33.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
POLITICS

Οι «άγνωστοι Χ» της κάλπης της 9ης Ιουνίου

Εδραιωμένος στη δεύτερη θέση διαφαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, παγιώνοντας τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Παράλληλα η ΝΔ επιχειρεί να ξεπεράσει το όριο «επιτυχίας» που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ευρωεκλογές, ενώ πλήθος κομμάτων παλεύουν για την είσοδό τους στην ευρωβουλή.

Ωστόσο, τα ερωτηματικά της κάλπης της 9ης Ιουνίου είναι τρία, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το πρώτο αφορά τη διαφορά του πρώτου κόμματος -που όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν ότι θα είναι η ΝΔ- με το δεύτερο κόμμα. Ένα ακόμη επικεντρώνεται στα πόσα από τα λεγόμενα μικρά κόμματα θα καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, σφραγίζοντας την πολιτική παρουσία τους για τα επόμενα έτη, ενώ το τρίτο αφορά ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θα καταφέρει τελικώς να βρεθεί στη δεύτερη θέση.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ», στην εκτίμηση ψήφου με βάση το σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 16,5%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 13%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ελληνική Λύση 8,5%.

Στη συνέχεια ακολουθεί η μεγάλη μάχη της εισόδου στην ευρωβουλή, με τέσσερα κόμματα να είναι πάνω από το όριο του 3% και τρία κάτω από αυτό. Συγκεκριμένα, η Νίκη λαμβάνει 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, η Νέα Αριστερά 3%, το ΜέΡΑ25 3,5%, η Φωνή Λογικής 2,4%, οι Δημοκράτες 2% και οι Πατριώτες 1,1%.

Δημοσκόπηση Pulse

Στα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί με 33,4% (από 30,7% έως 36,1%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με 16,5% (από 14,4% έως 18,6%).

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφει με 11,8% (από 10% έως 13,6%), και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 8,8% (από 7,2% έως 8,4%), το ΚΚΕ με 7,6% (από 6,1% έως 9,1%) και η Πλεύση Ελευθερίας με 4,6% (από 3,4% έως 5,8%).

Όσον αφορά τη μάχη της εισόδου στην ευρωβουλή, στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η Νίκη συγκεντρώνει ποσοστό 3,6% (από 2,5% έως 4,7%), το ΜέΡΑ25 3% (από 1,6% έως 3,4%), η Νέα Αριστερά 2,5% (από 1,6% έως 3,4%), η Φωνή Λογικής 2,5% (από 1,6% έως 3,4%) και οι Δημοκράτες 2,2% (από 1,4% έως 3%).

Δημοσκόπηση Marc

Δημοσκόπηση Marc

Τα συμπεράσματα για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Συμπερασματικά η ΝΔ στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις παλεύει με το όριο του 33% που έχει τεθεί ως επιτυχημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγράφει 16,5%, ένα ποσοστό που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Είναι χαμηλότερο από αυτό που κατέγραψε στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο το κόμμα προέρχεται από δύο διασπάσεις – γεγονός που δεν μπορεί να παραγνωριστεί.

Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναφέρει ότι ο επιθυμητός στόχος θα ήταν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να έχει το «2» μπροστά. Με τα δεδομένα των χθεσινών δημοσκοπήσεων ο συγκεκριμένος στόχος είναι μακριά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση και δεν δείχνει να απειλείται από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση που παλεύουν για την τέταρτη θέση αλλά ούτε να μπορεί να πλησιάσει στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στόχο που έχει θέση ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα κόμματα που θα παλέψουν για την είσοδό τους, σύμφωνα με τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι η Νέα Αριστερά, η Νίκη, το ΜέΡΑ25, η Φωνή Λογικής και οι Δημοκράτες. Ανάλογα με τις συσπειρώσεις των μεγάλων κομμάτων και κατά πόσο ψηφοφόροι θα διαρρεύσουν προς αυτά τα κόμματα αναμένεται να κριθεί αν θα έχουν παρουσία στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβουλίο.

Related posts

Φάμελλος: Δεν θα παίξουμε λαϊκίστικα παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική

banks1

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά απροσδιόριστος, δεν βλέπουμε συνεργασία, λέει ο Τζανακόπουλος

banks

Κοροναϊός – Σφίγγει ο κλοιός για τους αρνητές – Έρευνα και για τη «βιομηχανία» εξαπάτησης αντιεμβολιαστών

banks

Στα κάγκελα η πανεπιστημιακή κοινότητα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Στην αγορά αναθέτει τη λύση ο Μητσοτάκης

banks

Κάλεσμα Κασσελάκη σε συμμετοχή στα προκριματικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

banks

Στέφανος Κασσελάκης: Πέρασε την πύλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Με δάκρυα στα μάτια οι συνεργάτες του

banks