31.5 C
Athens
June 29, 2024
Image default
WORLD

Μ. Σεντένο (ΕΚΤ): Πιθανές νέες μειώσεις επιτοκίων αν ο πληθωρισμός υποχωρεί

Την πεποίθηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί, εξέφρασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο.

“Ο κύκλος των επιτοκίων θα συνεχίσει να εξελίσσεται”, τόνισε ο Πορτογάλος αξιωματούχος, για να προσθέσει πως “τα επιτόκια θα μειωθούν κι άλλο” αν η πορεία του πληθωρισμού το επιτρέψει – κάτι το οποίο μέχρι τώρα φαίνεται να συμβαίνει. 

Η ΕΚΤ πάντως δεν βιάζεται να προχωρήσει σε νέα μείωση του κόστους δανεισμού, ανησυχώντας ότι η ταχεία αύξηση των μισθών θα μπορούσε να απομακρύνει τον πληθωρισμό από τον στόχο του 2%. Μετά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων, οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται πλέον για τον Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται μια νέα δέσμη τριμηνιαίων προβλέψεων.

Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος έχει υποδείξει ότι οι επικείμενες συνεδριάσεις θα αποτελέσουν κλειδί για τις αποφάσεις που σχετίζονται με τα επιτόκια. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot, από την άλλη, δήλωσε ότι οι μελλοντικές κινήσεις δεν θα πρέπει να προκαταλαμβάνονται αλλά πρέπει να εξαρτώνται από τα εκάστοτε δεδομένα.

Ο Σεντένο πάντως “τόλμησε” να προβλέψει πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στην εξαιρετικά χαλαρή πολιτική που διατηρήθηκε για χρόνια πριν από την εκτίναξη του πληθωρισμού.

“Ιδανικά, τα επιτόκια δεν θα επιστρέψουν στο μηδέν”, είπε, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν “πολύ κακό σημάδι”. Ο Πορτογάλος αξιωματούχος ανέφερε πως το ιδανικό σενάριο θα ήταν “τα επιτόκια να πλησιάσουν επίσης το 2%”, κάτι που θα συνιστούσε “το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο που θα έφερνε μεγαλύτερη σταθερότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία”.

Related posts

Google: Προχωρά σε νέο κύμα απολύσεων το τρέχον έτος

banks

ΗΠΑ: Αύξηση 0,7% των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο

banks

Ενές Καντέρ: Η Τουρκία του Ερντογάν δεν ανήκει στην ΕΕ

banks

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια

banks

Γαλλία: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στις αποσχιστικές ταραχές στη Νέα Καληδονία

banks

Μεξικό: Δήμαρχος πέφτει νεκρή την επομένη του θριάμβου που κατήγαγε η Κλαούδια Σέινμπαουμ στις προεδρικές εκλογές

banks