Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα επέλεξε τις γαλλικές έναντι των αμερικανικών φρεγατών εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία.

Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, «επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού. Κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που το Ναυτικό είχε θέσει.

«Υπάρχει πάντα η δυνατότητα, παρότι τα πλοία αυτά θα κατασκευαστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, να υπάρχει σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία έτσι ώστε να μπορέσει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να προσφέρει σε αυτή την πολύ σημαντική αγορά» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία με τη Γαλλία δεν ανταγωνίζεται σε καμιά περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μάλιστα, υπενθύμισε πως εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει 5ετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, «επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής».

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δούμε αυτή την πολύ σημαντική συνεργασία ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα. Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορευτούν μαζί για πολλές δεκαετίες στο μέλλον» κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στο «θερμό» καλοκαίρι του 2020 με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα δεν ξεχνά, και αυτό επικυρώνεται με τη σημερινή συμφωνία, ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 2020».

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν

Γράψτε το σχόλιό σας