Sunday, August 3, 2025
31.1 C
Athens

Ξέχασαν να δώσουν βασικό μισθό και τριετίες μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

Εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, που δεν καταβάλλουν το βασικό μισθό, ούτε και αυτές τις τριετίες, παραβιάζοντας ολοφάνερα την νομοθεσία, εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύνολο 1.170 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι 286 (ποσοστό 24,44%) δεν κατέβαλλαν ως όφειλαν τον κατώτατο μισθό στους εργαζόμενους, αλλά και τις τριετίες, ανά περίπτωση. Ως αποτέλεσμα, από τους 8.518 εργαζόμενους που απασχολούνται στις εν λόγω εταιρίες, οι 1.949 (ποσοστό 22,88%), έχαναν όλες τις αυξήσεις που δόθηκαν από την 1η Απριλίου και μετά και τους αναλογούσαν.

Όλα αυτά, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανήλθαν σε 58.341 κατά το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, αυξημένες κατά 36,2% σε σχέση με πριν από ένα έτος. Με βάση το δεδομένο που προκύπτει από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ), που δείχνει ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους που πληρώνεται με τον βασικό μισθό, υποαμείβεται παρανόμως, είναι απολύτως φυσιολογικό να είναι δύσκολο να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας και διαρκώς να αυξάνονται.

Οι έλεγχοι διεξήχθησαν, αφού πρώτα έγινε επιλογή μέσω του συστήματος risk analysis της ΑΑΕΕ και έτσι ήταν πιο στοχευμένοι, άρα και πιο αποδοτικοί.

Με την παρέμβαση των Επιθεωρητών Εργασίας, επήλθε συμμόρφωση στις περισσότερες από τις ανωτέρω επιχειρήσεις. Όμως, σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν μέχρι και πρόστιμα που ανέρχονται στο ποσό των 49.200 ευρώ.

Τι ισχύει από 1η Απριλίου

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμιμος κατώτατος μισθός/ημερομίσθιο που ισχύει από 1 Απριλίου 2024 για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες αντίστοιχα όλης της χώρας, έχει ως ακολούθως:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 830 ευρώ.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 37,07 ευρώ.

Επίσης, σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά την 1.1.2024. Το «ξεπάγωμα» μετά από 12 χρόνια των τριετών έχει ως αποτέλεσμα προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Επιπλέον, οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον (κατά τα ανωτέρω οριζόμενα) νόμιμο κατώτατο μισθό και νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο.

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας:

  • Είναι παράνομο να πληρώνει ο εργοδότης τον εργαζόμενο λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να ελέγχουν τον μισθό τους και να μιλήσουν με τον προϊστάμενό τους, ή με τον υπεύθυνο μισθοδοσίας, για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν την αύξηση του μισθού που δικαιούνται. Ο κατώτατος μισθός είναι νόμος και όχι επιλογή!
  • Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν τον εργοδότη τους, εάν τους υποαμείβει. Επίσης, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Επιθεώρηση Εργασίας για περαιτέρω λεπτομέρειες, εφόσον χρειαστεί, απευθυνόμενοι στο τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων της περιοχής τους. Η Επιθεώρηση Εργασίας εξετάζει κάθε καταγγελία που λαμβάνει. Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τις αμοιβές όλου του προσωπικού στον χώρο εργασίας, όχι μόνο εκείνου που προέβη σε καταγγελία. Εάν οι εργαζόμενοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποιος έκανε την καταγγελία.
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας θα διαπιστώσει εάν οφείλονται χρήματα και θα πει στον εργοδότη να τα καταβάλει απευθείας στον εργαζόμενο. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν θα κλείσει την υπόθεση έως ότου καταβληθούν οι οφειλές και αν δεν υπάρχει συμμόρφωση θα επιβάλει κυρώσεις.
  • Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει στους εργαζομένους του τον νόμιμο κατώτατο μισθό και αντίστοιχα το νόμιμο ημερομίσθιο.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE