23.8 C
Athens
September 27, 2024
Image default
BUSINESS

Μυτιληναίος: Κομβικό σημείο για την Metlen η ένταξη στον FTSE 100

“Η METLEN Energy & Metals είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς πορείας εξέλιξης και καινοτομίας, η οποία μας έχει φέρει σε μια ηγετική θέση στη διεθνή αγορά. Η πρόσφατη μετονομασία μας είναι ένα απτό παράδειγμα της δέσμευσής μας να παραμένουμε προσαρμοστικοί και δυναμικοί σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει”, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος και ΔΝΣ της METLΕN Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος στην εκδήλωση «Back to Business» του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Οπως εξήγησε: 

“Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τη βούλησή μας να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές μας προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας να εξετάσουμε πιθανή εισαγωγή μας στο London Stock Exchange, με την ελπίδα σύντομα να συμπεριληφθούμε στον υψηλότατου κύρους δείκτη FTSE100, όπως όλοι οι δείκτες μας δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ένταξή μας σε αυτόν τον δείκτη δεν είναι απλά ένας στόχος, αλλά αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην πορεία μας προς τη περαιτέρω διεθνοποίηση της εταιρείας. Βλέπουμε το LSE ως μια πύλη προς μια από τις πιο ευρύχωρες και διαφοροποιημένες δεξαμενές επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, η οποία θα δημιουργήσει αναρίθμητες ευκαιρίες για την επιτάχυνση της ανάπτυξής μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος της Ευρώπης. Η απόφασή μας να επιδιώξουμε την εισαγωγή μας στο LSE αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη μας στην ανθεκτικότητα και τη σημασία της βρετανικής αγοράς για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Metlen έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας ισχυρός παίκτης στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, υλοποιώντας αυτή τη στιγμή περισσότερα από 10 μεγάλα έργα. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τη Σκωτία με την Αγγλία, το οποίο αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας για τη χώρα.

Κυρίες και Κύριοι,

Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία. Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρισκόμασταν ήδη στην αρχή μιας νέας εποχής για την ενέργεια και τις αγορές πρώτων υλών. Η πανδημία, η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση, καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, απαιτούμενες για την υποστήριξη μιας αποανθρακοποιημένης οικονομίας, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τοπίο.

Οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν σφιχτές και ασταθείς, με συνεχείς αυξομειώσεις στις τιμές. Οι γεωπολιτικοί παράγοντες αναδεικνύονται πλέον ως ένας από τους κυριότερους κινδύνους στην προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, τα μέταλλα και η ενέργεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Στη METLΕN, είχαμε την διορατικότητα να αναγνωρίσουμε αυτήν τη συνεργία νωρίς, μετασχηματίζοντας τη δομή μας γύρω από ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων.

Αυτή η στρατηγική μας έκανε πιο ανθεκτικούς στις προκλήσεις της αποανθρακοποίησης και της αστάθειας της αγοράς, επιτρέποντάς μας να πρωτοστατήσουμε ως ο μεγαλύτερος κάθετος παραγωγός αλουμινίου στην Ευρώπη. Η ανθεκτικότητα αυτή μας επέτρεψε να διαπρέψουμε ακόμη και σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, αλλά για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, απαιτούνται ρεαλιστικά σχέδια και αποφάσεις. Η έλλειψη χρηματοδότησης για μεγάλες επενδύσεις καθαρής ενέργειας αποτελεί ένα κρίσιμο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Τα ενεργειακά δίκτυα, που είναι κρίσιμα για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειάζονται σημαντικές αναβαθμίσεις, και αυτή η πρόκληση έχει διεθνείς διαστάσεις.

Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε την ανάγκη για έξυπνες πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα καταστήσουν την Ευρώπη ξανά ανταγωνιστική σε έναν ολοένα και πιο σκληρό παγκόσμιο οικονομικό στίβο, όπως για παράδειγμα έγινε στις ΗΠΑ μέσω του Inflation Reduction Act που στηρίζει τη βιομηχανία και την οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Η ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των πολιτών. Η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από την εύρεση αξιόπιστων λύσεων που θα ωφελήσουν όλους. Οφείλουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές που συνδυάζουν την περιβαλλοντική ευθύνη με την οικονομική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων.

Κυρίες και Κύριοι,

Η πρόθεση μας για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν είναι απλώς ένα χρηματοοικονομικό γεγονός. Είναι επίσης μια δέσμευση για διαφάνεια, λογοδοσία και ορθή εταιρική διακυβέρνηση.
Στα δέκα χρόνια επιχειρηματικής παρουσίας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε υποστηρίξει ουσιαστικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Στηρίζουμε όχι μόνο την ανάπτυξη της εταιρείας μας, αλλά και το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας και βιωσιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η στρατηγική μας επιλογή να επενδύσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προοπτική εισαγωγής μας στο LSE αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμευσης για ανάπτυξη, καινοτομία και διεθνή παρουσία.

Πιστεύουμε βαθιά ότι θα συναντήσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και έναν ανταγωνισμό που θα μας ωθήσει να γίνουμε καλύτεροι, καθιστώντας μας παράλληλα φορείς θετικής αλλαγής και μέρος της επόμενης ημέρας στην ενεργειακή μετάβαση της Μεγάλης Βρετανίας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα και για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε.

Με την υποστήριξή σας, είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην κοινωνία και το μέλλον της ενέργειας. Σας ευχαριστώ”.

Related posts

Energean: Κινήσεις για αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

banks

Εξαγόρασε το 100% της Thalis ES η Motor Oil

banks

Πόσο στοίχισε στη Uniper η ενεργειακή κρίση- Καθαρές ζημίες 40 δισ.

banks

Η Mytilineos στους ESG Leaders του δείκτη MSCI

banks

Reds: Πούλησε ακίνητο στη Ρουμανία έναντι €1,6 εκατ.

banks

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου και ακύρωση μετοχών για την B&F Ενδυμάτων

banks