19.8 C
Athens
September 23, 2024
Image default
POLITICS

Οι παγίδες για τον Μητσοτάκη στην υπόθεση της αποπομπής του Σαλμά

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας θα αποφασίσει για το πολιτικό μέλλον του Μάριου Σαλμά εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Η εισήγηση του πρωθυπουργού είναι η αποπομπή του άλλοτε υπουργού Υγείας και σημαίνοντος στελέχους της κυβέρνησης Σαμαρά. Όμως τα δεδομένα μαρτυρούν πως η υπόθεση αποπομπής του Σαλμά δεν θα είναι ένας απλός «περίπατος» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το timing της αποπομπής Σαλμά μόνο καλό δεν είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός παραμένει κυρίαρχος εντός του κόμματος, καταφέρνοντας με ευκολία να κάνει τις επιθυμίες του γραμμή για το κόμμα. Ωστόσο, για πρώτη φορά συναντά την αντίσταση βουλευτών απέναντι στην εφαρμοσμένη πολιτική ή στις ιδεολογικές πινελιές με τις οποίες επιχειρεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Οι παγίδες

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, λοιπόν, για την περίπτωση Σαλμά κρύβει παγίδες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό διότι δυο εκ των πέντε που απαρτίζουν το όργανο είναι βουλευτές με «βεβαρημένο» παρελθόν στις διαφοροποιήσεις και σίγουρα όχι ακραιφνείς «Μητσοτατικοί».

Ο λόγος για τους Αθανάσιο Δαβάκη και Θεόδωρο Καράογλου. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν υπογράψει την τροπολογία -που θα μείνει γνωστή ως κίνηση των 11- ενώ πριν λίγους μήνες από κοινού με τον Μάριο Σαλμά είχαν αποφασίσει να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (αποχή είτε καταψήφιση).

Ένα ακόμα στοιχείο βέβαια που «ενώνει» τους τρείς βουλευτές είναι η συμπάθεια τους προς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμάρα καθώς τόσο οι Δαβάκης και Καράογλου όσο όμως και ο Μάριος Σαλμάς ανήκουν σε αυτό που ονομάζεται «κύκλος Σαμαρά».

Στόχος λοιπόν του Μαξίμου είναι η αποπομπή Σαλμά να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και κυρίως χωρίς αντιδράσεις καθώς σε διαφορετική περίπτωση η συζήτηση για την συνοχή της γαλάζιας παράταξης θα επανέλθει στο προσκήνιο σε μια περίοδο μάλιστα κρίσιμη καθώς το ζήτημα της προεδρίας της Δημοκρατίας θα επανέρχεται.

Λεπτές ισορροπίες

Φυσικά, η υπόθεση Σαλμά μπορεί να μην κινδυνεύει να πάρει τις διαστάσεις σίριαλ, όπως συμβαίνει με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όμως σίγουρα θα πληγώσει περαιτέρω το ήδη πληγωμένο αρχηγικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κυρίως, όμως, θα δώσει πάτημα στους αμφισβητίες του να συνεχίσουν την πίεση προς το Μαξίμου καθώς ο πρωθυπουργός του 41% θα ανήκει για τα καλά στο παρελθόν.

Ακριβώς για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη πληροφορίες λένε πως ανέλαβε πρωτοβουλίες ο Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος ως πρόεδρος της επιτροπής αλλά και ως ένας εκ των πλέον έμπειρων κοινοβουλευτικών, έχει κάνει γύρο τηλεφωνημάτων ώστε να εξασφαλιστεί το απόλυτο. Ο ίδιος άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ακολούθησε του καταστροφικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών υπεραμύνθηκε του Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιλογών του, δείχνοντας πως τον στηρίζει στον απόλυτο βαθμό. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους άλλους δυο της επιτροπής (Μπούρα και Καλαφάτη).

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας θα έχει σίγουρα χαμένους και νικητές. Αν οι δυο αντέξουν στις πιέσεις και καταψηφίσουν την πρόταση Μητσοτάκη, τότε θα μιλάμε για την θεμελίωση ενός μπλοκ διαφωνούντων εντός της Ν.Δ. Αν πάλι στηρίξουν την εισήγηση Μητσοτάκη και βάλουν την υπογραφή τους στην αποπομπή Σαλμά, τότε θα μιλάμε για μια μεγάλη ήττα της υπό διαμόρφωσης εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία.

Related posts

Τι ΔΕΝ έδειξε η ΕΛ.ΑΣ. στο βίντεο για το τι είναι «μπάτσος»

banks

Βουλή-ΕΚΑ: «Νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα» – Να αποσυρθεί

banks

Στους κορυφαίους γιατρούς του κόσμου ο Δήμαρχος Νισύρου

banks1

Γερουλάνος: Η πραγματική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος θέλει άλλη κυβερνητική πολιτική

Παπανώτας και AIPAC έφεραν φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα χτυπήματα από τη Νέα Αριστερά

banks

Στη Βεγγάζη ο Δένδιας – Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης

banks