Wednesday, July 30, 2025
33.2 C
Athens

Νέο πλαίσιο για τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες

Στην έκδοση εγκυκλίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη νομική υπόσταση και τη διαδικασία σύστασης των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ), όπως προβλέπονται στο άρθρο 784 του Αστικού Κώδικα, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η εγκύκλιος απαντά σε τρία βασικά ζητήματα που τα τελευταία χρόνια προκαλούν αβεβαιότητα σε φορείς, επιχειρηματίες, φορολογικές αρχές, στα Πρωτοδικεία κ.ά.

Με βάση το υπουργείο Ανάπτυξης, οι ΑΜΚΕ που είχαν συσταθεί πριν από την ισχύ του νόμου 4072/2012 δεν υποχρεούνται να αλλάξουν το καταστατικό τους, ακόμη κι αν λειτουργούν με σωματειακή δομή (δηλαδή με διοικητικό συμβούλιο και γενική συνέλευση). Παρόλο που αυτή η μορφή ήταν κάποτε ασυνήθιστη για αστικές εταιρείες, η ελληνική νομολογία την έχει αποδεχθεί ως έγκυρη.

Συνεπώς, η υποχρέωση εναρμόνισης με τις νέες διατάξεις αφορά μόνο σε νέες εταιρείες που ιδρύονται μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης (ΥΑ 5189/2024) ή σε παλαιές που επιθυμούν οικειοθελώς να προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο. Οι υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ. δεν δικαιούνται να επιβάλουν τη συμμόρφωση με το νέο καταστατικό, το αίτημα τροποποίησης επαφίεται στους εταίρους.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι μόνο η εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. δημιουργεί νομική προσωπικότητα για αστικές εταιρείες που ιδρύονται από το 2011 και μετά. Η κατάθεση καταστατικών στο Πρωτοδικείο δεν έχει πλέον νομική ισχύ. 

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του κράτους, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα (εντός λίγων ημερών) θα ενεργοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-ΥΜΣ η δυνατότητα για σύσταση ΑΜΚΕ με ηλεκτρονικό τρόπο. Η σύσταση θα μπορεί να γίνει είτε με πρότυπο καταστατικό, είτε με πρότυπο εμπλουτισμένο με πρόσθετες διατάξεις.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE