Σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Προκοπίου πωλεί η κοινοπραξία αραβικών επενδυτικών κεφαλαίων (Apollo Investment) το 67% της εταιρείας συμμετοχών, κάτω από την οποία είναι «κρεμασμένες» οι τρεις εταιρείες, που ελέγχουν τη ξενοδοχειακή μονάδα (Astir Palace), την εκμετάλλευση μαρίνας (Astir Marina) και της παραλίας (Astir Beach).
Το τίμημα για το 67% αγγίζει τα 390 εκατ. ευρώ. Ενέχει, δηλαδή, υπερτίμημα, σε σχέση με το που αποτιμήθηκε το 33% της Dogus, πρακτική συνήθης με δεδομένο ότι πρόκειται για μεταβίβαση ποσοστού καταστατικής πλειοψηφίας.
Ταυτόχρονα, ο Προκοπίου αναλαμβάνει καθαρό δανεισμό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Έτσι, αγοράζει ο συγκρότημα Αστήρ, με enterprise value πέριξ των 850 εκατ. ευρώ.
Η συναλλαγή διενεργείται με EV/EBITDA 2024 της τάξης του 12,8 με 13x. Με δεδομένο, όμως, ότι έχουν διενεργηθεί επενδύσεις σε μαρίνα, που αναμένεται να τριπλασιάσουν τη λειτουργική της κερδοφορία σε ορίζοντα διετίας, ο δείκτης πέφτει προς το 11x.
Apollo και Dogus εισέπραξαν, μέσω επιστροφών κεφαλαίου και μερισμάτων, το ποσό των 516,14 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογισθούν και τα ποσά της πώλησης εισέπραξαν, αθροιστικά, πάνω από 1,06 δισ. ευρώ. Έβγαλαν, δηλαδή, πάνω από δύο φορές τα λεφτά, που επένδυσαν για την αγορά της Astir Palace από την Εθνική και τη χρηματοδότηση της δημόσιας πρότασης, μέσω της οποίας απέκτησαν το εναπομείναν 11%.
Η απόδοση επί του equity είναι ακόμη υψηλότερη. Υπενθυμίζεται ότι η Astir Palace δάνεισε το ποσό των 188,23 εκατ. ευρώ στην Apollo Investment Holdco, μέσω ομολογιακού, το οποίο προβλέπεται να αποπληρωθεί στη λήξη (balloon payment).
Για την χρηματοδότηση της μεταφοράς ρευστότητας στη μητρική η Astir Palace σύνηψε ισόποσο δάνειο με την Alpha Bank. Το ποσό των 188 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε, εν μέρει, για να αγοράσει η Apollo Investment Holdco από την Astir Palace την δραστηριότητα της Μαρίνας.