Σύσκεψη στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά,  αμέσως μετά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ανεξάρτητου υπουργείου, σημειώνοντας πως η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και θα είναι μαζί μας για πάρα πολύ χρόνο ακόμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση, τον πρώτο λόγο θα τον έχει το νεοσύστατο υπουργείο και έκανε λόγο για εξαιρετικό δίδυμο στην ηγεσία του.

Πρόγραμμα 1,7 δισ. ευρώ για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος

Απευθυνόμενος στον υπουργό και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ευχήθηκε «Σιδεροκέφαλοι! Καλή δύναμη!», ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, είπε ότι τους συνδέει μακρά προσωπική σχέση και βαθιά εκτίμηση. Μίλησε δε, για την σπουδαία του δουλειά ως επίτροπος και στη δημιουργία του rescEU.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Νίκο Χαρδιαλιά σημειώνοντας ότι από τη νέα του θέση θα μπορεί να ενισχύσει τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Πολιτικής Προστασίας. Πρόσθεσε ότι έχουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα επενδύσουμε για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Επίσης, αναφέρθηκε στις επιχειρησιακές ικανότητες του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά και είπε ότι οι λέξεις που πρέπει να μπουν στο λεξιλόγιό μας με μεγαλύτερη συστηματικότητα είναι η «πρόληψη» και η «προετοιμασία».

«Έχω εμπιστοσύνη στη ηγεσία του υπουργείου. Σε όλους. ‘Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία χειρίστηκε ένα μεγάλο κομμάτι της επιχείρησης εμβολιασμού. Θα οικοδομήσουμε μία υποδομή που θα γίνει πρότυπο στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

«Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη», είπε παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης. «Μόλις με πήρατε τηλέφωνο για αυτή την τιμητική πρόταση ένιωσα ότι ήταν κάλεσμα του Ελληνισμού. Είναι πρόκληση. Η δουλειά είναι δύσκολη. Ένας φίλος μου μού είπε ‘όπου έχει ναρκοπέδιο μπαίνεις μέσα’. Δεν θα μπορούσα να πω όχι», συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, οποίος υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησε την ιδέα του rescEU και βοήθησε με τη στάση του. «Για εμάς δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Χρειάζονται πράξεις. Θα μιλάμε λίγο. Θα προσπαθούμε να κάνουμε πολλά», συμπλήρωσε.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική τιμή και εμπιστοσύνη να μου αναθέσει την αποστολή της διαχείρισης του επιχειρησιακού βραχίονα. Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη. Ήταν πανεθνικό χρέος μου να συστρατευτώ», είπε στη συνέχεια ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι πρόκειται για συλλογική προσπάθεια και πως πρέπει να ξεκινήσουμε από χθες καθώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, την βλέπουμε κάθε μέρα, κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. «Χάθηκαν δυστυχώς πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου. Ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς χάθηκε ένας φιλότιμος ηρωικός εθελοντής. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή σε θέματα πρόληψης, εκπαίδευσης, προετοιμασίας. Έχει γίνει σπουδαία δουλειά, να δούμε τι διορθωτικές κινήσεις θα κάνουμε. Υπόσχομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Γράψτε το σχόλιό σας