Μόλις οι κεντρικοί τραπεζίτες παγκοσμίως πήραν μια «ανάσα», καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να ελέγχεται και η ανάπτυξη σταθεροποιήθηκε, μια νέα οικονομική απειλή εμφανίστηκε: η πιθανότητα επιβολής δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς ποια μέτρα θα λάβει ο Trump κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής του θητείας ή πώς θα αντιδράσουν οι άλλες κυβερνήσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι κεντρικοί τραπεζίτες κατανοούν ότι οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις θα καθιστούν δυσκολότερη τη διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές προετοιμάζονται για τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και να αναγκάσει τους υπεύθυνους να προχωρήσουν σε πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, ειδικά στον Καναδά και την Ευρωζώνη.
Πριν μερικές ημέρες, η κεντρική τράπεζα του Καναδά μείωσε τα επιτόκια κατά 0,5% και ο επικεφαλής της προειδοποίησε ότι οι δασμοί για τους οποίους δεσμεύτηκε ο Trump θα έχουν «μεγάλο αντίκτυπο στην καναδική οικονομία» και «δραματική επίπτωση» στις προβλέψεις της τράπεζας. Η ΕΚΤ μείωσε επίσης τα επιτόκια για τέταρτη φορά φέτος και προσέθεσε τις εμπορικές εντάσεις στη λίστα των οικονομικών κινδύνων που παρακολουθεί.
«Οι περιορισμοί στο εμπόριο, τα μέτρα προστατευτισμού, δεν στηρίζουν την ανάπτυξη και τελικά έχουν έναν αντίκτυπο στον πληθωρισμού που είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιος», δήλωσε πριν μερικές ημέρες η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
Η απειλή των δασμών κλιμακώνει τις προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Η πολιτική αναστάτωση έχει ταρακουνήσει τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά, με τα οικονομικά ζητήματα να αποτελούν επίκεντρο των εντάσεων. Στην επιστολή παραίτησής της πριν μερικές ημέρες, η υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Chrystia Freeland, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Justin Trudeau ότι ασχολείται με «κοστοβόρα πολιτικά κόλπα» αντί να εστιάζει στην αντιμετώπιση της σοβαρής απειλής των δασμών.
Οι κεντρικές τράπεζες θα δεχθούν πίεση να χαμηλώσουν τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Στο μεταξύ, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο από το αρχικά προσδοκώμενο λόγω της σχετικά ισχυρής ανάπτυξης, μιας ανθεκτικής αγοράς εργασίας και των επίμονων αυξήσεων στις τιμές. Τα μέτρα του Trump θα μπορούσαν επίσης να δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για διαφορετική δυναμική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο είχαν επιδοθεί σε μάχη εναντίον του πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχθηκε μετά την πανδημία και το ενεργειακό σοκ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.