Νέες απώλειες στη Wall Street- Άλμα για το πετρέλαιο

0
1
Νέες-απώλειες-στη-wall-street-Άλμα-για-το-πετρέλαιο
Νέες απώλειες στη Wall Street- Άλμα για το πετρέλαιο
Νέες απώλειες στη Wall Street- Άλμα για το πετρέλαιο

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street την Πέμπτη (10/10), με τους S&P 500 και Dow Jones να υποχωρούν από τα ρεκόρ, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως ο πληθωρισμός είναι επίμονος.

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,14% στις 42.454,12 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 5.780,03 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,04% στις 18.283,90 μονάδες.

Η Universal Insurance έκανε άλμα 11,79%, αφού ο τυφώνας Μίλτον έπληξε τη Φλόριντα. Η Pfizer έχασε 2,85%, καθώς η Starboard Value κατηγορεί τη φαρμακοβιομηχανία ότι απειλεί με αγωγές πρώην στελέχη της. Η Advanced Micro Devices υποχώρησε κατά 4,01%. μετά την παρουσίαση ενός ανταγωνιστικού τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

«Είναι σαφές ότι η σημερινή συνεδρίαση καθοδηγήθηκε κυρίως από την έκθεση για τον ΔΤΚ», δήλωσε ο Luke O’Neill, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην CooksonPeirce. «Δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη -από τις περισσότερες απόψεις- όμως ορισμένα από τα δεδομένα είναι σαφώς λίγο πιο «θερμά» από ό,τι θα προτιμούσαμε. Ο κόσμος πουλά τις μετοχές χαμηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είναι λίγο πιο ευαίσθητες στα επιτόκια».

Οι κινήσεις της Πέμπτης ήρθαν καθώς οι επενδυτές αφομοίωναν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,4%. Και οι δύο μετρήσεις ήταν 0,1% πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Μετά τον «θερμό» ΔΤΚ, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Raphael Bostic δήλωσε στη Wall Street Journal ότι είναι εντάξει με τη διατήρηση σταθερών επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, αντί για μία μείωση, όπως περιμένει η αγορά. «Ίσως θα έπρεπε να κάνουμε μια παύση τον Νοέμβριο. Είμαι σίγουρα ανοιχτός σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Bostic.

Τα στοιχεία για τον ΔΤΚ ήρθαν σε μία στιγμή που οι ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων πληθαίνουν. Τα στοιχεία συναλλαγών των προθεσμιακών συμβολαίων της Fed υποδηλώνουν 80% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, δείχνουν, επίσης, διχογνωμία όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τον Σεπτέμβριο. Αν και η «σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων» υποστήριξε τη μείωση, ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ μιας πιο συγκρατημένης κίνησης.

Ο O’Neill θεωρεί ότι τα δεδομένα για τον ΔΤΚ προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στην επιλογή μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο.

Άλμα για το πετρέλαιο μετά το πέρασμα του τυφώνα «Μίλτον»

Σημαντική άνοδο σημείωσαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η κατανάλωση καυσίμων αυξήθηκε πριν το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από τη Φλόριντα, στις ΗΠΑ, ενώ οι ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή διατηρούνται, εντείνοντας τους φόβους για την προσφορά. Οι ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης σε ΗΠΑ και Κίνα συνέβαλαν, επίσης, στην άνοδο των τιμών.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου για το αμερικανικό αργό, τύπου WTI, ενισχύθηκε κατά 3,56% στα 75,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου για το Brent κινήθηκε 3,68% υψηλότερα, στα 79,40 δολάρια το βαρέλι.

Στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ο τυφώνας Μίλτον έπληξε τη Φλόριντα, όπου περίπου το ένα τέταρτο των πρατηρίων καυσίμων δεν είχε βενζίνη, και έκοψε την ηλεκτροδότηση σε περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις.

«Τα κλεισίματα πολλών τερματικών σταθμών προϊόντων, οι καθυστερημένες παραδόσεις βυτιοφόρων και η διαταραγμένη κίνηση των αγωγών θα επηρεάσουν πιθανότατα τις προμήθειες μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, δεδομένων των ευρείας κλίμακας διακοπών ρεύματος», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της εταιρείας ενεργειακών συμβούλων Ritterbusch and Associates.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ υποσχέθηκε ότι οποιοδήποτε χτύπημα κατά του Ιράν θα είναι «θανατηφόρο, ακριβές και αιφνιδιαστικό».

Η Κίνα δημοσίευσε σχέδιο νόμου με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, στο τελευταίο βήμα της χώρας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης, μία κίνηση που υποδηλώνει αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο στο εγγύς μέλλον, ενώ στις ΗΠΑ, η επικείμενη μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο, στηρίζει, επίσης, ένα σενάριο αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο.

#Wall_Street #nyse #απώλειες #Πτώση #πληθωρισμός