20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Οι ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή «ανεβάζουν» το πετρέλαιο

Οι ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή «ανεβάζουν» το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν την Τρίτη (6/8), αντισταθμίζοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης. Οι ανησυχίες για την προσφορά λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, τα ισχυρότερα δεδομένα στον τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ και η μειωμένη παραγωγή στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης είναι οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό.

Ωστόσο, οι αγορές περιορίστηκαν από τις αδύναμες προοπτικές ζήτησης στην Κίνα. Έτσι λοιπόν, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημειώνουν άνοδο κατά 0,63%, στα 76,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate αυξάνονται κατά 0,56%, στα 73.46 δολάρια.

Να σημειωθεί πως και τα δύο συμβόλαια κέρδισαν πάνω από 1 δολάριο το βαρέλι νωρίτερα κάποια στιγμή στη συνεδρίαση.

“Οι φόβοι σχετικά με την επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα φαίνεται ότι θα επιβαρύνουν σημαντικά τις τιμές, ενώ η αυξημένη παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+ από το 4ο τρίμηνο προσθέτει άλλον έναν αντίπαλο που θα αποτρέψει την ανάκαμψη των τιμών βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε η αναλύτρια της Panmure Liberum Ashley Kelty.

Σημειώνεται  ότι η σημερινή (6/8) άνοδος στις τιμές πετρελάιου έρχεται μετά από μια σημαντική υποχώρηση, καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση στις ΗΠΑ «σφυροκόπησαν» τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

«Το πετρέλαιο φαίνεται να έχει ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειές του, καθώς οι ευρύτερες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να προσθέτουν ανησυχίες στην αγορά πετρελαίου. Η πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή γίνεται πραγματικός, απειλητικός για τις παγκόσμιες προμήθειες», δήλωσε στο Reuters η  Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova στη Σιγκαπούρη.

Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε επίσης από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ανέκαμψε από το χαμηλό τετραετίας τον Ιούλιο. Ενώ, τα κέρδη του πετρελαίου ενισχύθηκαν επίσης εν μέσω ενός ευρύτερου ράλι στις ασιατικές αγορές μετοχών μετά τη βουτιά τους τη Δευτέρα.

Γενικά όμως, οι ΗΠΑ παροτρύνουν τις χώρες να μεταφέρουν στο Ιράν ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον τους, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για χαμηλότερη παραγωγή στο κοίτασμα πετρελαίου Sharara της Λιβύης 210.000 βαρελιών την ημέρα ενίσχυσαν επίσης τις τιμές. Η παραγωγή στο πεδίο, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, έχει μειωθεί κατά περίπου 20% λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

Αυτά τα προβλήματα παραγωγής έχουν αντισταθμίσει κάποια από την προηγούμενη μακροοικονομική πτώση στην αγορά, ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε ενημερωτικό σημείωμα προς πελάτες.

Την ίδια στιγμή όμως, ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco, ανακοίνωσε πτώση 3,4% στα κέρδη δευτέρου τριμήνου λόγω των χαμηλότερων όγκων αργού και των πιο μαλακών περιθωρίων διύλισης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco δήλωσε ότι η εταιρεία βλέπει σημαντική ανάπτυξη στην Κίνα και πρόσθεσε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία δεν υποστηρίζουν μια πτώση των τιμών του πετρελαίου.

#Μέση_Ανατολή #ΗΠΑ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Related posts

Αποδεκτή η έφεση Μαδούρο για τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας

banks

Gazprom: Ελαφρά μειωμένες οι ροές αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Η τιμή του πετρέλαιου ανεβαίνει, μέσω… Λιβύης

banks

«Κατρακυλά» σχεδόν 3% το πετρέλαιο- «Βουτιά» και το φυσικό αέριο

banks

Πετρέλαιο: Η Ινδία και η Colonial Pipeline ρίχνουν τις τιμές

banks

Σε ανοδικό «μονοπάτι» το πετρέλαιο ελέω Ερυθράς Θάλασσας

banks