33.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
POLITICS

Μητσοτάκης: Η Κομισιόν απάντησε ότι έχω δίκιο για την ακρίβεια και η αντιπολίτευση μου ασκεί κριτική

Νέο μήνυμα προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ότι «αν επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας, για την ονομασία της χώρας τους, τότε ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός», έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Φλώρινα, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη γειτονική χώρα, όπου μίλησε σε συγκέντρωση πολιτικών στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μακεδονία εν όψει ευρωεκλογών.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονές μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή συμφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και διεμήνυσε: «Θέλω λοιπόν και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά», σημείωσε.

«Λυπάμαι, γιατί η αντιπολίτευση – και από τα δεξιά και από τα αριστερά μας – βλέπει αυτές τις ευρωεκλογές μέσα από το μοναδικό πρίσμα της ανάγκης αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως και οι γείτονές μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, «οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στον σωστό δρόμο».

Παράλληλα, έκανε λόγο για αντίδραση «καθολική και άμεση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απαράδεκτες δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας» που έγινε – όπως τόνισε – «κατόπιν δικής μας παρότρυνσης. Αυτό σημαίνει η Ελλάδα να μπορεί να ασκεί ουσιαστική πολιτική σήμερα και στα Βαλκάνια, που είναι ο ζωτικός μας χώρος. Γιατί θα έχουμε και άλλες γεωπολιτικές προκλήσεις, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

«Η Κομισιόν μού απάντησε ότι έχω δίκιο για την ακρίβεια»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή που είχε στείλει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα της ακρίβειας.

Όπως ανέφερε, «η Επιτροπή μού απάντησε σήμερα, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων μας, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες εκμεταλλευόμενες διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια μπορεί να τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία. Και να στοιχίζει το ίδιο προϊόν τελικά πιο ακριβά στην Ελλάδα, αδικαιολόγητα, από ό,τι μπορεί να στοιχίζει σε μία άλλη αγορά».

«Και τους είπα: ελάτε να κάνουμε κάτι για αυτό. Και απάντησε η Επιτροπή», προσέθεσε ο κ.  Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «παραλογισμό».

«Προσέξτε να δείτε τον παραλογισμό τώρα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Επιτροπή απαντά: ‘ναι, έχεις δίκιο στο θέμα αυτό, πρέπει κάτι να κάνουμε’, και η αντιπολίτευση έρχεται και μας ασκεί κριτική γιατί ζητάμε από την Ευρώπη να μας βοηθήσει σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι αναγνωρισμένα ευρωπαϊκό», τόνισε.

Για να υπογραμμίσει ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει και ο διάλογος στην χώρα μας να γίνει με κάποια στοιχειώδη εχέγγυα κοινής λογικής. Δυστυχώς, αυτά φαίνεται ότι, μέσα στο πάθος και στην ένταση και στην τοξικότητα κάποιων, τα έχουμε τελείως απωλέσει».

«Μαυρίστε τη Νέα Δημοκρατία, κοντύνετε τον Μητσοτάκη, λένε»

Για μία ακόμη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών με τον «κίνδυνο» διασάλευσης της πολιτικής σταθερότητας, αν δεν επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

«Λυπάμαι, γιατί η αντιπολίτευση – και από τα δεξιά και από τα αριστερά μας – βλέπει αυτές τις ευρωεκλογές μέσα από το μοναδικό πρίσμα της ανάγκης αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας. Τι μας λένε ευθέως; ‘Μαυρίστε τη Νέα Δημοκρατία, κοντύνετε τον Μητσοτάκη, για να αμφισβητηθεί η κυβερνητική σταθερότητα την επόμενη μέρα’. Αυτοί έβαλαν πρώτοι το ζήτημα της σταθερότητας, δεν το βάλαμε εμείς», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε πως «εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Όμως, το γάντι το σηκώνουμε και τους λέμε: αν θέλετε να στείλετε μήνυμα, ναι, στείλτε μήνυμα συνέχειας, ασφάλειας, σταθερότητας, ώστε να παραμείνει η χώρα σε αυτή την αναπτυξιακή τροχιά, η οποία τελικά είναι και η μόνη που μπορεί να μας φέρει κοντά στην Ευρώπη. Διότι ανάπτυξη, τελικά, σημαίνει προκοπή για κάθε γωνιά του τόπου».

Related posts

Επαναλειτουργία της μουσικής στην εστίαση ζητούν επτά βουλευτές της ΝΔ

banks

Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη με το δήμαρχο Αμμοχώστου

banks

Νέα Αριστερά: Η ΝΔ ενισχύει συνειδητά την εργοδοτική αυθαιρεσία

banks1

Δεν «βλέπει» διαρροή email από τους καταλόγους για την επιστολική ψήφο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

banks1

Γεωργιάδης – Διαγνώστηκα επιτέλους αρνητικός στον κοροναϊό – Λόγω εμβολίου δεν χρειάστηκα νοσηλεία

banks

Π. Μαρινάκης: Πήχη τα… προβλήματα των πολιτών στις ευρωεκλογές θέτει για τη ΝΔ

banks1