24.2 C
Athens
September 28, 2024
Image default
MARKETS

Οι ευρωαγορές κλείνουν σε υψηλό ρεκόρ εξαιτίας των θετικών μάκρο

Οι ευρωαγορές κλείνουν σε υψηλό ρεκόρ εξαιτίας των θετικών μάκρο

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή (27/9), καθώς οι traders εξέτασαν τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα που επηρέασαν τις προοπτικές της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,52% και σημείωσε ιστορικό υψηλό 528,33 μονάδων, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό ρεκόρ νωρίτερα στη συνεδρίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,40% στις 19,489.25 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,44% στις 8,321.28 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκανε άλμα 0,64% στις 7,791.79 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,95% στις 34,672.50 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 11,977.53 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI έκλεισε 0,54% υψηλότερα, στις 6,808.25 μονάδες.

Ταυτόχρονα, να σημειωθεί ότι οι μετοχές των χημικών προϊόντων οδήγησαν τα κέρδη, προσθέτοντας 2,75%, ενώ οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών αυξήθηκαν κατά 2,23%. Όλα αυτά έρχονται μετά την καλύτερη εβδομάδα των κινεζικών αγορών εδώ και σχεδόν 16 χρόνια, με τον CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας να σημειώνει ράλι 15,7% αυτή την εβδομάδα. Η τελευταία φορά που ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο ήταν την εβδομάδα που έληξε στις 14 Νοεμβρίου 2008.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα δρομολόγησε ένα «πακέτο κινήτρων» αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Παράλληλα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μειώνει το αντίστροφο επιτόκιο ρεπό επτά ημερών στο 1,5%, τη δεύτερη μείωση σε περίπου τρεις μήνες, και μείωσε τον δείκτη ελάχιστων αποθεματικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία δημοσίευσαν την Παρασκευή προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν απότομη πτώση του εναρμονισμένου πληθωρισμού. Οι μετρήσεις του Σεπτεμβρίου τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι ο γενικός πληθωρισμός της ευρωζώνης στο σύνολό της θα αντανακλά απότομη πτώση κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Να σημειωθεί, ότι η στατιστική υπηρεσία Eurostat αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο την Τρίτη (1/10).Όσον αφορά τις επιμέρους κινήσεις των μετοχών, οι μετοχές του ιταλικού ομίλου μόδας Moncler σημείωσαν άνοδο άνω του 10%, φτάνοντας στην κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς. Αυτό έρχεται μετά τη σύναψη συμφωνίας με τον γαλλικό κολοσσό πολυτελείας LVMH για την επένδυση στην Double R, ένα επενδυτικό όχημα που ελέγχεται από τη Moncler, όπως ανέφερε το Reuters. Οι μετοχές της LVMH σημείωσαν άνοδο 2,4% από την είδηση.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της ισπανικής τράπεζας Banco Sabadell υποχώρησαν κατά 5%. Ο δανειστής αποτελεί αντικείμενο εχθρικής πρότασης εξαγοράς από τη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, BBVA.

Σε άλλα νέα, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε 0,1% τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα ο 12μηνος πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,2%, από 2,5% τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ότι ο PCE όλων των στοιχείων θα αυξανόταν κατά 0,1% τον μήνα και κατά 2,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

 

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #επιτόκια #ΑΣΙΑ

Related posts

JP Morgan: Οι μετοχές θα δεχθούν πίεση το β΄ εξάμηνο

banks

Ράλι άνω του 3% σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ

banks

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

banks

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τον καταιγισμό κερδοφόρων ανακοινώσεων

banks

Κοντά στα υψηλά ημέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Ασιατικές αγορές: Σημαντικές απώλειες για τον Nikkei

banks