26.9 C
Athens
July 2, 2024
Image default
MARKETS

Οι ασιατικές αγορές επωφελούνται από το τεχνολογικό ράλι

Οι ασιατικές αγορές επωφελούνται από το τεχνολογικό ράλι

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται σήμερα (13/6) τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με ώθηση από το ράλι της Wall Street, αν και τα συνολικά κέρδη περιορίστηκαν μετά τη μείωση των προοπτικών της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Οι ιαπωνικές μετοχές υστερούν έναντι των υπολοίπων, καθώς οι αγορές περιμένουν τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας την ερχόμενη Παρασκευή, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να «σφίξει» περαιτέρω την νομισματική της πολιτική.

Η BOJ πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά προβλέπεται ότι θα μειώσει κι άλλο τις αγορές κρατικών ομολόγων, αυστηροποιώντας την πολιτική της. Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια τον περασμένο Μάρτιο και σηματοδότησε το τέλος στις πολιτικές ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων.

Στην επιβολή δασμών αυξημένων έως και κατά 38,1% στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιμακώνοντας έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και αυξάνοντας το κόστος πώλησης αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Το Πεκίνο από την πλευρά του δηλώνει έτοιμο να αντιδράσει απειλώντας με μέτρα που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που εξάγουν προϊόντα τους στη Κίνα και προέρχονται από την Ευρώπη, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την αεροπορία.

Οι περιφερειακές αγορές πήραν ανοδική «ανάσα» από τη Wall Street, όπου ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν την Τετάρτη σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς το ράλι των μετοχών τεχνολογίας τροφοδοτήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βοήθησε επίσης το κλίμα.

Του τεχνολογικού ράλι ηγήθηκε η Apple, η οποία ενισχύθηκε πάνω από 7% αφότου ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις συσκευές iPhone. Γνωστοποίησε επίσης πως θα συνεργαστεί με την OpenAI. Από τα κέρδη της Apple επωφελήθηκαν και προμηθευτές της με έδρα την Ασία, με την TSMC και την Hon Hai Precision Industry να σημειώνουν άνοδο περίπου 2% η καθεμία. Η SK Hynix και η Samsung Electronics στη Νότια Κορέα κερδίζουν 3,5% και 2,4%, αντίστοιχα, ενώ η κινεζική AAC Technologies κινείται υψηλότερα κατά 2,6%.

Ειδικότερα, στις σημερινές συναλλαγές των ασιατικών χρηματιστηρίων, ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρεί κατά 0,36% στις 38.755 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 ενισχύεται κατά 0,47% στις 7.752 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite χάνει 0,24% στις 3.030,10 μονάδες και ο Shenzhen Component κινείται χαμηλότερα κατά 0,33% στις 9.239,23 μονάδες. Αντίθετα, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κερδίζει 0,43% στις 18.015 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο Kospi καταγράφει «άλμα» 1,20% στις 2.761,04 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια

Related posts

Αντίδραση στις ευρωαγορές με ράλι 40% για την Credit Suisse

banks

Κόντρα στην επιθετικότητα των κεντρικών τραπεζών οι ευρωαγορές

banks

Τα επιτόκια… πληγώνουν τις ασιατικές αγορές- «Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

banks

Ράλι άνω του 3% σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ

banks

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

banks

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές- Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες

banks