Thursday, April 24, 2025
19.5 C
Athens

Μπέσεντ: ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να μειώσουν τους δασμούς πριν προχωρήσουμε σε συνομιλίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20.40

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι υψηλοί δασμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας δεν είναι βιώσιμοι, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δείχνει ανοιχτή σε μια αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι υπερβολικά υψηλοί δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα πρέπει να μειωθούν πριν προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι “η αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να εξισορροπήσουν την εμπορική τους σχέση”.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει μείωση των αμερικανικών δασμών 145% σε κινεζικά προϊόντα και των κινεζικών δασμών 125% σε αμερικανικά προϊόντα, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε: “Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί επειδή, και πάλι, καμία πλευρά δεν πιστεύει ότι αυτά είναι βιώσιμα επίπεδα. Όπως είπα χθες, αυτό είναι το ισοδύναμο ενός εμπάργκο και μια διακοπή στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”.

Ωστόσο τόνισε ότι “η Ουάσιγκτον δεν βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με το Πεκίνο για τους δασμούς. Νομίζω ότι, και η μια και η άλλη πλευρά, περιμένουμε να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε”, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση μονομερούς μείωσης δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πιθανή μείωση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα. “Θα εκπλαγώ αν έχει γίνει αυτή η συζήτηση”, ανέφερε.

Μια πηγή του Λευκού Οίκου και η Wall Street Journal ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους των δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων με το Πεκίνο

Οι δασμοί στην Κίνα είναι πιθανό να μειωθούν μεταξύ 50% και 65%, τόνισε η Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Πηγή με γνώση του θέματος είπε σύμφωνα με το Reuters ότι η αμερικανική προεδρία θα εξετάσει τη μείωση των δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα εν αναμονή των συνομιλιών με το Πεκίνο. Η πηγή σημείωσε ότι οποιαδήποτε κίνηση θα γίνει σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις και δεν θα γίνει μονομερώς.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε “σημαντική” μείωση των δασμών που έχει επιβάλει στην Κίνα.

Εξ άλλου, ο Μπέσεντ αναφέρθηκε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ξεπεράσει την υποβαθμισμένη εκτίμηση του ΔΝΤ, εάν εφαρμοστούν οι πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ”.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ υποβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για φέτος στο 1,8% από 2,7% στην εκτίμησή του τον Ιανουάριο με βάση τους αντίθετους ανέμους που βλέπει να δημιουργούνται από τις δασμολογικές πολιτικές της κυβέρνησης

Σχετικά με την κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο Μπέσεντ δεν θέλησε να πει εάν ο πρόεδρος έχει τη νομική εξουσία να απολύσει τον Πάουελ, προσθέτοντας ότι η δήλωση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για “τερματισμό” μπορεί να αναφερόταν στο τέλος της θητείας του τον Μάιο του 2026.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE