26.5 C
Athens
July 1, 2024
Image default
WORLD

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στέλνουν σήμα επαγρύπνησης μετά τη μείωση των επιτοκίων

Μία μέρα μετά την επιβεβαίωση των προβλέψεων για μείωση επιτοκίων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -την πρώτη μετά το 2019-, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στέλνουν σήμα πως βρίσκονται περισσότερο σε φάση επαγρύπνησης αναφορικά με τη συνέχεια, παρά έτοιμοι για περαιτέρω δράση. 

“Η ΕΚΤ πρέπει να λάβει προσεκτικές αποφάσεις ως προς τη συνέχεια και να μη βιαστεί να μειώσει περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού”, ανέφερε ο Εσθονός Μάντις Μίλερ, την ώρα που ο Ιρλανδός Γκαμπριέλ Μακλούφ σημείωσε πως οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής δεν ξέρουν “πόσο γρήγορα θα συνεχιστούν οι μειώσεις – εάν πράγματι υπάρξουν τέτοιες”. 

Τα σχόλια αυτά φανερώνουν τη διστακτική διάθεση των αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με τα επόμενα βήματα, με ορισμένους να μιλούν για “τολμηρή κίνηση”, δεδομένης και της απόκλισης της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης από την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι πλέον θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, τονίζοντας πως η ΕΚΤ θα λαμβάνει αποφάσεις “εξαρτώμενες από τα δεδομένα” και με βάσει την εκάστοτε συνεδρίαση. 

Ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, μοναδικός διαφωνών στη συνεδρίαση, αιτιολόγησε πως αντιτάχθηκε στη μείωση των επιτοκίων καθότι “οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στα δεδομένα”.

Παρά τη χθεσινή μείωση, δε φαίνεται να υπάρχει ενθουσιασμός για αντίστοιχη συνέχεια. “Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το σχέδιο αποπληθωρισμού λειτουργεί, ωστόσο ο δρόμος από εδώ και πέρα είναι γεμάτος εμπόδια”, σχολίασε ο Μακλούφ. 

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός Ευρωζώνης άλλωστε εξακολουθούν να υφίστανται. Την ώρα που ο Φινλανδός Όλι Ρεν επιμένει πως ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό θα επιτευχθεί εντός του επόμενου έτους, ο Λετονός Μάρτινς Κάζαρκς προειδοποιεί πως είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. 

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιοακόμ Νάγκελ τόνισε πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να μπει στον “αυτόματο πιλότο” σε σχέση με τα επιτόκια, ενώ ο Σλοβένος Μπόστιαν Βάσλε υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση ως προς τη συνέχεια – άποψη που βρίσκει σύμφωνη και την Ιζαμπέλ Σνάμπελ

Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκιντός δήλωσε στο ισπανικό ραδιόφωνο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει αβέβαιο ως προς το μέλλον και θα ενεργήσει ανάλογα με τα δεδομένα και τις προβλέψεις.

“Η διατήρηση της προαιρετικότητας είναι το κλειδί για την επιτυχή καθοδήγηση του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο”, δήλωσε ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης από την Κύπρο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αξιωματούχοι έχουν ήδη σχεδόν αποκλείσει μια δεύτερη μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ ορισμένοι αμφισβητούν ακόμα αν ένα τέτοιο βήμα θα ήταν σοφό στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
 

Related posts

Παλαιστίνη: Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Μαχμούντ Αμπάς μετά τον φονικό βομαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας

banks

Οι ΗΠΑ θα στείλουν κατασχεθέντα ιρανικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

banks

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην ιστορική πρώτη επίσημη επίσκεψη γερμανού προέδρου στην Κύπρο

banks

Η Τουρκία στέλνει στην Αίγυπτο πλοίο με βοήθεια για τη Γάζα

banks

Ζελένσκι: Είναι πολύ σημαντικό για τους Ουκρανούς να μην κουραστεί ο κόσμος

banks

ΟΗΕ: “Όχι” στη δημιουργία μονομερώς “ζωνών ασφαλείας” στη Γάζα

banks