29.5 C
Athens
June 30, 2024
Image default
POLITICS

Μητσοτάκης: Παράνομη και προκλητική η στάση των Σκοπίων – «Η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει»

Στην 49η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «οι εξαγωγές δεν είναι μόνο εμπορεύματα και υπηρεσίες, αλλά είναι οι πρεσβευτές μας στον κόσμο».

«Οι εξαγωγές αναδεικνύουν στην πράξη και την ανθεκτικότητα, αλλά και τη δυναμικότητα της εθνικής οικονομίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πρόοδος στον τομέα των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από τη γενική αύξηση του ΑΕΠ, καθώς το 2025 θα πλησιάσει το 5%, μιας και το 2023 οι εξαγωγές έφτασαν σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ.

«Οι εξαγωγές έχουν φτάσει περίπου στο 50% του ΑΕΠ της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να φτάσουν στο 60% έως το 2027.

«Σημασία έχουν όμως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς έχουν διπλασιαστεί οι εξαγωγές σε προϊόντα τεχνολογίας. Αυτοί οι αριθμοί δηλώνουν πολλά καθώς ως μέρισμα επιστρέφονται στην κοινωνία. Είναι μια πολιτική που πρεσβεύει κατ΄εξοχήν η κυβέρνηση μας» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «γι’ αυτό και αυξήθηκαν σημαντικά μισθοί και συντάξεις, συμπαρασύροντας επιδόματα και τριετίες με στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ».

«Η γενιά του brain drain επιστρέφει καθώς πλέον οι επιχειρήσεις πληρώνουν καλύτερα σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Μήνυμα σε Βόρεια Μακεδονία και αντιπολίτευση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε παράλληλα το δικό του μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις εξελίξεις με τη ρητορική της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας.

«Να θυμίσω πως καταψηφίσαμε τη Συνθήκη των Πρεσπών όχι γιατί δεν θέλαμε λύση, ενώ προειδοποιήσαμε πως δεν πρέπει να κυρωθεί γιατί μετά δεν θα μπορούσε να αλλάξει. Βλέποντας την άνοδο του εθνικισμού στα Σκόπια μας έκανε επιφυλακτικούς» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «η ρητορική τους είναι προκλητική και ανιστόρητη».

«Η Ελλάδα την αρνείται και την επιστρέφει» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «κάποιοι ανιστόρητοι καλούν την πατρίδα να ξοδέψει τα όπλα που έχει στα χέρια της με την κύρωση των μνημονίων».

«Φάνηκαν το ποιοι είναι οι πατριώτες του γλυκού νερού» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το γειτονικό κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι «ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει και από τη χώρα μας, και εκεί μπορεί να σταματήσει».

Η ακρίβεια και οι επενδύσεις

Αναφερθείς στην επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν για την ακρίβεια, είπε δεν γίνεται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να ακολουθούν σημαντικά διαφορετικές πολιτικές τιμές ανά χώρα με βάση δικά τους συμφέροντα.

Περιγράφοντας τη συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις. «Το γκάζι των επενδύσεων μένει πατημένο και φέτος με 9% και πρόβλεψη 14% για το 2025» σημείωσε.

Οι ευρωεκλογές

Κλείνοντας την ομιλία του στον ΣΕΒΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσεχείς ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι «ορισμένοι αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως ένα πρόκριμα ανατροπής της κυβέρνησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στις προσεχείς εκλογές «δεν υπάρχουν περιθώρια για αποχή και αδράνεια, ούτε για τυφλά μηνύματα». «Δεν χρειαζόμαστε ψήφους αψήφιστες αλλά ψήφο ευθύνης και ωριμότητας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κάλπη της 9ης Ιουνίου θα κρίνει ποια παράταξη εκπροσωπεί καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη. «Η απάντηση έχει δοθεί εδώ και 50 χρόνια και είναι η ΝΔ του Μακεδόνα Κωνσταντίνου Καραμανλή» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Related posts

Κολωνάκι: Αυτό είναι το εντυπωσιακό σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη – Κομψό, πολυτελές, ύψους €1,7 εκατ.

banks1

Απομάκρυνση ανενεργών περιπτέρων από τον Δήμο Πειραιά

banks

Ευρωεκλογές: Πού θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

banks

Απίστευτο: Γέμισε με σκουπίδια δρόμος στην Αχαΐα

banks

Αποκαλυπτικός Νίκος Χαρδαλιάς: Έχω κάνει γυμνισμό

banks

Μητσοτάκης: Με ισχυρή εντολή στις 21 Μαΐου θα είμαι πάλι πρωθυπουργός

banks1