Σχέδια να θεσπίσει κανόνες για να απαγορεύσει στις εταιρείες να συνδέουν υποθαλάσσια υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας στις ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν κινεζική τεχνολογία ή εξοπλισμο, έχει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών.
“Είδαμε τα τελευταία χρόνια να απειλούνται οι υποδομές υποβρυχίων καλωδίων από ξένους αντιπάλους, όπως η Κίνα”, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της FCC Μπρένταν Καρ. “Ως εκ τούτου, αναλαμβάνουμε δράση εδώ για να προστατεύσουμε τα υποβρύχια καλώδια μας από την ιδιοκτησία και την πρόσβαση ξένων αντιπάλων, καθώς και από απειλές στον κυβερνοχώρο και φυσικές απειλές”, συμπλήρωσε.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει εδώ και χρόνια ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο της Κίνας στη διαχείριση της δικτυακής κίνησης και το ενδεχόμενο κατασκοπείας. Οι ΗΠΑ έχουν ευρείες ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων σχετικά με το δίκτυο των περισσότερων από 400 υποθαλάσσιων καλωδίων που διαχειρίζονται το 99% της διεθνούς διαδικτυακής κίνησης.
Από το 2020, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές συνέβαλαν στην ακύρωση τεσσάρων καλωδίων, οι υποστηρικτές των οποίων ήθελαν να συνδέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με το Χονγκ Κονγκ.
Η FCC δήλωσε πέρυσι ότι εξετάζει νέους κανόνες που διέπουν τα υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια, στο πλαίσιο της επανεξέτασης των κανονισμών για τις συνδέσεις που διαχειρίζονται σχεδόν όλη την παγκόσμια διαδικτυακή κυκλοφορία. Η FCC δήλωσε ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη χρήση εξοπλισμού ή υπηρεσιών σε αυτές τις εγκαταστάσεις υποθαλάσσιων καλωδίων από εταιρείες που περιλαμβάνονται σε κατάλογο της FCC με εταιρείες που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Huawei, ZTE 000063.SZ, 601728.SS China Telecom και China Mobile 600941.SS.
Ο Carr δήλωσε ότι η FCC λαμβάνει μέτρα για να “προστατεύσει τα υποβρύχια καλώδια μας από την ιδιοκτησία και την πρόσβαση ξένων αντιπάλων, καθώς και από κυβερνοαπειλές και φυσικές απειλές”.
Η FCC θα ζητήσει επίσης σχόλια σχετικά με πρόσθετα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των υποβρυχίων καλωδίων από ξένο αντίπαλο εξοπλισμό.
Η κοπή δύο υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα προκάλεσε έρευνες για πιθανή δολιοφθορά.
Το 2023 η Ταϊβάν κατηγόρησε δύο κινεζικά σκάφη ότι έκοψαν τα δύο μοναδικά καλώδια που υποστηρίζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο στα νησιά Μάτσου και οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα ενδέχεται να ευθύνονται για την κοπή τριών καλωδίων που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου στην Ευρώπη και την Ασία.