Tuesday, October 15, 2024
25.1 C
Athens

Οι μεσανατολικές εξελίξεις ενισχύουν τα κουρδικά άγχη της Άγκυρας

Του Κώστα Ράπτη

Τι μπορεί να κρύβει μια χειραψία; Ενδεχομένως το άγχος που, μετά τις τελευταίες μεσανατολικές εξελίξεις, έχει κατακυριεύσει την Άγκυρα ως προς το παντοτινό υπαρξιακό της ζήτημα: το Κουρδικό.

Κατά τη φθινοπωρινή έναρξη των εργασιών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί έκανε κάτι ασυνήθιστο: κατευθύνθηκε προς τα έδρανα του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) και αντάλλαξε χειραψία με τους επικεφαλής του.

Το MHP και το DEM (μετεξέλιξη του υπό απαγόρευση HDP) αποτελούν το κατεξοχήν “αταίριαστο ζευγάρι” της τουρκικής πολιτικής, καθώς ο επικεφαλής των “Γκρίζων Λύκων” και σύμμαχος του Ερντογάν πλειοδοτεί σε αντικουρδικές εξάρσεις.

Εκ των υστέρων, σε δύο διαφορετικές περιστάσεις ο Μπαχτσελί τόνισε ότι η κίνησή του στην Εθνοσυνέλευση ήταν σκόπιμη και αποσκοπούσε στη διασφάλιση της ειρήνης στην Τουρκία, ενόσω η ευρύτερη περιοχή φλέγεται λόγω του πολέμου της Γάζας και της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στον Λίβανο.

“Το χέρι που απλώνω είναι ευχή και προσφορά στο όνομα της χιλιόχρονης αδελφοσύνης μας: ελάτε να γίνετε τμήμα της Τουρκίας, έλα να αντισταθούμε στην τρομοκρατία”, είπε την περασμένη εβδομάδα και πρόσθεσε: “Δεν απλώνουμε το χέρι μας χαρούμενα, από ευχαρίστηση, από πλήξη, από στιγμιαίες παρορμήσεις”.

Αλλά και ο πρόεδρος Ερντογάν σε ξεχωριστή δήλωση το Σαββατοκύριακο υποστήριξε τον Μπαχτσελί, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του ήταν πάντα έτοιμη να επιλύσει ζητήματα.

Όλα αυτά εντείνουν τη φημολογία εντός Τουρκίας ότι οι κυβερνώντες προσανατολίζονται σε μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κουρδικού, παρόμοια με αυτήν που παρ’ ολίγο να καρποφορήσει την προηγούμενη δεκαετία, μέχρις ότου η στιγμιαία απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το κυβερνών κόμμα στις πρώτες εκλογές του 2015, κυρίως λόγω της εμφάνισης του HDP, καθώς και η σύγκρουση Ερντογάν-Γκιουλέν οδήγησαν στην αναζήτηση συμμαχιών με τους εθνικιστές και σε αναζωπύρωση της δια των όπλων αντιμετώπισης της αναταραχής στις κουρδικές νοτιοανατολικές επαρχίες.

Ήδη δύο κορυφαίοι βουλευτές του DEM διαμήνυσαν ότι, αν οι κυβερνώντες επιθυμούν να εγκαινιάσουν μια νέα διαδικασία διαλόγου, αυτή περνά μέσα από την άρση της απομόνωσης του κρατούμενου στη νήσο Ιμραλί ιστορικού ηγέτη του εκτός νόμου ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος έχει 44 μήνες να επικοινωνήσει με τον αδελφό ή τον δικηγόρο του.

Τι ερμηνεύει αυτή την αλλαγή κλίματος; Πολύ απλά, ο φόβος ότι η κλιμάκωση της μεσανατολικής κρίσης, την οποία σηματοδοτεί η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, ανοίγει μία φάση αποσταθεροποίησης κρατών της περιοχής και ενδεχόμενων αλλαγών συνόρων. Ιδιαίτερα ανησυχητική για την Άγκυρα είναι η πιθανότητα στοχοποίησης της Συρίας του Άσαντ, με τον οποίο ο Ερντογάν έχει δρομολογήσει μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων. Σημειώνεται ότι σε κάποιες από τις κουρδοκρατούμενες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλλα έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, ενώ η βαθιά διείσδυση του Ισραήλ στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί κοινό μυστικό. Εάν δε η σύγκρουση των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν γίνει ευθέως πολεμική, τότε η Τουρκία απειλείται με την εμφάνιση και τρίτης κουρδικής οντότητας στα σύνορά της.

Αυτό εξηγεί και τη φιλολογία του Ερντογάν και των συμμάχων του περί φιλοδοξιών του Ισραήλ να επιβουλευθεί την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. “Σήμερα το θέμα δεν είναι η Βηρυτός, αλλά η Άγκυρα. Η κρυφή ατζέντα είναι η τουρκική πατρίδα. Το επόμενο στάδιο των πυραύλων και των δολοφονιών στη Μέση Ανατολή είναι η Ανατολία”, υποστήριξε πρόσφατα ο Μπαχτσελί σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, στρέφοντας αμέσως μετά τη συζήτηση στα ερωτήματα της εθνικής ομοιογένειας και ακεραιότητος της Τουρκίας: “Το όνομα αυτού του τόπου είναι Δημοκρατία της Τουρκίας και το όνομα του έθνους είναι τουρκικό έθνος. Είτε αυτός ο τόπος και οι κάτοικοί του θα ζήσουν ως ένα και ενιαίο σύνολο είτε το τουρκικό έθνος θα σβηστεί από την ιστορία”.

Hot this week

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σε τεντωμένο σχοινί: Η ΠΓ στέλνει το εξώδικο Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εξώδικο Κασσελάκη να επιστρέφεται ως απαράδεκτο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε σήμερα, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Νίκου Σκορίνη και της πλευράς του τέως προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου για αναβολή της έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής την οποία συνόδευε και με την πρόταση να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη των πέντε υποψηφίων υπο την

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE