Παραγγέλθηκαν το 2019. Έπρεπε να παραληφθούν το 2023 και τελικά αναμένονται να έρθουν σταδιακά, με δύο χρόνια καθυστέρηση. Οι νέες βαρέως τύπου τορπίλες των υποβρυχίων type-214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ έρχονται σταδιακά στο Πολεμικό Ναυτικό, που θα πρέπει να βρει 1 δισ. για την αναβάθμιση τους.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Ήταν 23 Δεκεμβρίου 2019 όταν όπως ανακοίνωσε η ΓΔΑΕΕ «υπογράφηκε η συμφωνία διευθέτησης διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. (ΕΝΑΕ), σύμφωνα με τον ν.4650/2019».
Όπως αναφερόταν τότε στο κείμενο «Η αξία προμήθειας των νέων τορπιλών και των αντίμετρων είναι 117.255.386,79 ευρώ».
Οι τορπίλες έπρεπε να είχαν παραδοθεί εδώ και 2 χρόνια. Όμως, νέες αξιώσεις που πρόβαλε η γερμανική πλευρά ουσιαστικά δέσμευαν την προκαταβολή του ελληνικού δημοσίου χρησιμοποιώντας ως «όμηρους» τις τορπίλες εν είδει διαπραγματευτικού όπλου.
Πρόκειται για συνολικά 44 τορπίλες SeaHake Mod4, βαρέως τύπου, οι οποίες έπρεπε να αρχίσουν να παραλαμβάνονται από το καλοκαίρι του 2023.
Το πλεονέκτημα των τορπιλών είναι η ταχύτητά τους, που φτάνει τους 50 κόμβους, καθιστώντας τις ακαταμάχητες. Ουσιαστικά, με τέτοια ταχύτητα δεν υπάρχει πλοίο αυτή τη στιγμή που να μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη ή πλησιέστερη ταχύτητα για να τις αποφύγει, σε σχέση με τις παλαιότερες, που έφταναν του 30 κόμβους.
Η καθοδήγησή τους γίνεται μέσω οπτικής ίνας και εμφανίζουν μεγάλη ανθεκτικότητα σε αντίμετρα και συστήματα παρεμβολών, ενώ μπορούν να διαχειρίζονται πολλαπλούς στόχους πριν από το τελικό πλήγμα.
Ουσιαστικά, με την προσθήκη τους τα υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν για πρώτη φορά πλήρως τις δυνατότητές τους, από το 2013 που άρχισαν να παραλαμβάνονται σταδιακά.
Ήδη, στην πρόσφατη άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ έγινε η πρώτη χρήση των εκπαιδευτικών τορπιλών του τύπου και το ΠΝ αξιολόγησε τα αποτελέσματα που παρήχθησαν.
Ωστόσο, τώρα αρχίζουν τα άλλα δύσκολα για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο θα πρέπει να βρει κονδύλια ύψους 1 δισ. για την αναβάθμιση των 4 υποβρυχίων TYPE 214, πριν αυτά απαξιωθούν κι έχουν την τύχη των ΜΕΚΟ, που παίρνουν τον δρόμο για την αναβάθμισή τους με 15 χρόνια καθυστέρηση και με πολλές εκπτώσεις σε ό, τι αφορά το τελικό πακέτο.
Στo αναβαθμισμένο ΩΚΕΑΝΟΣ, στο οποίο υιοθετήθηκαν πολλές από τις καινοτομίες των TYPE 214 αποφασίστηκε να μην γίνει άλλη παρέμβαση, αφού ήδη έχει υποστεί το μέγιστο του εκσυγχρονισμού που μπορεί να πάρει.
Και μπορεί οι Γερμανοί να υπογράφουν μνημόνια στην Ελλάδα, προλειαίνοντας το έδαφος για ενδεχόμενες συμφωνίες ενόψει του προγράμματος αναβάθμισης, όταν αυτό αποφασιστεί, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει – μηδενός εξαιρουμένου από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών – τι προβλήματα έχουν δημιουργήσει, πόσα χρήματα αξίωσαν κι εν τέλει με τι καθυστερήσεις παρέδωσαν προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Επιπλέον, δε θα πρέπει να αγνοείται και πώς πούλησαν την τεχνολογία των TYPE 214 στην Τουρκία, απαλλαγμένα των «παιδικών ασθενειών», με αποτέλεσμα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να ρίχνουν 6 υποβρύχια παρόμοια με τα ελληνικά, κλάσης REIS στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι οι Γερμανοί πούλησαν τα υποβρύχια στην Τουρκία κατά 50% φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, έναντι 2 δισ. ευρώ τα 6, ήτοι 330 εκατ. το ένα. Ακριβώς τα ίδια χρήματα πλήρωσε και η Ελλάδα, όμως για 4 υποβρύχια της κλάσης, έχοντας μάλιστα επενδύσει σημαντικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφάνιζαν ως νέα σχέδια.
Όλα αυτά είχαν συμβεί ενώ το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» υποστήριζε σε δημοσίευμα ότι για την αρχική πώληση των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 στην Ελλάδα το έτος 2000 οι κατασκευάστριες εταιρείες έδωσαν 55 εκατ. ευρώ για μίζες.