ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20.40
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι υψηλοί δασμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας δεν είναι βιώσιμοι, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δείχνει ανοιχτή σε μια αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι υπερβολικά υψηλοί δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα πρέπει να μειωθούν πριν προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, ανέφερε ότι “η αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να εξισορροπήσουν την εμπορική τους σχέση”.
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει μείωση των αμερικανικών δασμών 145% σε κινεζικά προϊόντα και των κινεζικών δασμών 125% σε αμερικανικά προϊόντα, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε: “Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί επειδή, και πάλι, καμία πλευρά δεν πιστεύει ότι αυτά είναι βιώσιμα επίπεδα. Όπως είπα χθες, αυτό είναι το ισοδύναμο ενός εμπάργκο και μια διακοπή στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”.
Ωστόσο τόνισε ότι “η Ουάσιγκτον δεν βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με το Πεκίνο για τους δασμούς. Νομίζω ότι, και η μια και η άλλη πλευρά, περιμένουμε να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε”, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση μονομερούς μείωσης δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πιθανή μείωση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα. “Θα εκπλαγώ αν έχει γίνει αυτή η συζήτηση”, ανέφερε.
Μια πηγή του Λευκού Οίκου και η Wall Street Journal ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους των δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων με το Πεκίνο
Οι δασμοί στην Κίνα είναι πιθανό να μειωθούν μεταξύ 50% και 65%, τόνισε η Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Πηγή με γνώση του θέματος είπε σύμφωνα με το Reuters ότι η αμερικανική προεδρία θα εξετάσει τη μείωση των δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα εν αναμονή των συνομιλιών με το Πεκίνο. Η πηγή σημείωσε ότι οποιαδήποτε κίνηση θα γίνει σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις και δεν θα γίνει μονομερώς.
Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε “σημαντική” μείωση των δασμών που έχει επιβάλει στην Κίνα.
Εξ άλλου, ο Μπέσεντ αναφέρθηκε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ξεπεράσει την υποβαθμισμένη εκτίμηση του ΔΝΤ, εάν εφαρμοστούν οι πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ”.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ υποβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για φέτος στο 1,8% από 2,7% στην εκτίμησή του τον Ιανουάριο με βάση τους αντίθετους ανέμους που βλέπει να δημιουργούνται από τις δασμολογικές πολιτικές της κυβέρνησης
Σχετικά με την κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο Μπέσεντ δεν θέλησε να πει εάν ο πρόεδρος έχει τη νομική εξουσία να απολύσει τον Πάουελ, προσθέτοντας ότι η δήλωση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για “τερματισμό” μπορεί να αναφερόταν στο τέλος της θητείας του τον Μάιο του 2026.