35.4 C
Athens
July 2, 2024
Image default
POLITICS

Μητσοτάκης: Υποχρέωσή μας να θωρακίσουμε την Θεσσαλία – Εγκαινίασε το κέντρο Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα

Στη Λάρισα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου παρέστη στην τελετή εγκαινίων του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, ενώ συμμετέχει σε σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα αποκατάστασης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» στην περιφέρεια.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του επιχειρησιακού κέντρου, ενημερώθηκε για τις δυνατότητές του όσον αφορά στον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στην αξιοποίηση μετεωρολογικών και γεωχωρικών δεδομένων, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Έχουμε κάνει τιτάνια προσπάθεια στην πολιτική προστασία»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τιτάνια, πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η κυβέρνησή μας, για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην χώρα» και υπενθύμισε ότι «δαπανούμε παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, πρωτίστως ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας».

«Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη Θεσσαλία σε αυτή την δύσκολη και μακρά πορεία αποκατάστασης, αλλά ταυτόχρονα να την θωρακίσουμε απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα τα οποία μπορεί να ξαναπροκύψουν στο μέλλον»

Και προσέθεσε πως «η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αυτές καθαυτές. Αφορά και τη χρήση της τεχνολογίας, στην οποία θα επιμείνω πολύ, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε όχι απλά πολύ καλύτερη εικόνα σε real time, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Πολιτική Προστασία όμως είναι και διαδικασίες και πνεύμα συνεργασίας και σ’ αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη πρόοδο συνολικά στη χώρα στο να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Η Πυροσβεστική, η οποία πάντα έχει τον πρώτο ρόλο με τις δασικές υπηρεσίες, με τους δήμους, με τις περιφέρειες, με την αστυνομία, κάτω από έναν ενιαίο συντονισμό για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κρίση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, προτάσσοντας πάντα και πρώτα και πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι».

«Δεν λέω ποτέ ότι είμαστε έτοιμοι – Θα είμαστε πιο έτοιμοι»

«Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία την οποία μπορούμε, αλλά προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στο πεδίο και στην αποτελεσματικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού, ευχόμενοι βέβαια να μην πρέπει να ξανάδιαχειριστούμε αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα με αυτά τα οποία μας πόνεσαν τόσο πολύ τον περασμένο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε πιο έτοιμοι. Το τονίζω: δεν λέω ποτέ ‘θα είμαστε έτοιμοι’. Θα είμαστε πιο έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «είναι μια διαρκής προσπάθεια βελτίωσης, δημιουργίας, ενίσχυσης των υποδομών, όπου έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα από την Περιφέρεια, από το κεντρικό κράτος και από τους Δήμους».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη Θεσσαλία σε αυτή την δύσκολη και μακρά πορεία αποκατάστασης, αλλά ταυτόχρονα να την θωρακίσουμε απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα τα οποία μπορεί να ξαναπροκύψουν στο μέλλον. Αλλά και να αντιμετωπίσουμε το δομικό πρόβλημα της λειψυδρίας της Θεσσαλίας, το οποίο δεν είναι καινούργιο».

Related posts

Τεμπονέρας στην Κεντρική Επιτροπή: Δεν χρειαζόμαστε ένα «συνέδριο-φιέστα του αρχηγού»

banks1

Τουρκία: Ζητά αποστρατιωτικοποίηση της Χίου

banks

Δράσεις του Δήμου Πειραιά για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

banks1

Τουρκικά ΜΜΕ: Αντιδράσεις για το «Κωνσταντινούπολη» και το «Οικουμενικό Πατριαρχείο» του Δένδια

banks1

Στη Λιθουανία αύριο ο Νίκος Δένδιας

banks

ΣΥΡΙΖΑ: Λέξη για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας δεν λέει ο κ. Γεραπετρίτης

banks