Ποιοι μοιράζονται τα ιμάτια της αλυσίδας Αρβανιτίδης

banks

Εκλεισε το ντιλ Εθνικής-Epsilon Net, ποιοι είναι οι όροι

banks

Σειρά διακρίσεων για την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης απέσπασε η Alpha Bank

banks