26.9 C
Athens
July 2, 2024
Image default
POLITICS

Οι προεκλογικές διαστάσεις του Κασσελάκη – Ο κίνδυνος διαρροής Αριστερών ψηφοφόρων και οι κινήσεις

Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επί προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη έχει αλλάξει κατεύθυνση, επιχειρώντας, πλέον, να απευθυνθεί σε μεγαλύτερα εκλογικά κοινά, διαφορετικά από εκείνα στήριζαν παραδοσιακά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αναφορές και οι διαφορετικές πολιτικές κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη μπορούν να σταχυολογηθούν σε τρεις διαφορετικές πτυχές.

Η πρώτη πτυχή αφορά τους ψηφοφόρους που εκτείνονται στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιχειρεί να αποτινάξει οποιαδήποτε σύνδεση του κόμματος με σκληρή φορολόγηση (κριτική που δέχθηκε επί της διακυβέρνησής του), μιλώντας παράλληλα για ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης που δεν «τρομάζει» τη μεσαία τάξη, ενώ ταυτόχρονα προτάσσει τη στήριξη της «υγιούς» επιχειρηματικότητας.

Απευθύνεται επίσης σε εκείνους του ψηφοφόρους των εθνικών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου που δεν ανανέωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης που είχαν δώσει τον Ιούλιο του 2019 στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που εκτιμάται ότι είχε δοθεί με προοπτική διεύρυνσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον κεντρώο χώρο.

Η δεύτερη πτυχή έχει να κάνει με τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με την εκκλησία. Όντας θρησκευόμενος, αναγνωρίζει τη θρησκεία ως ατομικό δικαίωμα, με βασική επιρροή στον συλλογικό βίο, αλλά υπογραμμίζει την «ανάγκη διαχωρισμού» κράτους και εκκλησίας. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε συναντήσεις με παράγοντες της Εκκλησίας. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ενταχθούν και οι αναφορές του για την πατρίδα, μέσω του αφηγήματος της «πατριωτικής Αριστεράς».

Η τρίτη αφορά την προσέγγιση των ψηφοφόρων που δεν είχαν θερμή -ενδεχομένως και καμία- σχέση με την πολιτική. Κυρίαρχα είναι μικρότερης ηλικίας ψηφοφόροι, με τον Στέφανο Κασσελάκη να επιχειρεί να έρθει σε επαφή με αυτά τα κοινά μέσω των κοινωνικών δικτύων και της «αδιαμεσολάβητης» επαφής. Ο γρίφος, όμως, σε αυτή την πτυχή, είναι το κατά πόσον θα προσέλθουν στις κάλπες. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκοπικά ευρήματα, διαφαίνεται μια επαναπροσέγγιση των νεολαίων με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – που είχε χαθεί στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Ο μεγάλος κίνδυνος διαρροής αριστερών ψηφοφόρων

Το άνοιγμα σε πολλαπλές εκλογικές δεξαμενές από τις παραδοσιακές που προσέλκυε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ελόχευει τον σημαντικό κίνδυνο διαρροής ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα της Αριστεράς στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δέχεται σε αυτό το πεδίο πρωτίστως πιέσεις από τη Νέα Αριστερά, καθώς δεν είναι μεγάλο διάστημα από τότε που τα μέλη και τα στελέχη της λεγόμενης ομάδας «Αχτσιόγλου-Χαρίτση» και της «Ομπρέλας» αποχώρησαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, αφετηριακά, στη Νέα Αριστερά κινούνται σε πιο παραδοσιακά αριστερές θέσεις.

Ακολούθως ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι τρία κόμματα που μπορούν να επωφεληθούν από τη διαρροή των συγκεκριμένων ψηφοφόρων, έχοντας μια καθαρά αριστερή και κομμουνιστογενής στόχευση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης για να αποφύγει τις διαρροές προχώρησε στην προεκλογική περίοδο σε κινήσεις που προσδίδουν αριστερά χροιά.

Αρχή γενομένης με την επιλογή της ένταξης της αγωνίστριας του αντιδικτατορικού αγώνα Μέλπως Λεκατσά στο ευρωψηφοδέλτιο, που αποτέλεσε μία εκ των πέντε δικών του επιλογών. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες με ιστορικό πρόσημο για την Αριστερά δεν υπήρχαν έως τότε στους 37 υποψηφίους που εκλέχθηκαν από τη βάση του κόμματος.

Οι επισκέψεις και οι κινήσεις

Μεταξύ άλλων -στο ευρύ προεκλογικό διάστημα- ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε το Σκοπευτήριο στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά και κατέθεσε στεφάνι προς τιμή της μνήμης των 200 κομμουνιστών που εκτελέσθηκαν το 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα.

Επισκέφθηκε το άγαλμα του Κώστα Γεωργάκη (αυτοπυρπολήθηκε υπέρ της ελευθερίας και ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών στη Γένοβα το 1970) στην Κέρκυρα, όπου συναντήθηκε με την αδερφή του Κερκυραίου φοιτητή.

Άφησε γαρίφαλο στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Κερασίτσα Τριπόλεως, ενώ επισκέφτηκε την Αμαλιάδα και το Μουσείο για τον Νίκο Μπελογιάννη, όπου δήλωσε «ότι είμαστε και είμαι ελάχιστος μπροστά στο ανάστημα αυτού του ανθρώπου που είναι πίσω μου, του Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος αγωνίστηκε για τις ιδέες του, για την ελευθερία της πατρίδας του, για τη δικαιοσύνη, για τη δημοκρατία, την ισονομία, την ισοπολιτεία».

Σημειώνεται ότι στην τελευταία κίνησή του αντέδρασε εντόνως το ΚΚΕ που τόνισε ότι «ο Νίκος Μπελογιάννης, ως στέλεχος του ΚΚΕ, εκτελέστηκε από το αστικό κράτος και τους συμμάχους του, τους Αμερικάνους, επειδή ακριβώς πήγε κόντρα στις «αξίες» που εκπροσωπεί σήμερα ο ίδιος και το κόμμα του». Ο Στέφανος Κασσελάκης σε απάντηση που είχε τονίσει πως «είναι μεγάλη μου τιμή να ηγούμαι του κόμματος που έφτιαξε αυτό το μουσείο, όσο ήταν κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας -για τη δική του ταξική καταγωγή- ότι «και ο Ένγκελς βιομήχανος ήταν».

Τέλος, στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων εντάσσεται και η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Παλαιστίνη, όπου εκτιμάται ως μια συνολική απάντηση προς τα Αριστερά κόμματα που τον κατηγορούσαν για παλινωδίες σχετικά με τη στάση στο Παλαιστινιακό. «Η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα. Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά από χρόνια, που προκαλεί όχι μόνο τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και τον δυτικό κόσμο με τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Και τώρα όχι μόνο έχει προχωρήσει σε μια βάναυση σφαγή στη Γάζα, αλλά καταπατά και τις συμφωνίες στη Δυτική Όχθη. Πιέζει πάρα πολύ την PLO και την κυβέρνηση της Παλαιστίνης», είχε αναφέρει σχετικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Related posts

Κυπριακό: Συμφωνήθηκε διορισμός απεσταλμένου του ΟΗΕ, γράφει η Γενί Ντουζέν

banks

Νέα Υόρκη: Στην παρέλαση και τη δοξολογία ο Στέφανος Κασσελάκης – Διάβασε το «πιστεύω»

banks1

Πόσο «ειλικρινής» είναι η Τουρκία;

banks

Επιμένει ο Κασσελάκης για Σημίτη: Τιμή η επίθεση από τη χρεοκοπία της χώρας

banks1

Η μάχη για την εργασία: τα σημεία τριβής και οι «γκρίζες ζώνες» στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

banks

Π. Μαρινάκης για Κασσελάκη: Δεν είναι influencer, αλλά αρχηγός της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις, όχι λάσπη

banks