16.5 C
Athens
April 19, 2024
Image default
WORLD

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα αποτελέσματα τριμήνου της Apple, με “μελανό σημείο” την Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη πωλήσεις και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, λόγω της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στο πεδίο του iPhone. Οι πωλήσεις στην Κίνα, ωστόσο, κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η μετοχή της Apple υποχωρούσε 1,2% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Η άνοδος 2% στις συνολικές πωλήσεις α’ τριμήνου χρήσης για την εταιρεία τερμάτισε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης πωλήσεων λόγω της ισχύος της σειράς iPhone 15, η οποία περιλαμβάνει συσκευές ικανές να καταγράφουν τρισδιάστατο βίντεο για το σύστημα head set Vision Pro που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα. Η συνολική εγκατεστημένη βάση συσκευών της Apple έφτασε τα 2,2 δισεκατομμύρια, από 2 δισεκατομμύρια πριν από έναν χρόνο.

“Πραγματικά νιώθαμε καλά με το συν 6% (αύξηση εσόδων) για το iPhone”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, σε συνέντευξή του στο Reuters. “Είχαμε ιδιαίτερα ισχυρή διψήφια ανάπτυξη στο iPhone σε αναδυόμενες αγορές εκτός Κίνας. Το iPhone τα πάει καλά σε αυτές τις αγορές.”

Και πρόσθεσε: “Η Κίνα είναι η πιο ανταγωνιστική αγορά smartphone στον κόσμο και αυτό δεν έχει αλλάξει”.

Για το α’ τρίμηνο χρήσης της που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου, η Apple ανέφερε πωλήσεις 119,58 δισ. δολαρίων και κέρδη 2,18 δολ. ανά μετοχή, αμφότερα πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 117,91 δισ. δολάρια και 2,10 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Οι πωλήσεις iPhones έφτασαν τα 69,70 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 6% ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 67,82 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Microsoft τον Ιανουάριο ξεπέρασε την Apple ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι η Apple υστερεί στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των κολοσσών της τεχνολογίας της Wall Street. Η μετοχή της Apple έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3% μέσα στο 2024, σε σύγκριση με την άνοδο του S&P 500 κατά 2%.

Η Apple έχει δηλώσει ότι ερευνά τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης, αλλά έχει επικεντρωθεί στο head set Vision Pro, το οποίο οι αναλυτές δεν αναμένουν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα για αρκετά χρόνια.

Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις πωλήσεις της συσκευής με την υπογραφή της Apple στην Κίνα, της οποίας η οικονομία κινείται στη δίνη μιας φούσκας ακινήτων. Το iPhone αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενο ανταγωνισμό στην Κίνα και έχει πέσει σε δυσμένεια στα κρατικά – κυβερνητικά γραφεία για γεωπολιτικούς λόγους.

Η Apple είπε ότι οι πωλήσεις στην Κίνα ήταν 20,82 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για 23,53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην υπόλοιπη Ασία πέρα από την Κίνα και την Ιαπωνία, οι πωλήσεις της Apple έφτασαν τα 10,16 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 9,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις iPhone έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών στη Νότια Κορέα, όπου βρίσκεται η βάση της μεγάλης ανταγωνίστρια της Apple, Samsung Electronics.

Ο μεγαλύτερος τομέας ανάπτυξης για την Apple κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου χρήσης της ήταν οι υπηρεσίες της, οι οποίες περιλαμβάνουν την υπηρεσία Apple TV+ καθώς και μουσική, αποθήκευση iCloud και το App Store, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 11% στα 23,12 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αποτελέσματα ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 23,35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το App Store της Apple αντιμετωπίζει μια πρόκληση στην Ευρώπη, όπου ένας νέος νόμος που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να παραλείπουν να πληρώνουν προμήθειες στην Apple και να τοποθετήσουν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στο iPhone.

Οι πωλήσεις Mac του α’ τριμήνου της Apple αυξήθηκαν ελαφρώς στα 7,78 δισεκατομμύρια δολάρια, κοντά στις προσδοκίες των αναλυτών για 7,73 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις iPad μειώθηκαν κατά 25% στα 7,02 δισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας τις προσδοκίες των 7,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το τμήμα φορητών συσκευών της Apple, που περιλαμβάνει τις πωλήσεις AirPods και Apple Watch, μειώθηκε στα 11,95 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την προειδοποίηση των στελεχών της εταιρείας για χαμηλή ζήτηση. Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς πάνω από τις προσδοκίες των 11,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Related posts

Ουκρανία: Ρωσικά drones έπληξαν κτίριο κατοικιών στην Οδησσό, δύο τραυματίες

banks

Σίσι: Η Αίγυπτος εργάζεται για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

banks

Τουρκία: Σεισμός 5,2 βαθμών κοντά στη Μαλάτια

banks

Αυστραλία: Απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.

banks

Περού: Ανατινάχθηκαν πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας σε ορυχείο της εταιρίας Poderosa

banks

Αλβανία: Την ερχόμενη Δευτέρα η απόφαση για την αποφυλάκιση ή μη του Φρέντη Μπελέρη

banks